Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Τα 10 σημαντικότερα λάθη ενός joomla administrator!

Τα δέκα σημαντικότερα λάθη που μπορεί να κάνει όποιος διαχειρίζεται ένα joomla site! Μια πολύ καλή παρουσίαση της πραγματικότητας πολύ κοντά στην αλήθεια, που μας αφήνει ένα πικρό χαμόγελο μόλις τη διαβάσουμε.

10. Επιλέγουμε τον φθηνότερο hosting provider που θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε, και προτιμούμε έναν shared server που φιλοξενεί εκατοντάδες άλλα sites, ειδικά όταν φιλοξενεί και sites με μεγάλη κίνηση δεδομένων.

9. Δεν χάνουμε το χρόνο μας με backups. Ισως ο hosting provider να μας βοηθήσει σε αυτό.

8. Δεν χάνουμε το χρόνο μας να ρυθμίσουμε την PHP και Joomla! έτσι ώστε να είναι ασφαλέστερα. Αφού ήταν η εγκατάσταση τόσο εύκολη, γιατί να είνια τα υπόλοιπα δύσκολα; Με αυτά θα ασχοληθούμε μόνον αν υπάρξει πρόβλημα.

7. Χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο username και password για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή. Ποιός έχει το χρόνο να διαχειρίζεται πολλούς κωδικούς; Δεν είναι πιο εύκολο, να χρησιμοποιούμε παντού τον ίδιο κωδικό, ειδικά όταν είναι μόνον τετραψήφιος;

6. Αφού εγκαταστήσαμε το νέο όμορφο Joomla!-powered site, το γιορτάσαμε και αυτό ήταν. Γιατί να ασχοληθούμε περισσότερο; Τι κακό θα συμβεί;

5. Κάνω όλες τις αναβαθμίσεις και τις εγκαταστάσεις components και modules απευθείας στο site μου. Τι χρειάζομαι ένα development και testing server; Αν μια εγκατάσταση αποτύχει, απλώς κάνω απεγκατάσταση. Αυτό θα λύσει όλα τα προβλήματα.

4. Εμπιστεύομαι όλες τις επεκτάσεις από τρίτους κατασκευαστές, και οτιδήποτε βρίσκω που μου αρέσει το εγκαθιστώ. Οποιος δημιουργεί ένα Joomla! component δεν είναι τόσο ευφυής ώστε να γράψει τον αναγκαίο κώδικα που θα με προστατεύσει από επιθέσεις;

3. Δεν με απασχολεί η αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση του Joomla!. Δεν συνέβη ως τώρα κάτι στραβό! Το ίδιο και με τα components και τα modules τρίτων κατασκευαστών. Αλλωστε είναι τόσο ποολύ δουλειά και κόπος.

2. Αν υπάρξει πρόβλημα με το site μου, θα πανικοβληθώ και θα πανικοβάλλω όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του Joomla! Σε κάθε σχετικό ή άσχετο forum θα ανοίξω έναν νέο post με το γνωστό τίτλο: "Help! My Site's Been Hacked!" ή "Βοήθεια, με χακάρανε!". Θα προσέξω να μην δώσω κάποια σχετική πληροφορία, όπως ποια έκδοση χρησιμοποιήσα στο Joomla! ή ποια third party extensions eίχα εγκαταστήσει.

1. Στην ίδια περίπτωση επίσης θα διαγράψω απλώς τα αρχείο που χρησιμοποιήθηκε για το deface, και όλα θα είναι πια όπως πριν. Πού να ψάχνω για raw logs, να αλλάζω passwords, να διαγράφω όλο τον κατάλογο και να επαναφέρω ένα clean backup, και άλλα τέτοια παρανοικά που μερικές φορές διαβάζω. Όταν η επίθεση επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες, θα βροντοφωνάξω "ξαναχακαρίστηκα," και για όλα προφανώς θα φταίει το Joomla!.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

