Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Φωτογραφίες της εκδήλωσης WORKSHOP. Τετάρτη, 02-04-2008, Κοζάνη

Το πρώτο WORKSHOP της λέσχης μας στην Κοζάνη! Ευχαριστούμε τα μέλη για τον πολύτιμο χρόνο, κόπο και υλικό που διαθέσανε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με την εγκατάσταση της αυθεντικής έκδοσης των window$ XP του laptop. Eικονικά βέβαια στη διανομή KUBUNTU 7.10 με το λογισμικό VirtualBox OSE.




















Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Για να μη σας κλέψουν την εικόνα (ή το video) στο Internet...

Εισαγωγή

Δημοσιεύοντας κάποια εικόνα (ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σε ψηφιακή μορφή) στο web, κανείς ουσιαστικά συνηγορεί στην αδιάκριτη διάδοσή της. Καλό λοιπόν είναι να έχει υπόψιν οτι, για να εμφανιστεί η εικόνα στην οθόνη του "αναγνώστη", προϋπόθεση είναι να την έχει ήδη αντιγράψει στην τοπική του μνήμη. Απο εκεί και πέρα είναι τεχνικά δύσκολο (ή τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις οικονομικά ασύμφορο) να τον αποτρέψουμε να διαφυλάξει το αντίγραφο μόνιμα - και να το χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Για παράδειγμα, αν θέλει μπορεί να δημιουργήσει οσαδήποτε νέα αντίγραφα, χωρίς την παραμικρή απώλεια σε ποσότητα ή ποιότητα, και να τα διαδώσει ο ίδιος σε διαφορετικό πλαίσιο (context). Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό να υποθέσουμε οτι κάποια δεδομένη στιγμή μπορεί να εμφανιστούν δύο ή περισσότερα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους πρόσωπα στην κατοχή της ίδιας - ακριβώς - ψηφιακής εικόνας.

Δεδομένης της κατάστασης αυτής, πως μπορούμε να πείσουμε κάποιον τρίτο, ενδεχομένως δικαστή, οτι μια εικόνα, και ειδικότερα μια φωτογραφία, ανήκει πραγματικά σε μας, οτι δηλαδή είναι δικό μας δημιούργημα (και μας ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα); Αν η φωτογραφία προέρχεται από τον αναλογικό κόσμο, έχει αποτυπωθεί δηλαδή σε φιλμ, τότε τα πράγματα είναι (λίγο-πολύ) ξεκάθαρα: κατοχή του "αρνητικού" (ή θετικού αν πρόκειται για slides) ισοδυναμεί με κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων - κάθε αναλογική φωτογραφία έχει ακριβώς ένα αρνητικό (ή κανένα, αν έχει καταστραφεί).

Τι γίνεται όμως στον ψηφιακό κόσμο, εκεί όπου η φωτογραφία, και γενικώς η εικόνα, "γεννιέται" σε ψηφιακή μορφή - έτοιμη δηλαδή να διαδοθεί χωρίς καμία ένδειξη ή αναφορά στον δημιουργό; Με αυτό το ερώτημα ασχολείται η επιστήμη του digital watermarking (δεν θα επιχειρήσω να μεταφράσω το όρο), μια επιστήμη συγγενική προς την στεγανογραφία και (λιγότερο) την κρυπτογραφία.

Τι είναι το digital watermarking

Δεν είναι παρά ένα ακόμη είδος ψηφιακής επεξεργασίας. Σκοπός είναι ένα δυνατό "δέσιμο" (binding) της εικόνας με κάποιες "επιπλέον" πληροφορίες. Αν επιλεγούν σωστά, οι πληροφορίες αυτές μπορεί να ανα- και αποδεικνύουν την ταυτότητα του δημιουργού της εικόνας, παίζοντας τον ρόλο του "αρνητικού" σε περίπτωση αντιδικίας. Ο τρόπος συνύφανσης των πληροφοριών με την εικόνα, δηλαδή το "watermark", είναι τέτοιος ώστε να μην μπορούν να αφαιρεθούν, παρά μόνο με την παραμόρφωση της αρχικής εικόνας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην "δείχνει" πια αυτό που αρχικά έδειχνε. Με άλλα λόγια, ο κλέφτης μιας watermarked εικόνας, προκειμένου να αφαιρέσει τις συνυφασμένες από τον δημιουργό πληροφορίες, είναι αναγκασμένος να "κατακρεουργήσει" την εικόνα (crop, add noise κλπ.) καταλήγοντας σε μία ουσιαστικά διαφορετική εικόνα.

Αν και ακόμη σε σχετικά ανώριμο στάδιο ως επιστήμη, έχουν αναπτυχθεί διάφορα είδη digital watermarking εκ των οποίων περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μη-ορατό (invisible) watermarking. Σε αντίθεση με τις περισσότερες μορφές ψηφιακής επεξεργασίας, το invisible watermarking δεν αλλοιώνει την (ανθρώπινη) αντίληψη της εικόνας (δηλαδή δεν έχει αντιληπτή επίδραση στην φωτεινότητα, αντίθεση, οξύτητα, τα χρώματα κλπ. της εικόνας).

Αναλογικός vs Ψηφιακός Κόσμος

Στον αναλογικό κόσμο, το αρνητικό προηγείται της ψηφιοποιημένης εικόνας. Στον ψηφιακό κόσμο, το watermark πρέπει να προστεθεί στην ψηφιακή εικόνα μετάξύ δημιουγίας (λήψης, αν πρόκειται για φωτογραφία) και δημοσίευσης. Ένα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει στον ψηφιακό κόσμο είναι εκείνο των πολλαπλών watermarks: αν ο κλέφτης προσθέσει ενα δεύτερο watermark στην εικόνα, πως, σε περίπτωση αντιδικίας, εξακριβώνεται ποιο από τα δύο watermarks προηγήθηκε χρονικά; Ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος αυτού είναι η καθιέρωση ενός έμπιστου διαμεσολαβητή, ο οποίος προσφέρει μια υπηρεσία γνωστή ως "timestamping". Προσθέτει δηλαδή μια χρονική ένδειξη (timestamp) στο watermark. Το δεύτερο watermark (εκείνο του κλέφτη), δεδομένου οτι έπεται χρονικά του πρώτου, φυσικά φέρει μεταγενέστερο timestamp και έτσι καθίσταται δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας του πραγματικού δημιουργού της εικόνας.

Η σημασία του watermarking μπορεί να εκτιμηθεί αν κανεις αναλογιστεί το εξής σενάριο. Ο κλέφτης βρίσκει μια ψηφιακή εικόνα που δεν είναι watermarked και αποφασίζει να την "κάνει δικιά του". Δεν έχει παρά να της προσθέσει το δικό του watermark. Αν συμβεί αυτό, ούτε ο πραγματικός δημιουργός δεν μπορεί πια να αποδείξει το δίκιο του - ο κλέφτης κατάφερε να κατασκευάσει το αυθεντικό "αρνητικό" της εικόνας.

Συμπέρασμα

Με την τεχνολογία που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο Internet, δεν μπορεί να αποφευχθεί το "κλέψιμο" ψηφιακής πληροφορίας. Έχουν όμως ήδη αναπτυχθεί, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, τεχνικές που υπόσχονται να δώσουν στον δημιουργό πνευματικής ιδιοκτησίας την δυνατότητα να υπερασπίσει το δίκιο του σε περίπτωση αντιδικίας. Το άρθρο αυτό, έχοντας δώσει μια πολύ μικρή περιγραφή της τεχνικής digital watermarking, φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού σε ένα θέμα που, όπως είναι φυσικό, έχει πολλές προεκτάσεις: ηθικές, νομοθετικές και άλλες.

