Το κείμενο σκοπό έχει να σας βοηθήσει να βοηθηθείτε! Να μπορέσετε να γίνετε εσείς τεχνικοί της σύνδεσής σας, ώστε να καταλήξετε όχι να λύσετε άμεσα το πρόβλημα, αλλά στο να δείτε τι μπορεί να φταίει (και κατά συνέπεια έμμεσα να οδηγηθείτε προς μία πιθανή επίλυση), με τη μορφή συχνών ερωτήσεων/απαντήσεων (FAQ).
1. Σε ποιούς απευθύνεται;
Απευθύνεται σε όσους βλέπουν θλιβερές ταχύτητες.
2. Θλιβερή; Ποιά είναι η "καλύτερη";
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τι είναι μέγιστη ταχύτητα. Το θέμα δίνεται αναλυτικά στο πινακάκι του "Info: Μέγιστη ταχύτητα σε σχέση με DSLAM/πρωτόκολλο σύνδεσης". Για μία γραμμή 384/128 λοιπόν σε Alcatel & Intracom DSLAM η απόλυτη (θεϊκή αν θέλετε) μέση μέγιστη ταχύτητα είναι περίπου 41 kbytes/sec (σε Siemens είναι 10-15% υψηλότερη, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο).
3. Μπορούμε δλδ να σχηματίσουμε άποψη για τη δική μας ταχύτητα κατεβάσματος;
Με τις ταχύτητες από το πινακάκι μπορούμε να σχηματίσουμε κάποια άποψη για το τι ακριβώς θεωρείται χαμηλή ταχύτητα. Ή μήπως όχι; Προσέξτε ότι η σύνδεση στο Internet είναι από σημείο σε σημείο. Αν για παράδειγμα έχουμε μία γιγαντιαία σύνδεση, δε σημαίνει ότι θα κατεβάζουμε από παντού με την ταχύτητα της σύνδεσής μας! Το Internet μοιάζει με ένα δίκτυο σωληνώσεων, οπότε το "νεράκι" που μας έρχεται μπορεί να έρχεται ως καταρράκτης, όταν όλες ανεξαιρέτως οι σωληνώσεις είναι μεγάλες, ή σταγόνα-σταγόνα, αν υπάρχει έστω και σε ένα μόνο σημείο "στενός αγωγός"!
4. Οπότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα εδώ: μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχουμε "αργή"/"κακή" σύνδεση, όταν κατεβάζουμε "αργά" από 2-3 συγκεκριμένα sites;
Όχι!
5. Τότε ποιο μπορεί να είναι το όφελος αυτού του κειμένου τελικά;
Λοιπόν, το όφελος μπορεί να είναι ότι μπορείτε να βρείτε αν υπάρχει "στενωπός" σε σας τους ίδιους! Βασικό πρόβλημα στις ADSL συνδέσεις είναι ότι μπορεί είτε λόγω φόρτου στο DSLAM, είτε λόγω του ίδιου του provider, να "σέρνει" η καθεαυτού σύνδεσή σας.
Αν δούμε λοιπόν το πρόβλημα, ως πρόβλημα "σωλήνωσης", χρειάζεται να εξετάσουμε το πρώτο σωλήνα πρώτα, αν είναι εντάξει το δεύτερο, αν είναι εντάξει τον τρίτο κτλ. Έτσι, το πρώτο-πρώτο σημείο (ο πρώτος "σωλήνας" αν θέλετε) που πρέπει να ελέγξετε είναι η ίδια σας η σύνδεση. Πρέπει να την ελέγξουμε με τέτοιο τρόπο όμως, που να μην υπάρχει πιθανότητα να έχουμε άσχημο αποτέλεσμα λόγω κάποιας άλλης στενωπού.
6. Πώς θα γίνει αυτό το πρώτο test;
Για αυτό το λόγο το πρώτο test που μπορείτε να κάνετε είναι να κατεβάσετε κάποια αρχεία από web ή ftp server του ίδιου σας του provider. Πριν κάνετε το test, απενεργοποιήσετε τον proxy server που πιθανώς χρησιμοποιείτε (δείτε το 2o link στην υπογραφή) και ξαναενεργοποιήστε τον με το πέρας των δοκιμών!.