O Δεκάλογος του Καλού Νέου Χρήστη Linux

  • Δεν μπαίνει στο σύστημα του ως root παρά μόνο όταν γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει.
  • Χρησιμοποιεί το διαχειριστή πακέτων του συστήματος του όταν αυτό είναι εφικτό.
  • Συμμετέχει στην κοινότητα ενεργά και όποτε μπορεί βοηθά τους άλλους χρήστες.
  • Μελετά τις γραφές, δηλαδή την τεκμηρίωση των προγραμμάτων του.
  • Χρησιμοποιεί τις λίστες και τα άλλα μέσα υποστήριξης που παρέχει η κοινότητα.
  • Ερευνά, πριν υποβάλει μια ερώτηση ελέγχει αν έχει απαντηθεί στο παρελθόν.
  • Εξερευνά, το Linux δίνει πολλές δυνατότητες. Δοκιμάζει συνέχεια νέες.
  • Χρησιμοποιεί σταδιακά την γραμμή εντολών είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο.
  • Δεν σκέφτεται με την λογική των Windows το Linux είναι διαφορετικό.
  • Δεν σταματά να δοκιμάζει διαφορετικά προγράμματα και διανομές.

Γιατί δεν πιάνουμε 24 Mbps?

Πολλοί φίλοι αναρωτιούνται γιατί δεν κλειδώνουν στα 24 mbps τα οποία πληρώνουν κάθε μήνα στον Provider τους.

Παρακάτω ακολουθεί ένα κείμενοι που εξηγεί τους λόγους
Κατά πάσα πιθανότητα, διαβάζετε αυτές τις γραμμές επειδή έχετε μεν ονομαστική σύνδεση 24 Mbps, αλλά το modem σας συνδέεται σε χαμηλότερη ταχύτητα. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να σας προβληματίζει το γεγονός ότι κατεβάζετε με χαμηλότερη ταχύτητα από 2400-2500 Kbyte / sec - όσο θα περίμενε δηλαδή κανείς από μια "24άρα" σύνδεση.

Οι ερωτήσεις που προκύπτουν άμεσα είναι: "Τι ευθύνεται γι'αυτό; Πρέπει να ανησυχώ; Με "ρίξανε"; Τι μπορώ να κάνω;"

Ακολουθούν οι απαντήσεις:

Ταχύτητες Κλειδώματος

Οι ταχύτητες κλειδώματος στις τεχνολογίες ADSL/ADSL2/2+, συναρτώνται άμεσα με:

α) την ποιότητα της γραμμής μέχρι το σπίτι σας αλλά και μέσα στο σπίτι σας (καλωδιώσεις).
β) την απόσταση από το κέντρο του ΟΤΕ που σας εξυπηρετεί.


Α)
Η ποιότητα της γραμμής έχει να κάνει με την ποιότητα των καλωδίων και συνδέσεων εντός του σπιτίου σας, εκτός του σπιτιού σας (πχ κολώνες, ΚΑΦΑΟ κτλ) και μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ. Στην ποιότητα παίζουν ρόλο απ'την υγρασία και την οξειδώση έως τις παρεμβολές από άλλες γραμμές που ανεβάζουν τον "θόρυβο" της γραμμής σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φαινόμενα συνακρόασης.

Β) Συνήθως, λόγω της απόστασης, ελάχιστοι χρήστες επιτυγχάνουν ταχύτητες >20 Mbps. Για να πιάσει κάποιος τέτοιες ταχύτητες πρέπει να μένει εξαιρετικά κοντά σε κέντρο του ΟΤΕ. Υπάρχει επίσης σημαντικός όγκος χρηστών με μεγάλη απόσταση από τα κέντρα του ΟΤΕ και οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν ούτε τη μίση ταχύτητα από τα 24 Mbps (12 Mbps). Τέλος υπάρχουν και άλλοι χρήστες για τους οποίους ακόμα και τα 6 Mbps φαντάζουν ως ... όνειρο (!).