πηγή

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Aπορίες για τις μπαταρίες NiMH και τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
============================================================

1 Τι τεχνολογίες μπαταριών κυκλοφορούν στην αγορά;

2 Τι είναι χωρητικότητα της μπαταρίας;

3 Τι είναι αυτά τα ΑΑΑ, ΑΑ, Α, Β για τα μεγέθη των μπαταριών;

4 Μπορούμε να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε όλες τις συσκευές;

5 Συμφέρει η χρήση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών;

6 Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να κρατάνε παραπάνω οι μπαταρίες μας;

7 Πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τάδε μάρκας. Μπορώ να βάζω άλλης μάρκας;

8 Η μηχανή μου συνοδευόταν από φορτιστή Olympus και μπαταρίες NiMH 1700 mAh και πάλι Olympus. Μπορώ να φορτίσω μπαταρίες άλλης μάρκας ή άλλης χωρητικότητας;

9 Αλλά, στο φορτιστή μου γράφει: "Don't use other types of batteries". Να βάλω μπαταρίες άλλης μάρκας;

10 Πώς είναι καλύτερο να φορτίζονται οι μπαταρίες;

11 Οι μπαταρίες μου είναι χωρητικότητας 1800 mAh και γράφουν επάνω ότι για να φορτιστούν θέλουν ρεύμα 180 mA επί 16 ώρες. Ο φορτιστής μου γράφει ότι τις φορτίζει σε 65 λεπτά της ώρας. Τελικά, πόσο χρόνο χρειάζονται οι μπαταρίες για να φορτιστούν και πώς υπολογίζεται ο χρόνος φόρτισης;

12 Όταν φορτίζονται οι μπαταρίες υπερθερμαίνονται. Δεν είναι αυτό επικίνδυνο για να χαλάσουν οι μπαταρίες;

13 Τι είναι το trickle charge (ψευδοφόρτιση);

14 Γιατί διαφημίζουν σαν σούπερ χαρακτηριστικό που κάνει καλό στις μπαταρίες το trickle charge;

15 Μπορώ να φορτίζω μπαταρίες NiMH/NiCd σε φορτιστή μπαταριών NiCd/NiMH;

16 Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση βγάζω τις μπαταρίες από το φορτιστή. Αν μετά από λίγο τις ξαναβάλω, ο φορτιστής αρχίζει να τις ξαναφορτίζει. Γιατί;

17 Κατά τη διάρκεια της φόρτισης υπήρξε διακοπή ρεύματος. Υπάρχει καμία επίδραση στις μπαταρίες;

18 Αλλάζει τίποτε αν τροφοδοτήσουμε το φορτιστή από τα 12V του αυτοκινήτου;

19 Τι είναι "φαινόμενο μνήμης" στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;

20 Μα εγώ έχω διαβάσει πολλές φορές ότι είναι καλό να εκφορτίζεται εντελώς μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία και μετά να φορτίζεται.

21 Τελικά, να κάνω πλήρη εκφόρτιση των μπαταριών μου ή όχι;

22 Μόλις αγόρασα τη μηχανή μου. Πρέπει πρώτα να εκφορτίσω τις μπαταρίες στη μηχανή και μετά να τις βάλω στο φορτιστή;

23 Πόσες φορές μπορούν να φορτιστούν οι μπαταρίες NiMH;

24 Πόσες φωτογραφίες μπορώ να βγάλω με μπαταρίες χωρητικότητας 2000mAh;

25 Τι πρέπει να κάνω για να ζήσουν πολύ οι μπαταρίες NiMH;

26 Οι μπαταρίες NiMH πρέπει να βγαίνουν από τη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή;

27 Χάνοντας 5% της χωρητικότητάς τους κάθε μέρα οι μπαταρίες NiMH, εκφορτίζονται εντελώς σε 20 μέρες;

28 Γιατί λέμε ότι όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος που κρατάμε τη μπαταρία, τόσο πιο γρήγορα αδειάζει, ενώ λέμε ότι στο κρύο μειώνεται η απόδοσή της;

29 Πώς μπορώ να βρω τη χωρητικότητα που απομένει σε μία μπαταρία;

30 Ποιες εταιρείες κατασκευάζουν καλύτερες μπαταρίες NiMH;

31 Πότε ένας φορτιστής μπορεί να χαρακτηριστεί "ταχυφορτιστής" (fast charger);

32 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού φορτιστή;

33 Είναι καλό να έχει κύκλωμα εκφόρτισης ο φορτιστής;

34 Στο δικό μου φορτιστή γράφει ότι πρέπει να μένει η μπαταρία αφού σβήσει το λαμπάκι για να φορτιστεί "εντελώς". Γιατί;

35 Στο δικό μου φορτιστή γράφει ότι δεν πρέπει να μένει η μπαταρία αφού σβήσει το λαμπάκι της φόρτισης. Γιατί;

36 Αν χαλάσουν οι μπαταρίες, τι κάνουμε;

37 Έχουν εγγύηση οι μπαταρίες;

38 Τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε αντί για μπαταρίες NiMH;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
==============
-1-
===
ΕΡ. Τι τεχνολογίες μπαταριών κυκλοφορούν στην αγορά;
----------------------------------------
ΑΠ. Μπαταρία είναι ένα χημικό σύστημα το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια μετατρέποντας το ηλεκτρικό ρεύμα σε χημική ενέργεια και στην συνέχεια να την αποδώσει πάλι σε ηλεκτρική. Στην αγορά κυκλοφορούν οι:
1) Οι κοινές, μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μαγγανίου - ψευδαργύρου (ή άνθρακα). Έχουν τάση 1,5 V και είναι οι φθηνότερες αλλά και οι χειρότερες. Χαρακτηριστικά τους είναι ότι δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο ρεύμα, έχουν μικρή χωρητικότητα (περίπου 350 mAh) και ότι μετά από καιρό χάνουν τα υγρά τους και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη συσκευή που βρίσκονται.
2) Οι αλκαλικές (μη επαναφορτιζόμενες). Έχουν τάση 1,5 V και χωρητικότητα περίπου 750 - 800 mAh. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς να χάνουν τα υγρά τους. Τέλος, μπορούν και δίνουν περισσότερο ρεύμα επειδή έχουν μικρότερη εσωτερική αντίσταση.
3) Οι λιθίου, επίσης μη επαναφορτιζόμενες. Το λίθιο είναι το ελαφρύτερο των μετάλλων με το υψηλότερο δυναμικό, περίπου 3 V, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει σε μορφή μίας μόνο ΑΑ. Είναι οι ελαφρύτερες από όλες.
4) Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiCd (νικελίου-καδμίου). Χαρακτηριστικό τους είναι η μικρή εσωτερική αντίσταση η οποία τους επιτρέπει να φορτίζονται και να εκφορτίζονται πιο αποδοτικά και γρήγορα από τις αντίστοιχες NiMH, χωρίς έκλυση θερμότητας. Έχουν, δηλαδή, καλύτερα χαρακτηριστικά σε συσκευές μεγάλης κατανάλωσης (π.χ. μεγάλους ηλεκτροκινητήρες). Είναι σκληροτράχηλες μπαταρίες, αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και αντέχουν 1000 φορτίσεις. Τα μειονεκτήματά τους είναι: α) η απότομη πτώση της τάσης τους λίγο πριν την πλήρη αποφόρτιση που ξεγελάει τα συστήματα ένδειξης της κατάστασής τους β) η ευαισθησία τους στις υψηλές θερμοκρασίες (αποδίδουν καλύτερα σε θερμοκρασίες κάτω των 25 βαθμών Κελσίου) και γ) χάνουν το 1% της χωρητικότητάς τους κάθε μέρα. Τα Στοιχεία NiCd έχουν τάση λειτουργίας 1,2V με μέγιστη τάση μετά την φόρτιση 1,38V και εκφορτίζονται περίπου στα 1,09V. Από τα στοιχεία NiCd μπορούμε να απορροφήσουμε μεγάλα ρεύματα, της τάξης των 100C. Π.χ., μία μπαταρία NiCd 1000mAh μπορεί να μας δώσει στιγμιαία ρεύματα μέχρι 100Α !
5) Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMH (νικελίου-υδριδίου μετάλλου). Χρησιμοποιούν αντί για το τοξικό Κάδμιο, υδρίδια, δηλαδή μέταλλα που μπορούν να απορροφήσουν υδρογόνο. Υπερέχουν των NiCd παρέχοντας σημαντικά μεγαλύτερες χωρητικότητες στο ίδιο μέγεθος. Αγαπάνε την ταχυφόρτιση, ενώ εκφορτίζονται αρκετά αποδοτικά, με λίγο μικρότερες όμως δυνατότητες σε μέγιστη ένταση ρεύματος από τις NiCd. Δεν είναι τόσο ευαίσθητες όσο οι NiCd σε θερμοκρασιακές αλλαγές. Χάνουν το 5% (πέντε τοις εκατό!) της χωρητικότητάς τους κάθε μέρα. Οι μπαταρίες NiCd και NiMH έχουν το χαρακτηριστικό ότι διατηρούν σταθερή τάση καθώς εκφορτίζονται. Αυτό είναι καλό για την ίδια τη συσκευή, αλλά παρουσιάζεται πρόβλημα στη μέτρηση της στάθμης εκφόρτισης της μπαταρίας. Οι μπαταρίες NiMH είναι οι πιο κατάλληλες μπαταρίες σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που δέχονται μπαταρίες μεγέθους ΑΑ. Έχουν τάση 1,2 V και τυπικές τάσεις εκφόρτισης λίγο μεγαλύτερες από αυτές των NiCd.
6) Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες LiIon (λιθίου - ιόντων). Είναι οι καλύτερες από όλες στο θέμα της χωρητικότητας (mAh ανά μονάδα βάρους). Επειδή το λίθιο αντιδρά με το ατμοσφαιρικό άζωτο, οι μπαταρίες LiIon είναι σε αεροστεγείς συσκευασίες. Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο της έκρηξης σε περίπτωση υπερφόρτωσης. Δε δέχονται γρήγορη φόρτιση γιατί η υπερθέρμανση μπορεί να τις βλάψει. Η τάση τους είναι 3V και, έτσι, δε γίνεται να κατασκευαστούν σε μέγεθος ΑΑ. Οι μπαταρίες LiIon κατασκευάζονται συνήθως ώστε να προσαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένη συσκευή και περιέχουν μέσα στη συσκευασία τους και τα απαραίτητα ηλεκτρονικά κυκλώματα φόρτισης.

