Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Τι είναι το RSS και το Περίεργο Πορτοκαλί Εικονίδιο?


Το παραπάνω εικονίδιο έχουν ξεμυτίσει τον τελευταίο καιρό σε όλα τα Blog και σε αρκετές σελίδες στο Internet. Τι είναι όμως τα RSS και αυτό το περίεργο πορτοκαλί εικονίδιο; Το RSS (Really Simple Syndication): Το RSS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να ενημερώνεστε για τα γεγονότα. Το Διαδίκτυο αποτελείται πλέον από δισεκατομμύρια σελίδες οι οποίες περιέχουν τέτοιο πλούτο πληροφοριών που είναι σχεδόν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς ότι νεότερο συμβαίνει στον κόσμο ή στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.
Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το RSS. Πλέον όλες οι πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν έρχονται στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να χρειάζεται να επισκέπτεστε κάθε φορά τους σχετικούς δικτυακούς τόπους.
Το RSS σας επιτρέπει να βλέπετε πότε ανανεώθηκε το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να λαμβάνετε κατευθείαν στον υπολογιστή σας τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμείτε (ή ακόμα και εικόνων ή βίντεο) αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους.
Πώς μπορώ να κάνω χρήση του RSS;
Για να μπορέσετε να κάνετε χρήση του RSS θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (RSS reader). Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο προσθέτετε τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και αυτό με τη σειρά του ελέγχει τις σελίδες αυτές και σας ενημερώνει διαρκώς για οτιδήποτε νέο. Αφού επιλέξετε πρόγραμμα ανάγνωσης (δείτε παρακάτω), θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο περιεχόμενο θέλετε να λαμβάνετε. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο και στους αγαπημένους σας δικτυακούς τόπους τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και γραφτείτε συνδρομητές.

Τα 32 Καλύτερα Torrent Sites του Internet!

Αυτή η σύνοψη δεν είναι διαθέσιμη. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ανάρτηση.

Τα 5 απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός καλού web host

Όλες οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών web hosting ισχυρίζονται ότι είναι οι καλύτερες και ότι προσφέρουν την καλύτερη υποστήριξη. Όμως τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει μια εταιρεία να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες;
Τα 5 top χαρακτηριστικά που πιστεύω χρειάζεστε (και θα χαρώ να ακούσω και την δική σας άποψη) είναι τα εξής…

1. Ένα πολύ καλό Control Panel: Το Control Panel σας θα το επισκέπτεστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, οπότε πρέπει να είναι εύκολο στην χρήση και να παρέχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που χρειάζεστε. Από τα πιο γνωστά control panels που κυκλοφορούν είναι το Plesk και το cPanel. Το cPanel για παράδειγμα προσφέρει πάνω από 42 εικονίδια, 50 προγράμματα PHP, shopping cards, forums, ακόμα και το δικό σας blog με WordPress. Ρωτήστε αν το control panel σας είναι μεταφρασμένο, μια και τα περισσότερα είναι στα Αγγλικά.

2. Γρήγορη και καλή τεχνική υποστήριξη: Σίγουρα θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα με το site σας αργά η γρήγορα. Μπορεί να χρειάζεστε καθοδήγηση για το πως να διαβάζετε τα e-mail σας, για το πως να στήσετε την σελίδα σας ή για το πως να αναβαθμίσετε κάποια υπηρεσία… Είτε μέσω e-mail είτε τηλεφωνικώς, η εταιρεία hosting που θα επιλέξετε πρέπει να μπορεί να σας απαντήσει εντός 24 ωρών.
Αναμφίβολα η παροχή τεχνικής υποστήριξης είναι και χρονοβόρα και ακριβή για την εταιρεία. Σε γενικές γραμμές υπολογίστε ότι χρειάζεται ένας full-time τεχνικός για κάθε 100 πελάτες. Αν ο κάθε πελάτης πληρώνει κατά μέσο όρο 20-25 €/μήνα εκ των οποίων τα 5 € καλύπτουν το κόστος του server, τα περιθώρια κέρδους για την εταιρεία μετά την μισθοδοσία του τεχνικού, φόρους κλπ. είναι ελάχιστα. Παρ’ όλα αυτά, η γρήγορη και αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Αν μια εταιρεία χρεώνει 1 και 2 € το μήνα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας για τεχνική στήριξη.