Η απόσταση από το κέντρο είναι καθοριστική γιατί, αν το εξηγήσουμε απλά, "εξασθενεί το σήμα" (attenuation). Σχετικά με αυτό το κομμάτι, δεν μπορεί να γίνει τίποτα από πλευράς σας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πάροχοι δεν παρέχουν πακέτα με 24 Mbps αλλά ΕΩΣ 24 Mbps: Η επίτευξή των 24 Mbps συναρτάται από τους παραπάνω 2 παράγοντες. Μπορεί κάποιος να πιάσει 20 Mbps και άλλος να πιάσει 8 Mbps - λόγω μεγαλύτερης απόστασης από το πλησιέστερο κέντρο του ΟΤΕ που προκαλεί εξασθένηση του σήματος και, άρα, μείωση της ταχύτητας.

Σημείωση για τις ταχύτητες κλειδώματος: Πολύ σημαντικός παράγοντας στην ταχύτητα κλειδώματος είναι και ο θόρυβος της γραμμής. Για να γίνει κατανοητό αυτό ας φανταστούμε ότι είστε αναβάτης σε μία μηχανή με έναν φίλο σας...
Όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, τόσο ανεβαίνει και ο θόρυβος του άερα. Αν ο θόρυβος του αέρα είναι υπερβολικός, τότε εσείς αρχίζετε και επαναλαμβάνεστε (φωνάζοντας) προκειμένου να σας ακούσει ο φίλος σας. Κάποιες φορές σας ακούει, κάποιες όχι. Μπορεί πάλι άλλα να λέτε και άλλα να καταλαβαίνει. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι λάθη και αστοχίες κατά την επικοινωνία.

Σε επίπεδο ADSL συνδέσεων, το αντίστοιχο φαινόμενο κατά την αύξηση της ταχύτητας (με συνεπακόλουθη αύξηση του θορύβου) είναι να υπάρχουν σφάλματα και αστάθεια της επικοινωνίας που οδηγούν, μερικές φορές, σε αποσυνδέσεις.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της μηχανής, ιδεατά θα θέλατε η μηχανή να πηγαίνει με ταχύτητα τέτοια που ναι μεν να είναι γρήγορη, αλλά να μην σας ενοχλεί στην επικοινωνία με τον φίλο σας. Κατά το ίδιο παράδειγμα, κάποιοι ISPs τρέχουν μεν γρηγορότερα σε ταχύτητες κλειδώματος, αλλά η "φωνή" του σήματος ακούγεται αχνά λόγω θορύβου (πχ 5-6db SNR) και αυτό οδηγεί σε προβλήματα. Άλλοι ISPs προτιμούν μια πιό χαμηλή ταχύτητα κλειδώματος προκειμένου να επιτύχουν έναν καλύτερο συμβιβασμό ποιότητας / ευστάθειας σύνδεσης με μεγαλύτερη ένταση "φωνής" (9-11 db SNR) σε σχέση με τον θόρυβο.

Όταν λοιπόν βλέπετε έναν ISP ο οποίος επιτυγχάνει υψηλότερες ταχύτητες, δείτε με τι SNR τις επιτυγχάνει... "ακούγεται" το σήμα ή είναι προβληματικό; Επίπλέον, μπορεί μεν να υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε και 3 ή 4 mbps αλλά η επικοινωνία θα είναι τόσο χάλια (οι αναβάτες δε θα καταλαβαίνονται) που τελικώς οι ταχύτητες κατεβάσματος θα είναι πολύ χαμηλότερες, λόγω των σφαλμάτων και των επαναλήψεων μετάδοσης. Επομένως οι ταχύτητες κλειδώματος δεν είναι αυτοσκοπός.