-2-
===
ΕΡ. Τι είναι χωρητικότητα της μπαταρίας;
----------------------------------------
ΑΠ. Είναι το συνολικό φορτίο που βρίσκεται αποθηκευμένο στην μπαταρία. Δεν μετριέται σε Coulomb αλλά σε mAh (μιλλιαμπερώρια, 1 mAh = 3,6 Coulomb) που είναι το ρεύμα που μπορούν να δίνουν συνέχεια επί μία ώρα (ή, ισοδύναμα, οι ώρες που μπορούν να τροφοδοτούν μία συσκευή με ρεύμα 1 Α). Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η συσκευή δεν μπορεί να απορροφήσει όλο αυτό το φορτίο επειδή κάπου προς το τέλος της εκφόρτισης, η τάση της μπαταρίας πέφτει κάτω από την τάση λειτουργίας της συσκευής. Έχει σημασία για τη συσκευή μας, να μπορεί η μπαταρία να διατηρεί μεγάλη τάση καθώς εκφορτίζεται. Ένας πιο ακριβής τρόπος υπολογισμού της χωρητικότητας είναι η αποθηκευμένη ενέργεια σε Wh (βαττώρια) που είναι το ρεύμα επί το χρόνο (όπως στα mAh) επί την τάση στα άκρα της μπαταρίας. Ο πιο ακριβής τρόπος υπολογισμού της αξιοποιήσιμης χωρητικότητας της μπαταρίας είναι να γνωρίζουμε την τάση κάτω από την οποία η συσκευή μας σταματάει να δουλεύει με ένδειξη χαμηλής μπαταρίας και την καμπύλη εκφόρτισης της μπαταρίας ώστε να δούμε πόσο φορτίο (mAh) μπορεί να δώσει μέχρι την τάση εκείνη. Για παράδειγμα, μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία Fuji NiMH των 2000 mAh δίνει μέχρι την τάση του 1 V (κάτω από την οποία βγάζουν ένδειξη χαμηλής μπαταρίας οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές) φορτίο 1700 mAh.

-3-
===
ΕΡ. Τι είναι αυτά τα ΑΑΑ, ΑΑ, Α, Β για τα μεγέθη των μπαταριών;
----------------------------------------
ΑΠ. Αν περιοριστούμε στις κυλινδρικές μπαταρίες, κατά σειρά μεγέθους από τις μικρότερες προς τις μεγαλύτερες κυκλοφορούν οι εξής μπαταρίες (R = διάμετρος βάσης και Η = συνολικό ύψος).

ΑΑΑ: R=10,2 H=43,7 mm (γνωστές και ως LR3, micro)
AA: R=14,4 H=48,2 mm ( -//- LR6, mignon)
C: R=25,8 H=50,0 mm ( -//- LR14, baby)
D: R=33,0 H=60,0 mm ( -//- LR20, mono)

Το "νορμάλ" μέγεθος θεωρείται το ΑΑ (mignon).

-4-
===
ΕΡ. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε όλες τις συσκευές;
----------------------------------------
ΑΠ. Όχι, μόνο σε συσκευές που μπορούν να δουλέψουν με τη χαμηλότερη τάση των NiMH. Οι κανονικές μπαταρίες έχουν ονομαστική τάση 1,5V ενώ οι επαναφορτιζόμενες 1,2V. Σε μία συσκευή με τέσσερις μπαταρίες παρουσιάζεται απώλεια τάσης 1,2V (6-4,8V).

-5-
===
ΕΡ. Συμφέρει η χρήση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών;
----------------------------------------
ΑΠ. Ένας καλός φορτιστής και μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία NiMH 2.000mAh κοστίζουν περίπου 45€ και δίνουν τουλάχιστον 500 φορτίσεις, δηλαδή συνολικό φορτίο 1000000 mAh. Με 45€ αγοράζετε περίπου 45 αλκαλικές μπαταρίες με περίπου 35000 mAh, δηλαδή το 1/28 της χωρητικότητας των NiMH. Για να αγοράσετε 1000000 mAh σε αλκαλικές μπαταρίες θα χρειαστείτε 1000000/800=1250 μπαταρίες κόστους περίπου 1250€.

Αν υποθέσουμε ότι αγοράζετε μία τετράδα αλκαλικών μπαταριών κάθε μήνα, αγοράζετε 12*800=9600 mAh με 48€ κάθε χρόνο. Με τα ίδια χρήματα αγοράζατε 1000000mAh σε μπαταρίες NiMH.

Έχει νόημα να αγοράζουμε αλκαλικές μπαταρίες σε συσκευές, όπως τα τηλεκοντρόλ, που έχουν ελάχιστη κατανάλωση. Θα αλλάξετε μπαταρίες μια φορά στα 4 με 5 χρόνια και μετά θα τις πετάξετε μαζί με τη συσκευή. Επίσης, πρέπει να αγοράζουμε αλκαλικές μπαταρίες στις συσκευές που δεν μπορούν να δουλέψουν με τα 1,2V των επαναφορτιζόμενων. Στις υπόλοιπες συσκευές, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αγοράζουμε ακόμα αλκαλικές μπαταρίες...

Εδώ, πέρα από τη τσέπη μας, μη ξεχνάμε και το περιβάλλον. Όλα αυτά τα χημικά, και όχι μόνο από τις μπαταρίες, κάποια μέρα θα φτάσουν και στο πιάτο μας. Δυστυχώς δεν είναι σε όλους γνωστό ότι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες απαρτίζονται από βαριά μέταλλα και τοξικές ουσίες που δρουν αθροιστικά και είναι πολύ επικίνδυνα για την φύση και εμάς. Χρειάζονται ειδική επεξεργασία και όχι απλά θάψιμο σε μία χωματερή. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό ΚΑΙ στις αλκαλικές μπαταρίες. ’λλά, μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία με σωστή χρήση ακόμα και πεταμένη στην φύση κάνει μικρότερο κακό από μερικές εκατοντάδες αλκαλικές που αντικαθιστά!

Να μαζεύετε τις τελειωμένες μπαταρίες κάθε τύπου και να τις ρίχνετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών που έχουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (Καρφούρ, Πράκτικερ).

-6-
===
ΕΡ. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να κρατάνε παραπάνω οι μπαταρίες μας;
----------------------------------------
ΑΠ. Φροντίστε να τις διατηρείτε πάντοτε φορτισμένες και να ρυθμίζετε τη συσκευή ώστε να έχει το δυνατό μικρότερη κατανάλωση. Στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, απενεργοποιήστε το φλας και την οθόνη, τα δύο πιο ενεργοβόρα τμήματα της μηχανής. Επίσης, αν είναι δυνατό, απενεργοποιήστε την αυτόματη εστίαση. Τέλος, όπου είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε τροφοδοτικό, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των φωτογραφιών στον υπολογιστή.

-7-
===
ΕΡ. Πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τάδε μάρκας. Μπορώ να βάζω άλλης μάρκας;
----------------------------------------
Ασφαλώς. Αν μία μηχανή συνοδευόταν από μπαταρίες NiCd ή NiMH μπορείτε να βάλετε μπαταρίες είτε NiCd είτε NiMH σε οποιαδήποτε χωρητικότητα.

-8-
===
ΕΡ. Η μηχανή μου συνοδευόταν από φορτιστή Olympus και μπαταρίες NiMH 1700 mAh και πάλι Olympus. Μπορώ να φορτίσω μπαταρίες άλλης μάρκας ή άλλης χωρητικότητας;
----------------------------------------
Δεν τίθεται θέμα, όλες οι μπαταρίες είναι τυποποιημένες. Μπορείς κάλλιστα να φορτίζεις μπαταρίες μάρκας Χ σε φορτιστή μάρκας Y και να τις χρησιμοποιείς σε μηχανή Z χωρίς πρόβλημα. Όλες οι μπαταρίες NiMH ταιριάζουν σε όλους τους φορτιστές ανεξαρτήτως μάρκας. Προσοχή μόνο χρειάζεται στο χρόνο φόρτισης. Αν βάλετε μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας τότε θα τροποποιηθεί ανάλογα με τη νέα χωρητικότητα και ο χρόνος φόρτισης. Αν ρυθμίζετε εσείς το χρόνο φόρτισης και δε γίνεται αυτόματα, μπορείτε να βρείτε το νέο χρόνο φόρτισης με απλή μέθοδο των τριών. Αν, για παράδειγμα, οι οδηγίες του φορτιστή γράφουν να φορτίσετε τις μπαταρίες των 1700mAh επί 10 ώρες και εσείς βάλετε μπαταρίες 2000mAh, θα πρέπει να τις φορτίσετε επί 10*2000/1700 = 11,75 ώρες περίπου (11 ώρες και 3 τέταρτα).

-9-
===
ΕΡ. Αλλά, στο φορτιστή μου γράφει: "Don't use other types of batteries". Να βάλω μπαταρίες άλλης μάρκας;
----------------------------------------
ΑΠ. Λέει "other types of batteries", όχι "other brands of this type of batteries". Προφανώς πρόκειται για marketing trick και έχουν και το σκύλο χορτάτο (ο καταναλωτής ψαρώνει και παίρνει τις δικές τους μπαταρίες) και την πίτα ολάκερη (αν τους κατηγορήσει κανείς, είναι καλυμμένοι: "εμείς δεν είπαμε πάρτε τις δικές μας μπαταρίες, είπαμε απλά να μη βάλετε άλλο τύπο μπαταρίας, π.χ. αλκαλικές" - θα βγουν από πάνω κιόλας!)

-10-
====
ΕΡ. Πώς είναι καλύτερο να φορτίζονται οι μπαταρίες;
----------------------------------------
ΑΠ. Καλύτερο για τις μπαταρίες είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Καλύτερο για μας είναι, αν βιαζόμαστε, να τις φορτίσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα.

Οι NiMH, αντίθετα με τις NiCd, δεν επιδέχονται αργή φόρτιση. Με τον όρο αυτό εννοούμε την συνεχή εφαρμογή μικρού ρεύματος χωρίς έλεγχο ολοκλήρωσης της φόρτισης. Με τέτοιο χειρισμό οι μπαταρίες NiMH χαλάνε. Το ρεύμα φόρτισης πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 0,1C (όπου C η ονομαστική χωρητικότητα της μπαταρίας).

Για τη σωστή φόρτιση των NiMH πρέπει ο φορτιστής να προσαρμόζει την τάση του ώστε το ρεύμα φόρτισης να είναι σταθερό. Το συνιστώμενο ρεύμα είναι 0,5C μέχρι C, π.χ. για μπαταρία 2000mAh, το ρεύμα φόρτισης συνιστάται να είναι 1 με 2 Α. ’ρα, οι NiMH αγαπούν τη γρήγορη φόρτιση. Αν το ρεύμα φόρτισης υπερβεί το C, αυξάνεται η πίεση των αερίων μέσα στην μπαταρία και απελευθερώνονται αέρια από τη βαλβίδα που βρίσκεται στο θετικό πόλο. Το ποσό του ηλεκτρολύτη μέσα στην μπαταρία μειώνεται και το ίδιο και η ζωή της μπαταρίας. Αν το ρεύμα φόρτισης είναι μικρότερο από 0,5C, είναι δύσκολος ο εντοπισμός του σημείου ολοκλήρωσης της φόρτισης με τη μέθοδο της θερμοκρασίας επειδή αυτή αυξάνεται πολύ αργά.

Για τον έλεγχο ολοκλήρωσης της φόρτισης μπορεί να εφαρμοστεί μία των εξής μεθόδων: α) Έλεγχος της τάσης του στοιχείου για μία μέγιστη τιμή - περίπου 1,55 V για ρεύμα φόρτισης 1C β) Έλεγχος του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας του στοιχείου (dT/dt) - περίπου 1 με 2 βαθμούς Κελσίου ανά λεπτό. γ) Έλεγχος της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ περιβάλλοντος και μπαταρίας - 60 βαθμοί Κελσίου. Η υπερφόρτιση πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό επειδή μειώνει τη ζωή της μπαταρίας. Η μέθοδος -δV (πτώση τάσης 5 με 10 mV) που δίνει καλά αποτελέσματα στις μπαταρίες NiCd μειώνει τον κύκλο ζωής των μπαταριών NiMH κατά 20% περίπου. Αν κάποιος από τους παραπάνω ελέγχους αποτύχει, είναι καλό να υπάρχει χρονόμετρο που να σταματά τη φόρτιση στο 130% της ονομαστικής χωρητικότητας. Τέλος, η φόρτιση της μπαταρίας όταν η θερμοκρασία της είναι μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου, μειώνει τη ζωή της.

Προσοχή: Η πρώτη φόρτιση μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας είναι σημαντική και πρέπει να ολοκληρωθεί.

-11-
====
ΕΡ. Οι μπαταρίες μου είναι χωρητικότητας 1800 mAh και γράφουν επάνω ότι για να φορτιστούν θέλουν ρεύμα 180 mA επί 16 ώρες. Ο φορτιστής μου γράφει ότι τις φορτίζει σε 65 λεπτά της ώρας. Τελικά, πόσο χρόνο χρειάζονται οι μπαταρίες για να φορτιστούν και πώς υπολογίζεται ο χρόνος φόρτισης;
----------------------------------------
ΑΠ. Οι μπαταρίες αναγράφουν τις συνθήκες φόρτισης που συνιστούν οι κατασκευαστές ώστε να επιτύχετε το μέγιστο πλήθος φορτίσεων της μπαταρίας. Συνήθως, όμως, είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε λίγο από τον κύκλο ζωής (πλήθος φορτίσεων - εκφορτίσεων) της μπαταρίας ώστε να κερδίσουμε σε χρόνο. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι φορτιστές της αγοράς είναι ταχυφορτιστές (fast chargers), φορτίζουν δηλαδή τις μπαταρίες στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
Για να φορτίσεις μία μπαταρία χωρητικότητας C χρειάζεται να της δώσεις φορτίο περίπου 1,5C (δηλαδή μιάμιση φορά την χωρητικότητά της). Π.χ., για ονομαστική χωρητικότητα 2000 mAh, χρειάζεται να δώσεις 3000 mAh. Διαιρώντας με το ρεύμα φόρτισης του φορτιστή (έστω 500 mA) προκύπτει χρόνος φόρτισης 6 ωρών.
Για να βρούμε λοιπόν τον απαραίτητο χρόνο φόρτισης των μπαταριών μας πρέπει να ξέρουμε το ρεύμα Ιmax που μπορεί να μας δώσει αυτός ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ και να εφαρμόσουμε τον τύπο Χρόνος=1,5*mAh/Imax. Προσοχή: μερικοί φορτιστές δίνουν όχι μόνο το ρεύμα φόρτισης Imax (που είναι μεγάλο) αλλά και το ρεύμα που τραβάει ο φορτιστής από το δίκτυο των 220 V (που είναι μικρό). Σε τέτοια περίπτωση προσέξτε να πάρετε το μεγαλύτερο από τα δύο ρεύματα.

-12-
====
ΕΡ. Όταν φορτίζονται οι μπαταρίες υπερθερμαίνονται. Δεν είναι αυτό επικίνδυνο για να χαλάσουν οι μπαταρίες;
----------------------------------------
ΑΠ. Αν είναι NiCd, μπορεί να είναι χλιαρές, δεν επιτρέπεται να κάψουν. Αν είναι NiMH είναι φυσιολογικό και να καίνε. Αυτό που ενοχλεί τις NiMH είναι ο μεγάλος ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας (dT/dt) και όχι η ίδια η θερμοκρασία.

-13-
====
ΕΡ. Τι είναι το trickle charge (ψευδοφόρτιση);
----------------------------------------
Με τον όρο trickle charge αναφέρονται δύο έννοιες:
Α) Μία μπαταρία NiMH χάνει 5% της χωρητικότητάς της κάθε μέρα. Trickle charge είναι μία μικρή συνεχής φόρτιση που αναπληρώνει το φορτίο που χάνει η μπαταρία. Εδώ υπάρχει ένα μικρό αλλά: Αν πούμε ότι έχουμε μία NiMH των C mAh, αυτή χάνει - στους 40 βαθμούς Κελσίου - C/20 το 24ωρο. Το ρεύμα trickle charge για την αναπλήρωση του χαμένου φορτίου θα είναι περίπου C/500 mA. Με τόσο μικρό ρεύμα, όμως, δεν μπορεί να φορτιστεί η μπαταρία NiMH. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια του trickle charge, πρέπει να εφαρμόζονται παλμοί μεγαλύτερου ρεύματος (C/20 μέχρι C) διάρκειας 0,1 sec μέχρι 60 sec και να ακολουθούνται από περιόδους αδράνειας ώστε το συνολικό φορτίο που αποδίδεται στην μπαταρία να είναι το 5% της ονομαστικής της χωρητικότητας κάθε 24ωρο. Ερώτηση: ξέρει ο φορτιστής σας τι χωρητικότητας είναι οι μπαταρίες που του βάλατε; Απάντηση: μην αφήνετε τις μπαταρίες σας για trickle charge ή χρησιμοποιείτε φορτιστές "παντρεμένους" με μπαταρίες.
Β) Φόρτιση της μπαταρίας με τόσο χαμηλό ρεύμα ώστε να μη χρειάζεται παρακολούθηση ολοκλήρωσης της φόρτισης επειδή και να φορτιστεί εντελώς, δεν παθαίνει τίποτε με το ρεύμα αυτό. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να φορτιστούν ΜΟΝΟ οι μπαταρίες NiCd. ΟΧΙ οι NiMH.

-14-
====
ΕΡ. Γιατί διαφημίζουν σαν σούπερ χαρακτηριστικό που κάνει καλό στις μπαταρίες το trickle charge;
----------------------------------------
ΑΠ. Επειδή πουλάει. Όλοι οι φορτιστές το έχουν αλλά είναι καλό να μη συνηθίζετε να αφήνετε τις μπαταρίες σας σε trickle charge. Αν επιμένετε, αφήστε τις για μία μέρα, όχι παραπάνω. Αν αφήσετε πολλές μέρες σε trickle charge μία μπαταρία και το ρεύμα ψευδοφόρτισης είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, θα μειωθεί η ικανότητα της επόμενης εκφόρτισης. Θα πρέπει, τότε, να κάνετε μερικούς κύκλους πλήρους εκφόρτισης μέχρι την τάση του 1V ανά στοιχείο και φόρτισης. Το φαινόμενο αυτό, κακώς, αναφέρεται μερικές φορές ως φαινόμενο μνήμης. Δεν είναι τέτοιο, είναι απλά μείωση της ικανότητας της μπαταρίας.

-15-
====
ΕΡ. Μπορώ να φορτίζω μπαταρίες NiMH/NiCd σε φορτιστή μπαταριών NiCd/NiMH;
----------------------------------------
ΑΠ. Απαγορεύετε να φορτίζετε μπαταρίες NiCd σε φορτιστή για NiMH. Θα τις πάρετε στο χέρι. Το ρεύμα φόρτισης θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ο φορτιστής θα επιτρέψει στις μπαταρίες να υπερθερμανθούν με αποτέλεσμα την καταστροφή τους.
Μπορείτε, αντίθετα, να φορτίζετε μπαταρίες NiMH σε φορτιστή για NiCd. Αλλά, επειδή ο μόνος έλεγχος ολοκλήρωσης φόρτισης που θα αποδώσει θα είναι ο δV, θα έχετε μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας κατά 20%, αν το κάνετε συχνά.

-16-
====
ΕΡ. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση βγάζω τις μπαταρίες από το φορτιστή. Αν μετά από λίγο τις ξαναβάλω, ο φορτιστής αρχίζει να τις ξαναφορτίζει. Γιατί;
----------------------------------------
ΑΠ. Αυτό γίνεται επειδή, για να καταλάβει ο φορτιστής ότι οι μπαταρίες είναι φορτισμένες, πρέπει ή να πέσει η τάση τους κατά τη φόρτιση, ή να αυξηθεί η θερμοκρασία τους απότομα. Καλό θα είναι να μην κάνετε συχνά τέτοια γυμνάσια στις μπαταρίες σας.

-17-
====
ΕΡ. Κατά τη διάρκεια της φόρτισης υπήρξε διακοπή ρεύματος. Υπάρχει καμία επίδραση στις μπαταρίες;
----------------------------------------
ΑΠ. Κανένα πρόβλημα.
Πρώτη περίπτωση: Ηλεκτρονικός φορτιστής. Με τη διακοπή ρεύματος κάνει reset, ξαναφορτίζει και σταματάει και πάλι μόνος του εκεί που πρέπει.
Περίπτωση δεύτερη: απλός φορτιστής.
Έτσι και αλλιώς, αυτοί οι φορτιστές φορτίζουν συνεχώς και πρέπει εσύ να διακόψεις την λειτουργία τους. Άρα η διακοπή του ρεύματος δεν αλλάζει τίποτα. Απλά, δεν προσμετράς το χρόνο διακοπής του ρεύματος.

-18-
====
ΕΡ. Αλλάζει τίποτε αν τροφοδοτήσουμε το φορτιστή από τα 12V του αυτοκινήτου;
----------------------------------------
ΑΠ. Κανονικά δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε. Οι περισσότεροι φορτιστές υποβιβάζουν ήδη την τάση του δικτύου στα 12V και εργάζονται με αυτήν. Μικρές διαφορές μπορεί να παρατηρηθούν στο χρόνο φόρτισης αν η τάση της μπαταρίας του αυτοκινήτου δεν είναι 12V.

-19-
====
ΕΡ. Τι είναι "φαινόμενο μνήμης" στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;
----------------------------------------
Πολλοί νομίζουν ότι αν οι κύκλοι εκφόρτισης δεν ολοκληρώνονται κανονικά κατά επανάληψη, δηλαδή χρησιμοποιούμε φορτισμένες μπαταρίες αλλά τις φορτίζουμε μισό-γεμάτες χωρίς να τις αδειάσουμε εντελώς, θα εμφανιστεί το φαινόμενο της "μνήμης": η μπαταρία θα "θυμάται" την κατάσταση ελλιπούς εκφόρτισης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή μετά από καιρό η εκφόρτιση πέρα από το σημείο εκείνο. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Στην ουσία, μετά από τέτοια συνεχή μεταχείριση η μπαταρία έχει χάσει μέρος από την χωρητικότητά της αλλά με ένα - άντε δύο - πλήρεις κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης επανέρχεται. Περισσότερο ευπαθείς είναι οι μπαταρίες NiCd, λιγότερο οι NiMH και ακόμη λιγότερο οι LiIon.

Αρχικά, το φαινόμενο μνήμης παρατηρήθηκε στα διαστημόπλοια, όπου οι μπαταρίες NiCd επαναφορτίζονται συνέχεια μόλις η χωρητικότητά τους πέσει στο 25% της ολικής. Μετά από πολλούς κύκλους, εάν κληθούν να δώσουν την πλήρη χωρητικότητα, αποτυγχάνουν. Η μνήμη συσχετίζεται με αλλαγές στην αρνητική πλάκα του καδμίου αλλά και στη θετική του νικελίου. Κανονικά, και κάτω από μέτρια ρεύματα φόρτισης, το κάδμιο που εναποτίθεται είναι μικροκρυσταλλικό (δηλαδή σε πολύ μικρούς κρυστάλλους). Η θεωρία λέει ότι τα όρια μεταξύ των κρυστάλλων είναι περιοχές πολύ μεγάλης ενέργειας και, με το χρόνο, οι κρύσταλλοι τείνουν να ενώνονται και να σχηματίζουν μεγαλύτερους. Αυτό είναι κακό για την μπαταρία επειδή κάνει το κάδμιο πιο δύσκολο να διαλυθεί με μεγάλα ρεύματα εκφόρτισης και αυξάνει την εσωτερική αντίσταση και την πτώση τάσης.
Το κόλπο για να αποφύγετε τη "μνήμη" είναι να αποφύγετε το σχηματισμό μεγάλων κρυστάλλων. Η ΠΟΛΥ ΑΡΓΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ επειδή βοηθά στο σχηματισμό μεγάλων κρυστάλλων. Η υψηλή θερμοκρασία είναι κακή επειδή ο σχηματισμός και η ανάπτυξη μεγάλων κρυστάλλων αυξάνει εκθετικά με τη θερμοκρασία. Κατά συνέπεια, είναι αδύνατο να αποφύγετε την ανάπτυξη των κρυστάλλων καδμίου και, έτσι, πρέπει να ανανεώνετε το υλικό. Μερική εκφόρτιση - φόρτιση του στοιχείου σημαίνει ότι το υλικό βαθιά μέσα στην πλάκα δεν ανανεώνεται ποτέ. Αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη των κρυστάλλων. Με ένα πλήρη κύκλο εκφόρτισης - φόρτισης, καταστρέφονται οι μεγάλοι κρύσταλλοι καδμίου και αντικαθίστανται από μικροκρυστάλλους.