3. Μηχανήματα Linux: Δεν υπάρχει λόγος να φιλοξενείτε την ιστοσελίδα σας σε πλατφόρμα windows. Ψάξτε για εταιρεία που προσφέρει φιλοξενία σε Linux. Και δεν χρειάζεται βεβαίως να τρέχετε εσείς Linux στο PC σας για να δημιουργήσετε ιστοσελίδα που θα φιλοξενείται σε Linux. Το Linux ως πλατφόρμα είναι πιο σταθερό, ασφαλές και τρέχει πιο γρήγορα από τα Windows. Χώρια που είναι και πιο φτηνό.

4. 99.9% uptime… μετρημένο: Πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν uptime 99.xxx% όπου x είναι συνήθως το νούμερο 9. Όλα καλά, όλα ωραία, αλλά τι σημαίνει 99.99% uptime; Οι περισσότερες εταιρείες δεν το εξηγούν ρητά. Συνήθως όμως σημαίνει ότι το site σας θα είναι διαθέσιμο 99.99% ανά περίοδο λειτουργίας. Για παράδειγμα:
• Με 99% uptime το site σας μπορεί να είναι μη-προσβάσιμο (να έχει δηλαδή downtime) έως και 3.6 ημέρες κάθε 12 μήνες.
• 99.5% uptime σημαίνει downtime περίπου 44 ωρών ετησίως.
• 99.9% uptime σημαίνει downtime περίπου 7 ωρών.
• 99.95% uptime σημαίνει downtime 4 ωρών και 23 λεπτών.
• 99.99% uptime σημαίνει downtime μόλις 55 λεπτών.
• 99.999% uptime σημαίνει downtime λιγότερο από 5 λεπτά ετησίως!
Τι μπορεί να προκαλέσει downtime; Προβλήματα με τον server (σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο συχνά κολλάει το δικό σας PC, πόσο συχνά πρέπει να κάνετε επανεκίνηση, κλπ.), αναβαθμίσεις μνήμης, σκληρού δίσκου, νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος ή άλλων εφαρμογών, επιθέσεις από hackers, κλπ. Ορισμένες φορές το 99.99% δεν περιλαμβάνει προγραμματισμένο downtime, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσετε με την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
Πόσο uptime χρειάζεστε εσείς; Το σημαντικό εδώ είναι ότι κάθε φορά που μια εταιρεία προσπαθεί να προσθέσει ένα επιπλέον εννιάρι στο uptime της (π.χ από 99% σε 99.9% και μετά σε 99.99%), το κόστος ανεβαίνει εκθετικά! Συνεπώς οι περισσότερες εταιρείες αρκεστούν σε uptime γύρω στο 99.5% με 99.9%, άσχετα με το τι ισχυρίζονται. Και για να επιβεβαιώσετε το πραγματικό uptime των αγαπημένων σας εταιρειών, χρησιμοποιήστε την μηχανή αναζήτησης του WEBHOSTING.gr.
5. Χρόνια λειτουργίας και ευχαριστημένους πελάτες: Σίγουρα δεν θέλετε να στεγάσετε την ιστοσελίδα σας σε μια εταιρεία που δεν είναι αξιόπιστη ή που θα εξαφανιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Μια εταιρεία που λειτουργεί χρόνια και έχει χίλιους πελάτες έχει αποδείξει πέντε πράγματα παραπάνω όσον αφορά την ικανότητα της να επιβιώνει, να μεγαλώνει και να εξυπηρετεί. Πως θα την εντοπίσετε; Προσωπικά, πάντα μου άρεσαν οι εταιρείες που έχουν forum συζητήσεων για τους πελάτες τους. Δεν είναι συνηθισμένο οφείλω να ομολογήσω, κυρίως επειδή συνήθως ο πελάτης γράφει στο forum όταν έχει πρόβλημα, ενώ σπάνια θα γράψει για να πει κάτι καλό :-P.
Η καλύτερη πηγή ενημέρωσης επομένως για αυτό το ζήτημα είναι το WEBHOSTING.gr. Καταρχάς στο προφίλ της κάθε εταιρείας παρουσιάζεται το έτος ίδρυσης, το οποίο μπορείτε και να επιβεβαιώσετε ελέγχοντας το πότε κατοχυρώθηκε το domain name τους. Παρουσιάζουμε επίσης σχόλια πελατών και - πολύ σημαντικό - επιχειρούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των ιστοσελίδων που φιλοξενεί η κάθε εταιρεία.
Το WEBHOSTING.gr χρησιμοποιεί αυτά και ακόμα περισσότερα κριτήρια για την αξιολόγηση των εταιρειών. Οι καλύτερες εταιρείες παρουσιάζονται μέσω της ιστοσελίδας μας ως προτεινόμενες και μπορείτε με ασφάλεια να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας σε μια από αυτές.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Χαμηλή ταχύτητα σε ADSL, τι φταίει;