Συνδεθείτε στη σελίδα ftp://ftp.provider.gr/ πρώτα, όπου provider είναι o provider σας (otenet, forthnet, acn κτλ). Από εκεί δοκιμάστε να κατεβάσετε κάποιο μεγάλο αρχείο (μεγάλο=10Mbytes για παράδειγμα). Ξεκινήστε το d/l και παρακολουθήστε την ταχύτητα όταν σταθεροποιηθεί. Γράψτε την σε ένα χαρτί. Κάντε και άλλες δοκιμές σε διάφορες ώρες της μέρας/εβδομάδας. Βγάλτε τώρα το μέσο ώρο από αυτές. Είναι πάνω από το 95% της μέγιστης ταχύτητας για το δικό σας DSLAM;
Τι εννοώ: ας πούμε είστε με PPPoE πάνω σε Alcatel DSLAM. Άρα η μέγιστη ταχύτητα σύμφωνα με το "Info: Μέγιστη ταχύτητα σε σχέση με DSLAM/πρωτόκολλο σύνδεσης" είναι 40,4 kbytes/sec. To 95% αυτού του αριθμού είναι 38,4 kbytes/sec. Αν πετυχαίνετε τουλάχιστον αυτήν την ταχύτητα, τότε σχεδόν σίγουρα δεν έχετε πρόβλημα με το DSLAM σας!
7. Δοκίμασα και δεν πιάνω τέτοιες ταχύτητες, τι γίνεται τώρα; Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι φταίει το DSLAM; Ο ΟΤΕ ίσως; Ο provider μου;
Δυστυχώς όχι! Μπορεί να είναι φορτωμένο το εσωτερικό δίκτυο του provider.
Οπότε πάμε σε δεύτερο test. Είτε "δανειζόμαστε" λογαριασμό ADSL ενός φίλου ο οποίος έχει άλλο provider, είτε ζητούμε ένα demo account από άλλο provider, είτε (αν δεν είναι η ACN ο δικός μας provider) παίρνουμε μία netkarta. Εγκαθιστούμε αυτο το νέο λογαριασμό, στον οποίο θα αναφερόμαστε ως δοκιμαστικό. Ας πούμε ότι είναι του provider XYZ. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια test όπως προηγουμένως, με τη διαφορά ότι θα κάνουμε δοκιμές κατεβάζοντας από το ftp://ftp.xyz.gr/ από τον FTP server δλδ του νέου provider!
Τώρα υπάρχουν δύο περιπτώσεις με αυτον τον δοκιμαστικό provider:
* Πιάνουμε άνετα πλέον το 95% της μέγιστης ταχύτητας που μας αναλογεί: Αν είναι έτσι, τότε το πρόβλημα το έχει ο κανονικός μας provider! Στα σίγουρα πρόβλημα δεν υπάρχει με τη σύνδεση ADSL και το κύκλωμα του ΟΤΕ. Λύση; Ενδεχομένως η αλλαγή provider...
* Πάλι έχουμε μαύρες ταχύτητες: Εδώ είναι τα δύσκολα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα τότε δε φταίει ο κανονικός μας provider! Δύο αίτια παίζουν εδώ:
o Πρόβλημα στο ίδιο το δίκτυο του OTE. Πιθανές αιτίες: φορτωμένο με χρήστες DSLAM, πρόβλημα στο DSLAM/BBRAS. Kατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε με επικοινωνία με το βλαβοληπτικό του OTE, δίνοντας ως αίτιο τις χαμηλές ταχύτητες με (όλους) τους providers που δοκιμάσατε.
o Να έχετε κάποια μηχανήματα μολυσμένα με ιό! Το αποτέλεσμα θα είναι να καταναλώνουν, χωρίς να το παίρνετε χαμπάρι, την ταχύτητά σας στο download, με αποτέλεσμα να μη βλέπετε καλές ταχύτητες με όποιον provider και αν δοκιμάσετε! Τσεκάρετε λοιπόν με κάποιο "καθαριστικό" ιών τα συστήματά σας, ώστε να αποκλείσετε αυτήν την πιθανότητα. Αν βρείτε ιό (ή ιούς) και τους καθαρίσετε, επαναλάβετε τις δοκιμές ταχύτητας από την αρχή.
8. Αν τελικά είμαι εντάξει με το DSLAM μου και με τη σύνδεση στο ftp.provider.gr, αλλά από το εξωτερικό δε κατεβάζω γρήγορα, τι μπορώ να κάνω;
Δύο πράγματα βασικά. Ακολουθήστε κατά πρώτον κάποιες μικρές χρήσιμες συμβουλές και κατά δεύτερον, απλά δοκιμάστε και κάποιον άλλον provider!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου