Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Τα 5 απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός καλού web host

Όλες οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών web hosting ισχυρίζονται ότι είναι οι καλύτερες και ότι προσφέρουν την καλύτερη υποστήριξη. Όμως τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει μια εταιρεία να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες;
Τα 5 top χαρακτηριστικά που πιστεύω χρειάζεστε (και θα χαρώ να ακούσω και την δική σας άποψη) είναι τα εξής…

1. Ένα πολύ καλό Control Panel: Το Control Panel σας θα το επισκέπτεστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, οπότε πρέπει να είναι εύκολο στην χρήση και να παρέχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που χρειάζεστε. Από τα πιο γνωστά control panels που κυκλοφορούν είναι το Plesk και το cPanel. Το cPanel για παράδειγμα προσφέρει πάνω από 42 εικονίδια, 50 προγράμματα PHP, shopping cards, forums, ακόμα και το δικό σας blog με WordPress. Ρωτήστε αν το control panel σας είναι μεταφρασμένο, μια και τα περισσότερα είναι στα Αγγλικά.

2. Γρήγορη και καλή τεχνική υποστήριξη: Σίγουρα θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα με το site σας αργά η γρήγορα. Μπορεί να χρειάζεστε καθοδήγηση για το πως να διαβάζετε τα e-mail σας, για το πως να στήσετε την σελίδα σας ή για το πως να αναβαθμίσετε κάποια υπηρεσία… Είτε μέσω e-mail είτε τηλεφωνικώς, η εταιρεία hosting που θα επιλέξετε πρέπει να μπορεί να σας απαντήσει εντός 24 ωρών.
Αναμφίβολα η παροχή τεχνικής υποστήριξης είναι και χρονοβόρα και ακριβή για την εταιρεία. Σε γενικές γραμμές υπολογίστε ότι χρειάζεται ένας full-time τεχνικός για κάθε 100 πελάτες. Αν ο κάθε πελάτης πληρώνει κατά μέσο όρο 20-25 €/μήνα εκ των οποίων τα 5 € καλύπτουν το κόστος του server, τα περιθώρια κέρδους για την εταιρεία μετά την μισθοδοσία του τεχνικού, φόρους κλπ. είναι ελάχιστα. Παρ’ όλα αυτά, η γρήγορη και αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Αν μια εταιρεία χρεώνει 1 και 2 € το μήνα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας για τεχνική στήριξη.

3. Μηχανήματα Linux: Δεν υπάρχει λόγος να φιλοξενείτε την ιστοσελίδα σας σε πλατφόρμα windows. Ψάξτε για εταιρεία που προσφέρει φιλοξενία σε Linux. Και δεν χρειάζεται βεβαίως να τρέχετε εσείς Linux στο PC σας για να δημιουργήσετε ιστοσελίδα που θα φιλοξενείται σε Linux. Το Linux ως πλατφόρμα είναι πιο σταθερό, ασφαλές και τρέχει πιο γρήγορα από τα Windows. Χώρια που είναι και πιο φτηνό.

4. 99.9% uptime… μετρημένο: Πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν uptime 99.xxx% όπου x είναι συνήθως το νούμερο 9. Όλα καλά, όλα ωραία, αλλά τι σημαίνει 99.99% uptime; Οι περισσότερες εταιρείες δεν το εξηγούν ρητά. Συνήθως όμως σημαίνει ότι το site σας θα είναι διαθέσιμο 99.99% ανά περίοδο λειτουργίας. Για παράδειγμα:
• Με 99% uptime το site σας μπορεί να είναι μη-προσβάσιμο (να έχει δηλαδή downtime) έως και 3.6 ημέρες κάθε 12 μήνες.
• 99.5% uptime σημαίνει downtime περίπου 44 ωρών ετησίως.
• 99.9% uptime σημαίνει downtime περίπου 7 ωρών.
• 99.95% uptime σημαίνει downtime 4 ωρών και 23 λεπτών.
• 99.99% uptime σημαίνει downtime μόλις 55 λεπτών.
• 99.999% uptime σημαίνει downtime λιγότερο από 5 λεπτά ετησίως!
Τι μπορεί να προκαλέσει downtime; Προβλήματα με τον server (σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο συχνά κολλάει το δικό σας PC, πόσο συχνά πρέπει να κάνετε επανεκίνηση, κλπ.), αναβαθμίσεις μνήμης, σκληρού δίσκου, νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος ή άλλων εφαρμογών, επιθέσεις από hackers, κλπ. Ορισμένες φορές το 99.99% δεν περιλαμβάνει προγραμματισμένο downtime, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσετε με την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
Πόσο uptime χρειάζεστε εσείς; Το σημαντικό εδώ είναι ότι κάθε φορά που μια εταιρεία προσπαθεί να προσθέσει ένα επιπλέον εννιάρι στο uptime της (π.χ από 99% σε 99.9% και μετά σε 99.99%), το κόστος ανεβαίνει εκθετικά! Συνεπώς οι περισσότερες εταιρείες αρκεστούν σε uptime γύρω στο 99.5% με 99.9%, άσχετα με το τι ισχυρίζονται. Και για να επιβεβαιώσετε το πραγματικό uptime των αγαπημένων σας εταιρειών, χρησιμοποιήστε την μηχανή αναζήτησης του WEBHOSTING.gr.
5. Χρόνια λειτουργίας και ευχαριστημένους πελάτες: Σίγουρα δεν θέλετε να στεγάσετε την ιστοσελίδα σας σε μια εταιρεία που δεν είναι αξιόπιστη ή που θα εξαφανιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Μια εταιρεία που λειτουργεί χρόνια και έχει χίλιους πελάτες έχει αποδείξει πέντε πράγματα παραπάνω όσον αφορά την ικανότητα της να επιβιώνει, να μεγαλώνει και να εξυπηρετεί. Πως θα την εντοπίσετε; Προσωπικά, πάντα μου άρεσαν οι εταιρείες που έχουν forum συζητήσεων για τους πελάτες τους. Δεν είναι συνηθισμένο οφείλω να ομολογήσω, κυρίως επειδή συνήθως ο πελάτης γράφει στο forum όταν έχει πρόβλημα, ενώ σπάνια θα γράψει για να πει κάτι καλό :-P.
Η καλύτερη πηγή ενημέρωσης επομένως για αυτό το ζήτημα είναι το WEBHOSTING.gr. Καταρχάς στο προφίλ της κάθε εταιρείας παρουσιάζεται το έτος ίδρυσης, το οποίο μπορείτε και να επιβεβαιώσετε ελέγχοντας το πότε κατοχυρώθηκε το domain name τους. Παρουσιάζουμε επίσης σχόλια πελατών και - πολύ σημαντικό - επιχειρούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των ιστοσελίδων που φιλοξενεί η κάθε εταιρεία.
Το WEBHOSTING.gr χρησιμοποιεί αυτά και ακόμα περισσότερα κριτήρια για την αξιολόγηση των εταιρειών. Οι καλύτερες εταιρείες παρουσιάζονται μέσω της ιστοσελίδας μας ως προτεινόμενες και μπορείτε με ασφάλεια να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας σε μια από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Flickr Images