Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Οδηγός για το High Definition

Τι είναι το High Definition
*******************
Το υψηλής ευκρίνειας βίντεο (HD-High Definition) αναφέρεται γενικά σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό σύστημα υψηλότερης ανάλυσης από την ήδη υπάρχουσα τυποποιημένη ανάλυση (SD), δηλ. NTSC, PAL και SECAM. Αυτό σημαίνει ότι εξ ορισμού μιλάμε για κλίμακες ψηλότερες απο το φυσιολογικό.Μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει,καλυτερη ποιότητα εικόνας και όταν αυτή η ανάλυση φτάσει στο υψηλότερο σημείο,τότε μιλάμε για εικόνα που βιώνουμε μόνο στην αληθινή ζωή με τα ίδια μας τα μάτια.Υπάρχουν κάποια πρότυπα ,προδιαγραφές που καθορίζουν την ποιότητα του του Η.D.Σαν αναλύσεις είναι διαδεδομένες 2.Των 720 γραμμών και 1080 αντίστοιχα.Σε συκριση με την ψηφιακή τηλεόραση έχουμε 486 γραμμες NTSC ή 576 γραμμές PAL/SECAM .Oi διαφορές φυσικα είναι τεράστιες...Επίσης λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης προέκυψε και η ανάγκη για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.Αυτό οδήγησε τις εταιρίες να δημιουργήσουν εκ νέου οπτικούς δίσκους προσανατολισμένους σε αυτη την κατευθυνση.Οι δίσκοι HDDVD και BLue Ray με χωρητικότητες που είναι ανάμεσα στα 25-47 GB.Επειδη στην Ελλάδα οι συνδέσεις είναι αργές και τα ο εξοπλισμός ελειπής τις περισσότερες φορές ,κάνουμε encodings και στην ουσία δημιουργούμε αρχεία μικρότερης χωρητικότητας με ελάχιστες οπτικές διαφορές....



Τα πρώτα της βήματα κάνει στην Ευρώπη η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας γνωστή και ως HDTV, ενώ είναι ήδη καθιερωμένη σε άλλες χώρες. Στην Αμερική, τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν HDTV. Η Ιαπωνία (χώρα ανάπτυξης του φορμά) διαθέτει τηλεοπτικούς σταθμούς HDTV από το 1998 και το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2002, οι Ιάπωνες το απόλαυσαν σε HDTV.

Υποθετικά, η μετάβαση στην Ευρώπη από το σημερινό καθεστώς στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2010. Στην Κίνα τα προγράμματα HDTV παρουσιάστηκαν το 2003 και οι Κινέζοι προτίθενται να αναμεταδώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 σε HDTV. Στην Αυστραλία αναμένεται η μετάβαση σε HDTV μέσα στο 2006. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια επίπεδες τηλεοράσεις πωλούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών μελών, περίπου το 12% των συνολικών πωλήσεων σε τηλεοράσεις. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2008, έτος κατά το οποίο εκτιμάτε ότι όλες οι επίπεδες τηλεοράσεις οι οποίες θα πωλούνται, θα είναι HD ready!
Το επόμενο βήμα
Ένας από του λόγος που αναπτύχθηκε το στάνταρτ HD, ήταν η ανάγκη για ένα οικουμενικό στάνταρτ που θα χρησιμοποιείτο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αναλογική τηλεόραση περιλαμβάνει τα ασύμβατα μεταξύ τους, φορμά, NTSC, SECAM και PAL. Για την μετατροπή της εικόνας από το ένα στάνταρτ στο άλλο απαιτείτε μια διαδικασία η οποία μειώνει την ποιότητα της εικόνας. Κάτω από την κατηγορία HDTV, υπάρχουν διαφορετικά στάνταρτ υψηλής ευκρίνειας (HD), το κάθε ένα με τον δικό του μοναδικό συνδυασμό κριτηρίων για την εικόνα όπως frame rate, σύνολο pixel, σύνολο γραμμών και μεθόδου σάρωσης.
Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε λήψη εκπομπών (broadcast) HDTV, θα πρέπει να διαθέτουμε συμβατό δέκτη και μέσο προβολής. Σε αντίθεση με το στάνταρτ του PAL (400.000 pixel), του σημερινού φορμά που λαμβάνουμε στη τηλεόρασή μας, η εικόνας του στάνταρτ HDTV έχει κοντά στα 2Mpixel (περίπου 2 εκ. pixel). Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος για την αύξηση της ποιότητας. Η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας έχει τις διπλάσιες γραμμές σάρωσης σε σχέση με τη συνηθισμένη αναλογική τηλεόραση ή την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση.
Εταιρείες όπως οι Humax, Pace και Philips κυκλοφορούν ήδη δέκτες με πιστοποίηση HD ready. Ικανούς δηλαδή να λαμβάνουν σήμα HDTV και να το στέλνουν για αναπαραγωγή σε μέσα προβολής HD ready (1080i) αλλά και σε 720p στα 50Hz και 60Hz αντιστοίχως. Οι δέκτες HDTV είναι συμβατοί με τις τεχνολογίες συμπίεσης MPEG4/ H.264 και DVB-S2 που ίσως αποτελέσουν το μεταβατικό στάδιο έως την καθιέρωση του HD. Μέσω θύρας HDMI ή DVI θα πραγματοποιείται η σύνδεση δέκτη και μέσου προβολής. Το μέσο προβολής που θα χρησιμοποιήσουμε για αναπαραγωγή υλικού HDTV, είτε πρόκειται για επίπεδη τηλεόραση τεχνολογίας πλάσμα ή LCD είτε για βιντεοπροβολέα, θα πρέπει να έχει ονομαστική ανάλυση τουλάχιστον 1280×720 pixel.