Αυτό, όμως, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πλήρη κύκλο κάθε φορά που τη χρησιμοποιούμε. Αυτό, κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό και, εκτός αν γίνεται σε ένα προς ένα τα στοιχεία, υπάρχει και ο κίνδυνος να αντιστραφεί η πολικότητα του στοιχείου και να καταστραφεί.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ
- ΜΗΝ εκφορτίζετε εσκεμμένα τις μπαταρίες για να αποφύγετε τη μνήμη.
- ΑΦΗΝΕΤΕ τουλάχιστον μία φορά στους τρεις μήνες να εκφορτίζονται τα στοιχεία μέχρι 1 V σε κανονική χρήση (δηλαδή μέχρι να βγάλει ένδειξη χαμηλής μπαταρίας η συσκευή).
- ΜΗΝ αφήνετε τα στοιχεία σε trickle charge για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- ΠΡOΣΤΑΤΕΥΕΤΕ τα στοιχεία από υψηλές θερμοκρασίες και κατά τη φόρτιση και κατά την αποθήκευση.
- ΜΗΝ υπερφορτίζετε τα στοιχεία. Χρησιμοποιήστε μία καλή τεχνική φόρτισης.

-20-
====
ΕΡ. Μα εγώ έχω διαβάσει πολλές φορές ότι είναι καλό να εκφορτίζεται εντελώς μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία και μετά να φορτίζεται.
----------------------------------------
ΑΠ. ’λλο αυτό και άλλο το φαινόμενο μνήμης. Εδώ θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς "φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά", αλλά η αλήθεια είναι η εξής: το αντίθετο δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην μπαταρία. Απλά, αν το παρακάνετε με μισό-εκφορτίσεις και φορτίσεις, την επόμενη φορά που θα θελήσετε πλήρη εκφόρτιση θα πάρετε μειωμένη εκφόρτιση. Αλλά μόνον την επόμενη φορά. Δεν υπάρχει "μνήμη" στις μπαταρίες. Γιατί όμως το λένε και σοβαροί κατασκευαστές φορτιστών; Δεν ξέρω, ίσως για να πουλάνε τους φορτιστές που μπορούν και εκφορτίζουν αυτόματα τις μπαταρίες πριν τις φορτίσουν ώστε να μην αποκτήσουν "μνήμη". Δεν πιστεύω ότι νοιάζονται για τις μπαταρίες σας. Σας έχουν πει ποτέ, για παράδειγμα, ότι οι μπαταρίες μπορεί να σπάσουν αν σας πέσουν;

-21-
====
ΕΡ. Τελικά, να κάνω πλήρη εκφόρτιση των μπαταριών μου ή όχι;
----------------------------------------
ΑΠ. Εάν οι μπαταρίες βγαίνουν από τη συσκευή πριν να παρουσιαστεί η ένδειξη της χαμηλής μπαταρίας, τότε είναι καλό να γίνεται μία πλήρης εκφόρτιση κάθε τρεις περίπου μήνες. Παραπάνω "άσκηση" δεν συνιστάται επειδή οι μπαταρίες NiMH έχουν μικρότερο κύκλο ζωής. Ένα ρούχο πρέπει να πλένεται περιοδικά. Όμως, αν το πλένουμε μετά από κάθε χρήση, το ύφασμα θα φθαρεί πολύ γρήγορα. Με τον ίδιο τρόπο δεν είναι απαραίτητο ΟΥΤΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΕΚΦΟΡΤΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΤΙΣΗ.

-22-
====
ΕΡ. Μόλις αγόρασα τη μηχανή μου. Πρέπει πρώτα να εκφορτίσω τις μπαταρίες στη μηχανή και μετά να τις βάλω στο φορτιστή;
----------------------------------------
ΑΠ. Αν δε γράφει κάτι διαφορετικό στις οδηγίες της μηχανής, θα πρέπει να κάνετε πρώτα μία πλήρη φόρτιση των μπαταριών και μετά να τις βάλετε στη μηχανή. Είναι σημαντικό για τις μπαταρίες να έχουν τους πρώτους κύκλους εκφόρτισης - φόρτισης πλήρεις, δηλαδή να φορτίζονται εντελώς μέχρι να σβήσει το λαμπάκι της φόρτισης και να εκφορτίζονται εντελώς μέχρι να δείξει κόκκινο η μηχανή.

-23-
====
ΕΡ. Πόσες φορές μπορούν να φορτιστούν οι μπαταρίες NiMH;
----------------------------------------
ΑΠ. Μέχρι τις 300 φορτίσεις δεν παρατηρείται μείωση της χωρητικότητας. Αντίθετα, μέχρι τις 200 φορτίσεις ανεβαίνει ελαφρά η χωρητικότητα και επανέρχεται στις 300. Στις 400 φορτίσεις μειώνεται η χωρητικότητα στο 90% της ονομαστικής και στις 500 στο 70%. Η μείωση από εκεί και πέρα είναι απότομη. ’ρα, μπορούμε να πούμε ότι οι μπαταρίες NiMH κρατάνε για 500 φορτίσεις.

Και κάτι άλλο: όσο περισσότερο αργεί ένας φορτιστής να φορτίσει την μπαταρία τόσο περισσότερες φορτίσεις αντέχει αυτή. Αναφέρθηκε ότι οι μπαταρίες NiMH αντέχουν 500 φορτίσεις. Ναι, αν τις φορτίζεις με το 1/10 της χωρητικότητας για 15 περίπου ώρες (χοντρικός κανόνας). Παράδειγμα: για μπαταρίες NiMH χωρητικότητας 1600 mAh, η ιδανική φόρτιση είναι 15 ώρες με 160 mA. Οι ταχυφορτιστές εξοικονομούν χρόνο σε βάρος του κύκλου ζωής της μπαταρίας (πλήθος φορτίσεων - εκφορτίσεων). Να έχετε υπόψη σας ότι στην αργή φόρτιση είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί το σημείο διακοπής της φόρτισης.

-24-
====
ΕΡ. Πόσες φωτογραφίες μπορώ να βγάλω με μπαταρίες χωρητικότητας 2000mAh;
----------------------------------------
ΑΠ. Δεν είναι δυνατός αυτός ο υπολογισμός επειδή το πλήθος των φωτογραφιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: τον τύπο της μηχανής, αν ήταν αναμμένη η οθόνη ή σβηστή, αν άναψε το φλας ή όχι, αν εστίασε εύκολα ή δύσκολα, αν είχατε επιλέξει μεγάλη ανάλυση ή μικρή, πόσο χρησιμοποιήσατε το ζουμ κλπ. Δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ στη μέτρηση του πλήθους των φωτογραφιών, η έγκυρη ιστοσελίδα όμως http://www.dpreview.com θέτει τα εξής: τράβηγμα τεσσάρων φωτογραφιών χωρίς φλας στη μέγιστη ανάλυση της μηχανής, αναμονή 2 λεπτών με 50% του χρόνου αυτού σβήνοντας τη μηχανή, τράβηγμα μιας φωτογραφίας με φλας, αναμονή ενός λεπτού και επανάληψη από την αρχή. Με τις συνθήκες αυτές και μπαταρίες NiMH 1600 mAh οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές μπορούν να τραβήξουν από 250 μέχρι 450 φωτογραφίες. Επίσης, μη ξεχνάτε ότι το κρύο μειώνει το αξιοποιήσιμο φορτίο των μπαταριών.

-25-
====
ΕΡ. Τι πρέπει να κάνω για να ζήσουν πολύ οι μπαταρίες NiMH;
----------------------------------------
ΑΠ.
- Όχι χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Όχι φόρτιση σε υψηλή θερμοκρασία.
- Όχι υπερφόρτιση.
- Να μη μένουν πολύ καιρό αχρησιμοποίητες και, πολύ περισσότερο, άδειες.
- Όχι εφαρμογή τάσης με ανάποδη πολικότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα πακ (σετ από πολλές μπαταρίες μέσα του) αν προσπαθήσετε να το εξαντλήσετε εντελώς. Τα στοιχεία που θα εξαντληθούν πρώτα, θα αρχίσουν να φορτίζονται με ανάποδη πολικότητα από τα υπόλοιπα.
- Μην τις εκφορτίζετε εντελώς. Όταν η τάση της μπαταρίας πέσει στο 0, χαλάει. Όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν κύκλωμα ελέγχου της τάσης της μπαταρίας και σβήνουν με ένδειξη χαμηλής μπαταρίας εάν η τάση κάθε στοιχείου πέσει κάτω από 1V. Μόλις συμβεί αυτό θα πρέπει να βγάλετε αμέσως τις μπαταρίες και να μην τις ξεχάσετε άδειες.
- Φροντίζετε να είναι καθαροί οι πόλοι της μπαταρίας.
- Μην τις αφήνετε εκτεθειμένες σε χώρους υψηλής θερμοκρασίας, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο.
- Προσέξτε να μην τις χτυπάτε και να μην σας πέσουν. Μπορεί να μειωθεί η ζωή τους.