Το κείμενο σκοπό έχει να σας βοηθήσει να βοηθηθείτε! Να μπορέσετε να γίνετε εσείς τεχνικοί της σύνδεσής σας, ώστε να καταλήξετε όχι να λύσετε άμεσα το πρόβλημα, αλλά στο να δείτε τι μπορεί να φταίει (και κατά συνέπεια έμμεσα να οδηγηθείτε προς μία πιθανή επίλυση), με τη μορφή συχνών ερωτήσεων/απαντήσεων (FAQ).

1. Σε ποιούς απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όσους βλέπουν θλιβερές ταχύτητες.
2. Θλιβερή; Ποιά είναι η "καλύτερη";
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τι είναι μέγιστη ταχύτητα. Το θέμα δίνεται αναλυτικά στο πινακάκι του "Info: Μέγιστη ταχύτητα σε σχέση με DSLAM/πρωτόκολλο σύνδεσης". Για μία γραμμή 384/128 λοιπόν σε Alcatel & Intracom DSLAM η απόλυτη (θεϊκή αν θέλετε) μέση μέγιστη ταχύτητα είναι περίπου 41 kbytes/sec (σε Siemens είναι 10-15% υψηλότερη, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο).
3. Μπορούμε δλδ να σχηματίσουμε άποψη για τη δική μας ταχύτητα κατεβάσματος;
Με τις ταχύτητες από το πινακάκι μπορούμε να σχηματίσουμε κάποια άποψη για το τι ακριβώς θεωρείται χαμηλή ταχύτητα. Ή μήπως όχι; Προσέξτε ότι η σύνδεση στο Internet είναι από σημείο σε σημείο. Αν για παράδειγμα έχουμε μία γιγαντιαία σύνδεση, δε σημαίνει ότι θα κατεβάζουμε από παντού με την ταχύτητα της σύνδεσής μας! Το Internet μοιάζει με ένα δίκτυο σωληνώσεων, οπότε το "νεράκι" που μας έρχεται μπορεί να έρχεται ως καταρράκτης, όταν όλες ανεξαιρέτως οι σωληνώσεις είναι μεγάλες, ή σταγόνα-σταγόνα, αν υπάρχει έστω και σε ένα μόνο σημείο "στενός αγωγός"!
4. Οπότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα εδώ: μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχουμε "αργή"/"κακή" σύνδεση, όταν κατεβάζουμε "αργά" από 2-3 συγκεκριμένα sites;
Όχι!
5. Τότε ποιο μπορεί να είναι το όφελος αυτού του κειμένου τελικά;
Λοιπόν, το όφελος μπορεί να είναι ότι μπορείτε να βρείτε αν υπάρχει "στενωπός" σε σας τους ίδιους! Βασικό πρόβλημα στις ADSL συνδέσεις είναι ότι μπορεί είτε λόγω φόρτου στο DSLAM, είτε λόγω του ίδιου του provider, να "σέρνει" η καθεαυτού σύνδεσή σας.