Ταχύτητες Κατεβάσματος

Όταν κλειδώνετε σε μία ταχύτητα, ενδέχεται σε αρκετές περιπτώσεις να έχετε χαμηλότερη ταχύτητα κατεβάσματος. Αυτό συμβαίνει επειδή για να φτάσουν τα data που κατεβάζετε σε εσάς, πρέπει:

α) Αυτός που ανεβάζει (πχ ένα website ή ενας peer σε p2p network) να μπορεί να στείλει με την ταχύτητα που εσείς μπορείτε να κατεβάσετε.

Συνήθως, αρκετά sites, έχουν κάποια όρια στην ταχύτητα που εξυπηρετούν τους downloaders, όπως 100, 200 ή 400 kbyte / sec - έτσι ώστε να μην εξαντλείται η δικιά τους δικτυακή σύνδεση και να διατηρούν την ικανότητα τους για παράλληλη εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου downloaders. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει πρόβλημα η σύνδεσή σας. Γενικά websites και p2p προγράμματα θεωρούνται αναξιόπιστα για μέτρηση της ταχύτητας. Ως παράκαμψη των ορίων ταχύτητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν download managers για μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

β) Οι συνδέσεις που μεσολαβούν μεταξύ αυτού που ανεβάζει και αυτού που κατεβάζει να μην έχουν "bottlenecks" και "μπουκώματα".

Συμβαίνει αρκετές φορές τα δίκτυα παρόχων να "μπουκώνουν" στις διεθνείς ή εγχώριες διασυνδέσεις τους. Από το σημείο του μπουκώματος και έπειτα, αρχίζει η πτώση της ταχύτητας - ανάλογα με το πόσο κορεσμός υπάρχει. Πχ αν ένας πάροχος έχει μια γραμμή 1 Gbps με το Internet, η διαθέσιμη διασύνδεση τελειώνει στους 100 ταυτόχρονους χρήστες που κατεβάζουν με 10 Mbps ο καθένας. Αν οι χρήστες γίνουν 200, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να περιοριστούν στα 5 Mbps ο καθένας. Αν γίνουν 1000, τότε ο κάθε χρήστης θα πέσει στο 1 Mbps.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ευθύνεται ο πάροχος ο οποίος δεν προέβη σε έγκαιρη αναβάθμιση των ταχυτήτων του ώστε να εξυπηρετήσει την ζήτηση. Αν ευθύνεται ο πάροχός σας και έχει όντως μπουκώσει, τότε το πρόβλημα θα είναι καθολικό - επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους συνδρομητές του.
Yπάρχει επίσης και η περίπτωση του τοπικού μπουκώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας πάροχος είναι, σε γενικές γραμμές, ok, εκτός από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιοχών οι οποίες χρειάζονται αναβάθμιση στην γραμμή τους με τα κεντρικά του παρόχου - από τα οποία τροφοδοτούνται.

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση των "μπουκωμένων DSLAM" όπου η ζήτηση data σε επίπεδο DSLAM*, οδηγεί σε μειωμένες τελικές ταχύτητες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά κυρίως το δίκτυο του ΟΤΕ αλλά και όσους εναλλακτικούς παρόχους εξυπηρετούνται μέσω αυτού (συνδέσεις ΑΡΥΣ).


* DSLAM είναι ένα "κουτί" το οποίο συνήθως στεγάζεται στο αστικό κέντρο του ΟΤΕ και διασυνδέει πολλούς χρήστες με το Internet. Αν κατεβάζουν πολλοί χρήστες μαζί, μπορεί να "μπουκώνει" εφόσον η σύνδεση του με τον κεντρικό BRAS απ'τον οποίο τροφοδοτείται με Internet, είναι μικρή. Επίσης ενδέχεται να μπουκώνει και σε επίπεδο εξοπλισμού - μη αντέχοντας να διαχειριστεί τον όγκο του φόρτου που δέχεται. Γενικώς το πρόβλημα των "μπουκωμένων DSLAM" τείνει προς περιορισμό.

Flickr Images