-26-
====
ΕΡ. Οι μπαταρίες NiMH πρέπει να βγαίνουν από τη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή;
----------------------------------------
ΑΠ. Ναι, αν πρόκειται να μείνει αχρησιμοποίητη για πολύ καιρό και καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία. Αν, π.χ., η μηχανή χρησιμοποιεί τις μπαταρίες NiMH για τήρηση της ώρας και των ρυθμίσεών της, τότε δημιουργείται πρόβλημα στις μπαταρίες. Η επόμενη φόρτιση θα σταματήσει νωρίτερα και θα χρειαστεί μερικούς κύκλους πλήρους εκφόρτισης - φόρτισης για να επανέλθει η μπαταρία. Γενικά, δεν είναι καλό να μένει για καιρό αχρησιμοποίητη μία μπαταρία NiMH.

-27-
====
ΕΡ. Χάνοντας 5% της χωρητικότητάς τους κάθε μέρα οι μπαταρίες NiMH, εκφορτίζονται εντελώς σε 20 μέρες;
----------------------------------------
ΑΠ. Όταν λέμε ότι εκφορτίζονται 5% τη μέρα, σημαίνει ότι χάνουν 5 από τις 100 μονάδες χωρητικότητας που έχει απομείνει στην μπαταρία και όχι από την αρχική. Η καμπύλη χωρητικότητας κατεβαίνει απότομα στην αρχή και πιο ομαλά όσο περνά ο καιρός. Έστω ότι είναι 100% φορτισμένες στην αρχή. Σε μία μέρα θα είναι 100%-5%=95%. Καλά μέχρι εδώ; Τη δεύτερη μέρα 95%-5%=90,25% (και όχι 90%). Την τρίτη μέρα 90,25%-5%=85,7% περίπου. Την τέταρτη μέρα 85,7%-5%=81,5%. Την πέμπτη μέρα 81,5%-5%=77,4% (αντί για 75%). Δηλαδή χάνοντας οι μπαταρίες 5% ανά μέρα δε θα σου αδειάσουν εντελώς σε 20 μέρες. Συνεχίζοντας το παραπάνω σκεπτικό βλέπουμε ότι οι μπαταρίες NiMH χάνουν το 50% της χωρητικότητάς τους σε 15 μέρες και τα 3/4 αυτής σε ένα μήνα.
Συμπέρασμα. Ξαναφορτίζετε τις μπαταρίες NiMH κάθε μήνα περίπου (και κάθε τρεις μήνες κάντε μία πλήρη εκφόρτιση μέχρι την τάση του 1V ανά στοιχείο).

Η αυτοεκφόρτιση των μπαταριών NiMH μεγαλώνει με τη θερμοκρασία. Αν είναι πολύ σημαντικό να μη χάσουν χωρητικότητα, φυλάξτε τις στη φρουτολεκάνη του ψυγείου, τυλιγμένες σε αεροστεγή συσκευασία.

-28-
ΕΡ. Γιατί λέμε ότι όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος που κρατάμε τη μπαταρία, τόσο πιο γρήγορα αδειάζει, ενώ λέμε ότι στο κρύο μειώνεται η απόδοσή της;
----------------------------------------
ΑΠ. Με το κρύο περιορίζουμε την ικανότητα της μπαταρίας να μας δώσει το αποθηκευμένο φορτίο, σα να κλείνουμε λίγο τη "βρύση" της. Δεν μπορούμε να της πάρουμε όλη την ενέργεια, αλλά και δεν τη χάνει με απώλειες όταν την έχουμε στο συρτάρι. Αντίθετα με τη ζέστη φεύγει η ενέργεια πιο εύκολα. Αν δεν την πάρουμε εμείς σύντομα θα χαθεί σε απώλειες.

-29-
====
ΕΡ. Πώς μπορώ να βρω τη χωρητικότητα που απομένει σε μία μπαταρία;
----------------------------------------
ΑΠ. Καθώς το φορτίο της μπαταρίας εξαντλείται, η τάση της μπαταρίας πέφτει ελαφρά. Με ένα καλό πολύμετρο μπορείτε να μετρήσετε την τάση της μπαταρίας "εν κενώ" (δηλαδή στον αέρα - χωρίς φορτίο) και να υπολογίσετε τη χωρητικότητά της κατά προσέγγιση από τον επόμενο πίνακα.

Απομένουσα ωφέλιμη
Volts χωρητικότητα (%)
----- ------------------
1,35 100
1,30 95
1,25 70
1,20 30
1,15 15
1,10 0

Με τον όρο ωφέλιμη χωρητικότητα εννοούμε τη χωρητικότητα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μέχρι να πέσει η τάση στα άκρα του στοιχείου στο 1V (υπό φορτίο).

-30-
====
ΕΡ. Ποιες εταιρείες κατασκευάζουν καλύτερες μπαταρίες NiMH;
------------------------------------------------------
ΑΠ. Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην ποιότητα των μπαταριών ανάλογα με το εργοστάσιο κατασκευής. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι λίγα είναι τα εργοστάσια κατασκευής μπαταριών ανάλογα με τις μάρκες που κυκλοφορούν. Το θέμα είναι ότι κάθε εταιρεία που παραγγέλνει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMH στο εργοστάσιο θέτει τις δικές της προδιαγραφές ποιότητας ανάλογα με την επιθυμητή τιμή του προϊόντος.

Επίσης, η χωρητικότητα μιας μπαταρίας εξαρτάται από τον τρόπο που θα μετρηθεί. ’λλες εταιρείες αρχίζουν τη μέτρηση της εκφόρτισης αμέσως μετά τη φόρτιση, άλλες αφήνουν να περάσουν μερικές ώρες. Μερικές εταιρείες ενώ συνιστούν να μην εκφορτίζεται η μπαταρία κάτω από 1V ανά στοιχείο, μετρούν την ολική χωρητικότητα μέχρι να πέσει εντελώς η μπαταρία. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο συγκριτικοί πίνακες που κατατάσσουν τις μπαταρίες με κριτήριο τη ΣΥΝΟΛΙΚΗ τους χωρητικότητα. Καμία όμως κατάταξη δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για να της δώσετε βάση.

-31-
====
ΕΡ. Πότε ένας φορτιστής μπορεί να χαρακτηριστεί "ταχυφορτιστής" (fast charger);
----------------------------------------
ΑΠ. Για να φορτιστεί νορμάλ μία μπαταρία χρειάζεται 15 περίπου ώρες στο 1/10 της χωρητικότητάς της (C/10). Για παράδειγμα μία μπαταρία GP 2000 mAh φορτίζεται κανονικά με 180 mA σε 16 ώρες. Γρήγορος είναι ένας φορτιστής που φορτίζει σε λιγότερο από αυτό το χρόνο, αλλά ο όρος έχει επικρατήσει για τους φορτιστές που φορτίζουν με ρεύμα μεγαλύτερο από C/4. Για παράδειγμα, στην παραπάνω μπαταρία συνιστά ο κατασκευαστής γρήγορη φόρτιση με 450 mA σε 5 ώρες (1,25C). Οι πιο συνηθισμένοι ταχυφορτιστές φορτίζουν τις μπαταρίες NiMH σε μία με μιάμιση ώρα περίπου.

-32-
====
ΕΡ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού φορτιστή;
----------------------------------------
ΑΠ. Η διαδικασία φόρτισης των μπαταριών είναι πολύ σημαντική και καθορίζει τόσο την καλή λειτουργία όσο και την μακροβιότητά τους. Ο φορτιστής είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντικός παράγοντας για τον κύκλο ζωής των μπαταριών, ανεξαρτήτως μάρκας μπαταρίας. Ένας καλός φορτιστής:
- Μπορεί και δίνει μεγάλο ρεύμα ώστε να φορτίζει τις μπαταρίες γρήγορα. Στον επόμενο πίνακα φαίνεται ο χρόνος φόρτισης των μπαταριών NiMH 2000mAh ανάλογα με το ρεύμα εξόδου του φορτιστή ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ.