Αν δούμε λοιπόν το πρόβλημα, ως πρόβλημα "σωλήνωσης", χρειάζεται να εξετάσουμε το πρώτο σωλήνα πρώτα, αν είναι εντάξει το δεύτερο, αν είναι εντάξει τον τρίτο κτλ. Έτσι, το πρώτο-πρώτο σημείο (ο πρώτος "σωλήνας" αν θέλετε) που πρέπει να ελέγξετε είναι η ίδια σας η σύνδεση. Πρέπει να την ελέγξουμε με τέτοιο τρόπο όμως, που να μην υπάρχει πιθανότητα να έχουμε άσχημο αποτέλεσμα λόγω κάποιας άλλης στενωπού.
6. Πώς θα γίνει αυτό το πρώτο test;
Για αυτό το λόγο το πρώτο test που μπορείτε να κάνετε είναι να κατεβάσετε κάποια αρχεία από web ή ftp server του ίδιου σας του provider. Πριν κάνετε το test, απενεργοποιήσετε τον proxy server που πιθανώς χρησιμοποιείτε (δείτε το 2o link στην υπογραφή) και ξαναενεργοποιήστε τον με το πέρας των δοκιμών!.

Συνδεθείτε στη σελίδα ftp://ftp.provider.gr/ πρώτα, όπου provider είναι o provider σας (otenet, forthnet, acn κτλ). Από εκεί δοκιμάστε να κατεβάσετε κάποιο μεγάλο αρχείο (μεγάλο=10Mbytes για παράδειγμα). Ξεκινήστε το d/l και παρακολουθήστε την ταχύτητα όταν σταθεροποιηθεί. Γράψτε την σε ένα χαρτί. Κάντε και άλλες δοκιμές σε διάφορες ώρες της μέρας/εβδομάδας. Βγάλτε τώρα το μέσο ώρο από αυτές. Είναι πάνω από το 95% της μέγιστης ταχύτητας για το δικό σας DSLAM;

Τι εννοώ: ας πούμε είστε με PPPoE πάνω σε Alcatel DSLAM. Άρα η μέγιστη ταχύτητα σύμφωνα με το "Info: Μέγιστη ταχύτητα σε σχέση με DSLAM/πρωτόκολλο σύνδεσης" είναι 40,4 kbytes/sec. To 95% αυτού του αριθμού είναι 38,4 kbytes/sec. Αν πετυχαίνετε τουλάχιστον αυτήν την ταχύτητα, τότε σχεδόν σίγουρα δεν έχετε πρόβλημα με το DSLAM σας!
7. Δοκίμασα και δεν πιάνω τέτοιες ταχύτητες, τι γίνεται τώρα; Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι φταίει το DSLAM; Ο ΟΤΕ ίσως; Ο provider μου;
Δυστυχώς όχι! Μπορεί να είναι φορτωμένο το εσωτερικό δίκτυο του provider.

Οπότε πάμε σε δεύτερο test. Είτε "δανειζόμαστε" λογαριασμό ADSL ενός φίλου ο οποίος έχει άλλο provider, είτε ζητούμε ένα demo account από άλλο provider, είτε (αν δεν είναι η ACN ο δικός μας provider) παίρνουμε μία netkarta. Εγκαθιστούμε αυτο το νέο λογαριασμό, στον οποίο θα αναφερόμαστε ως δοκιμαστικό. Ας πούμε ότι είναι του provider XYZ. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια test όπως προηγουμένως, με τη διαφορά ότι θα κάνουμε δοκιμές κατεβάζοντας από το ftp://ftp.xyz.gr/ από τον FTP server δλδ του νέου provider!

Τώρα υπάρχουν δύο περιπτώσεις με αυτον τον δοκιμαστικό provider:
* Πιάνουμε άνετα πλέον το 95% της μέγιστης ταχύτητας που μας αναλογεί: Αν είναι έτσι, τότε το πρόβλημα το έχει ο κανονικός μας provider! Στα σίγουρα πρόβλημα δεν υπάρχει με τη σύνδεση ADSL και το κύκλωμα του ΟΤΕ. Λύση; Ενδεχομένως η αλλαγή provider...
* Πάλι έχουμε μαύρες ταχύτητες: Εδώ είναι τα δύσκολα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα τότε δε φταίει ο κανονικός μας provider! Δύο αίτια παίζουν εδώ:
o Πρόβλημα στο ίδιο το δίκτυο του OTE. Πιθανές αιτίες: φορτωμένο με χρήστες DSLAM, πρόβλημα στο DSLAM/BBRAS. Kατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε με επικοινωνία με το βλαβοληπτικό του OTE, δίνοντας ως αίτιο τις χαμηλές ταχύτητες με (όλους) τους providers που δοκιμάσατε.
o Να έχετε κάποια μηχανήματα μολυσμένα με ιό! Το αποτέλεσμα θα είναι να καταναλώνουν, χωρίς να το παίρνετε χαμπάρι, την ταχύτητά σας στο download, με αποτέλεσμα να μη βλέπετε καλές ταχύτητες με όποιον provider και αν δοκιμάσετε! Τσεκάρετε λοιπόν με κάποιο "καθαριστικό" ιών τα συστήματά σας, ώστε να αποκλείσετε αυτήν την πιθανότητα. Αν βρείτε ιό (ή ιούς) και τους καθαρίσετε, επαναλάβετε τις δοκιμές ταχύτητας από την αρχή.
8. Αν τελικά είμαι εντάξει με το DSLAM μου και με τη σύνδεση στο ftp.provider.gr, αλλά από το εξωτερικό δε κατεβάζω γρήγορα, τι μπορώ να κάνω;
Δύο πράγματα βασικά. Ακολουθήστε κατά πρώτον κάποιες μικρές χρήσιμες συμβουλές και κατά δεύτερον, απλά δοκιμάστε και κάποιον άλλον provider!

Χρήσιμα εργαλεία για τον Network maniac!!!

Χρήσιμα εργαλεία για τον Network maniac !!
Aρχίζω ένα thread που πιστεύω θα βοηθήσει αρκετούς να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί το LAN και το WAN τους.

Είναι windows κυρίως freeware software (αν και το αγαπημένο μου OS είναι άλλο ) που βοηθούν να "βλέπεις" το δίκτυό σου και να λύνεις προβλήματα.

Κατά καιρούς θα το μεγαλώνω με νέα εργαλεία και εφαρμογές.

Θα παραθέσω εν καιρώ, και εντολές κονσόλας (nslookup, ping, tracert, whois, telnet κ.λ.π.).

Αρχίζουμε λοιπόν με :

Look@LAN

http://www.lookatlan.com/

Eνα από τα γρηγορότερα freeware Network Monitoring λογισμικά. Επιτρέπει να κάνεις monitor το LAN σου με ελάχιστα χτυπήματα ποντικιού. Αυτόματα ανακαλύπτει τους LAN κόμβους σου και τους αναλύει μέχρι και σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Βλέπει αλλαγές - βλέπει τα off-line - κάνει ping - traceroute - βρίσκει open ports και τόσα άλλα ...... Δουλέψτε το - Θα σας κερδίσει !


NMapWin

http://nmapwin.sourceforge.net/


Eλέγχει ανοικτές πόρτες σε IPs με τρόπους που κανένα άλλο εργαλείο δεν μπορεί. Ουσιαστικά windows client του πασίγνωστου nmap.

WebMon

http://www.markwell.btinternet.co.uk/webmon/

Πολύ συχνά χρειάζεται να παρακολουθείς αλλαγές σε διάφορες ιστοσελίδες δικού σου ή ξένου web server. H λύση σου είναι το WebMon. Oχι μόνο σου δείχνει αν ένα web site αποκρίνεται σε HTTP αιτήσεις αλλά σου φέρνει και τις αλλαγές που περνιόνται σε κάποιες ιστοσελίδες ή τμήματα τους που εσύ έχεις επιλέξει για παρακολούθηση.
Παίζοντας κατάλληλα με τον κώδικα παρακολούθησης θα μπορούσατε ακόμη και backend συστήματα (βάσεις δεδομένων κ.λ.π.) να δείτε αν αποκρίνονται σωστά (π.χ. σε μία μηχανή αναζήτησης) μια και εκεί ένα απλό ping δεν μπορεί να φτάσει.

Απλά κορυφαίο !

Ethereal

http://www.ethereal.com

Eνας από τους πιο γνωστούς και δυνατούς protocol analysers. Μπορεί δηλαδή να σου δείξει στην Ethernet του υπολογιστή σου τι μπαίνει και τι βγαίνει με μεγάλη ακρίβεια και πολλές (ανατριχιαστικές) λεπτομέρειες. Αναγνωρίζει 706 !!! διαφορετικά πρωτόκολλα που μπορούν να κουβαλιούνται μέσα στα πακέτα. Θα τα βρείτε στο portal του analyser παραπάνω.
Ανοίγοντας ένα πακέτο από αυτά που έχουν γίνει captured, σας δίνει τη δύναμη να δείτε σχεδόν τα πάντα. Τώρα καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι κανείς να δει μη κρυπτογραφημένους κωδικού και passwords όταν στέλνονται σε ένα Ethernet.
Kλείνοντας για αυτό το κορυφαίο utility, να πω το εξής :

Σας δίνει στο πιάτο ότι αφουγκράζεται η ethernet κάρτα του PC σας δηλ. σίγουρα :

* unicast κίνηση από - προς το PC σας
* multicαst κίνηση που αφουγκράζεται στο Εthernet
* broadcast κίνηση που αφουγκράζεται στο Εthernet

Unicast κίνηση από προς άλλα PCs που είναι στο ίδιο Εthernet με σας, που δεν είναι με το δικό σας PC δεν μπορεί να τη δείξει αν συνδέεστε στο Ethernet μέσω Ethernet switch (99%) παρά μόνο αν είστε στο ίδιο colission domain επειδή συνδέεστε με hub. Aρα .... sniffing ... yok.

Και τώρα το πιο διάσημο και χρήσιμο εργαλείο, και ας γελάσουν μερικοί !

Ping

Δε χρειάζεται να το κατεβάσετε από πουθενά, υπάρχει σε οποιαδήποτε κονσόλα MSDOS.
Στο run λοιπόν δίνετε cmd και στη μαύρη οθόνη που ξεπροβάλλει γράφουμε :

ping 10.0.0.1 αν θέλουμε να κάνουμε ping στον 10.0.0.1

Επιχειρεί 4 φορές να δει αν το PC σας μπορεί να έχει IP επικοινωνία με το 10.0.0.1 στέλνοντας πακέτα των 32 bytes και καταγράφει και τον αντίστοιχο χρόνο. Ο χρόνος είναι round-trip δείχνει δηλ. πόσο κάνει ένα πακέτο να πάει και να γυρίσει από τον 10.0.0.1.

Για όποιον θέλει να έχει ένα ατέρμονο ping προσθέτουμε το -t
π.χ. ping 10.0.0.1 -t και το ping σταματά μονο με CTRL & C .
Για όποιον θέλει να κάνει ping με μεγαλύτερο μέγεθος πακέτου προσθέτουμε το -l <μέγεθος πακέτου σε bytes>
π.χ. ping 10.0.0.1 -l 7000 και το ping γίνεται με μέγεθος πακέτου 7000 bytes
Αυτό το Ping -l με μεγάλο μέγεθος πακέτου (π.χ. >1000) είναι μια έξυπνη μέθοδος για να γεμίζουμε τεχνητά μια γραμμή π.χ. ADSL με φορτίο. Παρατηρείστε ότι όσο μεγαλώνει το μέγεθος πακέτου αυξάνονται και οι χρόνοι απόκρισης.

Oποιος θέλει να παίξει με περισσότερες επιλογές του ping τις μαθαίνει από ping -h


Νetstumbler

http://www.netstumbler.com

Eνα εξαιρετικό utility για διαχείριση του WLAN σας αλλά και για ανακάλυψη όλων των άλλων που είναι κοντά σας.
Δείχνει με εξαιρετικές γραφικές παραστάσεις το S/N της ασύρματης ζεύξης σας σε όποιο σημείο κινείστε και ανακαλύπτει πιθανά προβλήματα.
Μάλιστα έχει και δυνατότητες συνεργασίας με GPS οπότε και ανακαλύπτει και το γεωγραφικό στίγμα των hotspots !!!

Nslookup

Kαι αυτό είναι εργαλείο κονσόλας MSDOS και φυσικά δε χρειάζεται να το κατεβάσετε από πουθενά. Μας δίνει πληροφορίες για τα ονόματα που αντιστοιχούν σε IP addresses και το ανάποδο. Oυσιαστικά όταν το εκτελούμε μιλάμε με DNS servers για να μάθει από αυτούς ότι χρειαζόμαστε (αν δεν το πειράξουμε ουσιαστικά μιλάμε με τον δικό μας DNS όπως αυτός έχει δηλωθεί στις ρυθμίσεις της κάρτας μας).

Στο run λοιπόν δίνετε cmd και στη μαύρη οθόνη που ξεπροβάλλει γράφουμε :

nslookup www.grnet.gr αν θέλουμε να δούμε ποια είναι η IP address του web server www.grnet.gr

nslookup 193.92.150.3 αν θέλουμε να δούμε ποιo είναι το όνομα που αντιστοιχεί στην IP address 193.92.150.3.

Άλλα πιο εξελιγμένα παραδείγματα :

Γράφουμε nslookup και πατάμε αμέσως enter.

Τότε το σύστημα μας δίνει ένα νέο prompt που είναι το >

Θέλουμε να δούμε όλη τη ζώνη ote.gr (ονόματα και ΙP addresses)

ls ote.gr ( α ρε UNIX αθάνατο )

Θέλουμε να αλλάξουμε DNS server που μας δίνει τις απαντήσεις

server ns1.otenet.gr και πάμε στον primary της ΟΤΕΝΕΤ

Γενικά στο prompt του nslookup πρέπει με την εντολή set να λες στο nslookup τι ακριβώς θέλεις να σου ψάχνει. π.χ. :

Αν θέλουμε να δούμε ποιoι DNS servers εξυπηρετoύν μία ζώνη (π.χ. όλο το grnet.gr) γράφουμε (domains μόνο εδώ):

set type=ns
grnet.gr

ότι εντολή δίνουμε από εδώ και πέρα στο nslookup πάντα θα είναι για DNS servers
αν θέλουμε να επιστρέψουμε στη γνωστή λειτουργικότητα μόνο για ονόματα και διευθύνσεις

set type=Α
www.grnet.gr

Θέλουμε να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά μιας ζώνης (primary DNS, κάθε πότε φρεσκάρεται, πότε λήγει, mail του υπεύθυνου κ.λ.π.) (domains μόνο εδώ) :

set type=soa
grnet.gr

Αν θέλουμε να δούμε ποιoς mail server εξυπηρετεί τη ζώνη (π.χ. όλο το grnet.gr) γράφουμε (domains μόνο και εδώ):

set type=mx
grnet.gr

Mε CTRL και D βγαίνουμε πάλι στο MSDOS.