A ώρες
---- ----
0,25 12
0,5 6
1 3
2 1,5

- Έχει ηλεκτρονικό σύστημα για τον έλεγχο της ολοκλήρωσης της φόρτισης με τρεις τρόπους: α) με μέγιστο χρόνο β) με μέγιστη θερμοκρασία και γ) με δV (η φόρτιση σταματά μόλις αρχίσει να πέφτει η τάση της μπαταρίας που φορτίζεται).
- Μπορεί, χωρίς ξεχωριστό κουμπάκι, να φορτίζει από 1 μέχρι 4 μπαταρίες.
- ΔΕΝ γράφει ότι οι μπαταρίες πρέπει κάποια στιγμή να βγαίνουν από το φορτιστή επειδή υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτισης.
- Είναι ταχύς αλλά όχι κάτω από μία ώρα για τα 1800 mAh.
- Έχει επιλογή ρεύματος (και άρα χρόνου) φόρτισης, ώστε να μην ταλαιπωρούμε τις μπαταρίες μας με γρήγορη φόρτιση όταν δε βιαζόμαστε.
- ΔΕΝ γράφει ότι για να φορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες πρέπει να μείνουν στο φορτιστή και αφού σβήσει το ενδεικτικό λαμπάκι της φόρτισης.
- Έχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι για κάθε μία μπαταρία ώστε να μπορεί να δείχνει πότε φορτίστηκε κάθε μία μπαταρία, ανεξάρτητα.
- Αν έχει οθόνη ώστε να σου δείχνει πόσο φορτίο απορρόφησε κάθε μπαταρία, ακόμη καλύτερα.
- Ελέγχει αυτόματα αν μία μπαταρία έχει μπει λάθος ή είναι χαλασμένη.
- Αδιαφορεί για τις λειτουργίες τύπου "εκφόρτιση των μπαταριών" (battery formatting) ή "ψευδοφόρτιση" (trickle charge).

-33-
====
ΕΡ. Είναι καλό να έχει κύκλωμα εκφόρτισης ο φορτιστής;
----------------------------------------
ΑΠ. Αδιάφορο. Η καλύτερη εκφόρτιση γίνεται μέσα στη φωτογραφική μηχανή. Το κύκλωμα εκφόρτισης χρειάζεται μόνο σε μπαταρίες συσκευών που δεν τις αδειάζουν εντελώς, όπως είναι το ασύρματο τηλέφωνο. Σ' αυτό, η μπαταρία ξαναμπαίνει για φόρτιση πριν αδειάσει εντελώς. Στην περίπτωση αυτή είναι καλό να εκφορτίζεται εντελώς η μπαταρία μέχρι την τάση του 1V ανά στοιχείο κάθε τρεις περίπου μήνες.

-34-
====
ΕΡ. Στο δικό μου φορτιστή γράφει ότι πρέπει να μένει η μπαταρία αφού σβήσει το λαμπάκι για να φορτιστεί "εντελώς". Γιατί;
----------------------------------------
ΑΠ. Επειδή δεν είναι καλής ποιότητας. Μερικοί φθηνοί φορτιστές, προκειμένου να αποφύγουν τα περίπλοκα κυκλώματα φόρτισης, φορτίζουν με γρήγορη φόρτιση τις μπαταρίες μέχρι το 80% περίπου της χωρητικότητάς τους. Στη συνέχεια εφαρμόζουν ένα μικρό ρεύμα φόρτισης το οποίο δεν μπορεί να βλάψει την μπαταρία αν μείνει για λίγη ώρα παραπάνω στο φορτιστή (και μάλιστα έχουν το θράσος να το ονομάζουν trickle charge). Αν η μπαταρία ξεχαστεί, όμως, επάνω, θα υπερφορτιστεί.

-35-
====
ΕΡ. Στο δικό μου φορτιστή γράφει ότι δεν πρέπει να μένει η μπαταρία αφού σβήσει το λαμπάκι της φόρτισης. Γιατί;
----------------------------------------
ΑΠ. Βλέπε την απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση.

-36-
====
ΕΡ. Αν χαλάσουν οι μπαταρίες, τι κάνουμε;
----------------------------------------
ΑΠ. Όλα τα καλά πράγματα έχουν ένα τέλος. Αν συμβεί να χαλάσουν μετά από μακροχρόνια χρήση, τότε θα πρέπει να τις πετάξετε, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Όλα αυτά τα χημικά, και όχι μόνο από τις μπαταρίες, κάποια μέρα θα φτάσουν και στο πιάτο μας. Δυστυχώς δεν είναι σε όλους γνωστό ότι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες απαρτίζονται από βαριά μέταλλα και τοξικές ουσίες που δρουν αθροιστικά και είναι πολύ επικίνδυνα για την φύση και εμάς. Χρειάζονται ειδική επεξεργασία και όχι απλά θάψιμο σε μία χωματερή. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό ΚΑΙ στις αλκαλικές μπαταρίες. ’λλά, μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία με σωστή χρήση ακόμα και πεταμένη στην φύση κάνει μικρότερο κακό από μερικές εκατοντάδες αλκαλικές που αντικαθιστά!

Να μαζεύετε τις τελειωμένες μπαταρίες κάθε τύπου και να τις ρίχνετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών που έχουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (Καρφούρ, Πράκτικερ).

Αν η μπαταρία χαλάσει πριν συμπληρωθεί ο κύκλος ζωής της, τότε δοκιμάστε μερικούς κύκλους πλήρους εκφόρτισης (μέχρι την τάση του 1 V) και πλήρους φόρτισης. Αν δεν επανέλθουν δοκιμάστε το "ηλεκτροσόκ". Εφαρμόστε μεγάλο ρεύμα (3Α με 4Α) για χρόνο περίπου 10 sec και δοκιμάστε να τις ξαναφορτίσετε.

-37-
====
ΕΡ. Έχουν εγγύηση οι μπαταρίες;
----------------------------------------
ΑΠ. Θεωρητικά, οτιδήποτε πουλιέται εντός Ευρωπαϊκής κοινότητας έχει εγγύηση. Αλλά πώς θα αποδείξεις ότι δεν κακομεταχειρίστηκες την μπαταρία; Τα πράγματα είναι πιο απλά αν η μπαταρία είναι σχετικά καινούργια, οπότε δεν είχες το χρόνο να την κακομεταχειριστείς. Επίσης, είναι πιο εύκολο να απαιτήσεις αντικατάσταση σε εγγύηση, αν έχεις αγοράσει και τις μπαταρίες και το φορτιστή από το ίδιο κατάστημα.

-38-
====
ΕΡ. Τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε αντί για μπαταρίες NiMH;
----------------------------------------
ΑΠ. Οι μπαταρίες NiCd είναι χειρότερες για τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Το μέγιστο ρεύμα που τραβάνε είναι 1,5Α και στο ρεύμα αυτό ανταποκρίνονται πολύ καλά και οι μπαταρίες NiMH. Έχετε την εναλλακτική λύση των αλκαλικών μπαταριών που πουλιούνται και στα περίπτερα.
Ενδεικνυόμενη λύση είναι ύπαρξη στη τσάντα μας ενός σετ αλκαλικών για σιγουριά, επειδή στις επαναφορτιζόμενες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο ρεύμα έχουν ακόμα. Οι αλκαλικές είναι πιο προβλέψιμες και θα σε προειδοποιήσουν πολύ πριν αδειάσουν. Και σχεδόν πάντα θα σου "χαρίσουν" μερικές ακόμα λήψεις σε κάποιες καταστάσεις που μπορεί να φανούν σημαντικές. Επί πλέον, δε χάνουν το φορτίο τους ακόμη και μετά από χρόνια αχρηστίας.
Εκτός από το εφεδρικό σετ των αλκαλικών μπαταριών, οι περισσότεροι ασχολούμενοι με τη ψηφιακή φωτογραφία έχουν ένα σετ μπαταριών NiMH μέσα στη μηχανή και ένα εφεδρικό πάντοτε φορτισμένο. Μόλις αδειάσει το σετ της μηχανής μπαίνει για φόρτιση και η μηχανή φοράει το εφεδρικό. Το εφεδρικό σετ πρέπει να φορτίζεται κάθε 15 μέρες και να αδειάζει όχι αργότερα από τρεις μήνες περίπου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
============

Έχουμε δύο σετ επαναφορτιζόμενων μπαταριών NiMH για τη ψηφιακή μας μηχανή. Μόλις τελειώνει το ένα, το βάζουμε για φόρτιση και φοράμε το άλλο. Εάν ο φορτιστής μας κάνει trickle charge, δεν αφήνουμε επάνω του τις μπαταρίες πέρα από τον απαραίτητο χρόνο για την ολοκλήρωση της φόρτισης. Όταν χαλάσουν ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, αλλά στους ειδικούς κάδους στο Πράκτικερ ή στο Καρφούρ (ή όπου αλλού έχει τέτοιους κάδους).
Αγοράστε έναν καλό φορτιστή και, όσο για τον κατάλληλο χειρισμό των μπαταριών, μην το πολυψάχνετε. Έτσι όπως έχουν πέσει οι τιμές των NiMH, κάντε το κέφι σας και, αν χαλάσουν οι μπαταρίες νωρίτερα, πάρτε άλλες.


πηγη

Flickr Images