Putty

Eνα εξαιρετικό utility για ssh (αλλά και απλό telnet) απομακρυσμένη σύνδεση σε κάποιον server (που επιτρέπει ssh ή telnet αντίστοιχα). Με το ssh έχετε κρυπτογραφημένη σύνδεση ενώ με το telnet όχι.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Γεμάτη «κενά» η ασφάλεια στο δίκτυο wi-fi


Νέα κενά ασφαλείας διαπιστώθηκαν στα μέτρα προστασίας των ιδιωτικών και προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ασύρματου δικτύου wi-fi. Κατά την πιο πρόσφατη επίθεση οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στα συστήματα ασφαλείας firewall και να «κατασκοπεύουν» τις διαδικτυακές κινήσεις των χρηστών. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύουν ότι το σύστημα προστασίας του wi-fi είναι διάτρητο. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην του αποδυναμωμένου υφισταμένου συστήματος ασφαλείας.Η βασική μέθοδος για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασυρμάτων δικτύων που βασίζονται στο πρότυπο 802.11, ονομάζεται Wired Equivalent Privacy. Το WEP κρυπτογραφεί τα δεδομένα πριν μεταδοθούν μέσω του ασύρματου δικτύου, διατηρώντας την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών μέσω του ασύρματου δικτύου.«Το WEP ως μέθοδος ασφαλείας παραβιάζεται τόσο εύκολα που ακόμα και η μικρή μου αδελφή θα μπορούσε να το καταστρατηγήσει», υποστηρίζει στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, Ραλφ Φίλιπ Βάινμαν. Και προσθέτει, «όποιος ενδιαφέρεται για τα προσωπικά του δεδομένα θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το WEP για να εμποδίσει σε άλλους χρήστες να μοιράζονται το ίδιο σημείο πρόσβασης wi-fi». Ο Βάινμαν και οι συνάδελφοί του αποκάλυψαν το κενό ασφαλείας στις αρχές του 2007. Είχαν προηγηθεί μελέτες ερευνητικών ομάδων το 2001, 2004 και το 2005, οι οποίες έδειξαν πώς μπορεί να παραβιαστεί το WEP.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Συνεργασία hellas online με Cisco για σύστημα DWDM


Η hellas online και η Cisco ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για την επέκταση της χωρητικότητας του οπτικού δικτύου της hellas on line με τη λειτουργία του συστήματος DWDM (Πυκνής Πολυπλεξίας Μηκών Κύματος) ONS 15454 της Cisco.

Συνεχίζοντας τη δυναμική επένδυση στην ανάπτυξη των υποδομών της με στόχο την παροχή εξελιγμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών, η hellas online στοχεύει στην εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων χωρητικοτήτων που τελικά απολαμβάνουν οι πελάτες αλλά και της καλύτερης δυνατής αξιοπιστίας των προσφερομένων υπηρεσιών.

Η τεχνολογία DWDM θα αυξήσει τις δυνατότητες του δικτύου και θα επιτρέψει στην hellas online να προσφέρει ανταγωνιστικές ευρυζωνικές υπηρεσίες χωρίς περιορισμούς ή καθυστερήσεις στην μετάδοση δεδομένων στο ιδιόκτητο δίκτυό της. Η συνολική χωρητικότητα στις συνδέσεις κορμού του δικτύου ανέρχεται σε 320 Gbps (Giga bit per second), αποτελούμενη από πολλαπλές συνδέσεις των 10 Gbps.

Δελτίο Τύπου HOL

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon


Ελεύθερη είναι απο σήμερα για κατέβασμα η τελική έκδοση (Release) του νέου Ubuntu Linux με την κωδική ονομασία Gutsy Gibbon.
Η δημοφιλής διανομή έρχεται πλέον και με προ-εγκατεστημένο το compiz-fusion!
Άλλα νέα στοιχεία είναι η καλύτερη συμβατότητα στο hardware αλλά και οι νέοι εύκολοι οδηγοί για εγκατάσταση διάφορων απαιτούμενων driver.

Το νέο Ubuntu μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ ή και από ΕΔΩ

To νέο Kubuntu από ΕΔΩ

Και το νέο Xubuntu ΕΔΩ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
www.klug.gr
Eνα νεο site στην πολη μου δημιουργηθηκε για τους linux users και οχι μονο.Απευθυνετε σε ολους τους fun των pc.....καντε τον κοπο και ριξτε μια ματια στο site...Σε λιγο καιρο θα προστεθει υλικο οπως οδηγοι(pdf)και διαφορα news.....

Flickr Images