Ορολογία για H.D-[μία πρώτη επαφη]

HD ready
Το λογότυπο HD ready δημιουργήθηκε για να διαφοροποιήσει τα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, projectors) που είναι ικανά να απεικονίσουν σήματα HD (High Definition) υψηλής ευκρίνειας και δίνεται ως πιστοποίηση σε όσα από αυτά πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που καθόρισε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος EICTA. Το λογότυπο δημιουργήθηκε για να προσφέρει εμπιστοσύνη στον καταναλωτή, ότι αυτό είναι έτοιμο για χρήση με εκπομπές HD, αλλά και άλλο εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας.




HDMI
Το HDMI (High Definition Multimedia Interface) είναι ένα τύπος διασύνδεσης για τη ψηφιακή μεταφορά εικόνας και ήχου. Πολύ το αναφέρουν και ως το ψηφιακό Scart. Υποστηρίζεται από όλους τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και πηγών (DVD players) και συναντάτε ακόμα και σε κάρτες γραφικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η εν λόγο ψηφιακή διασύνδεση προσφέρει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και κρίνεται ιδανική για την εποχή της υψηλής ευκρίνειας στην εικόνα και τον ήχο. Με ένα μόνο καλώδιο μπορούμε να συνδέσουμε για παράδειγμα την τηλεόραση με το DVD player και να απολαύσουμε το ψηφιακό αποτέλεσμα.




Full HD
Η νέα κατηγορία τηλεοράσεων και βιντεοπροβολέων ονομάζεται Full HD. Ενώ οι τηλεοράσεις HD ready δεν έχουν μεγαλύτερη ανάλυση από 1366×768 pixels, τα μοντέλα Full HD εκτοξεύουν την ανάλυση στο εξωπραγματικό νούμερο των 1920×1080 pixels. Αν πλησιάσετε πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασής σας θα δείτε ότι η εικόνα αποτελείτε από οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Στην περίπτωση των Full HD αν καταφέρνατε να μετρήσετε(!) τις γραμμές, θα διαπιστώνατε ότι είναι 1920 οριζόντιες και 1080 κάθετες. Όσο περισσότερες είναι οι γραμμές που δημιουργούν την εικόνα μας τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά της.



Και κατι ασχετο με το HD:

DVB-T
Ξεχάστε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη της να διακόψουν τις εκπομπές αναλογικού σήματος και να προχωρήσουν αμιγώς στο ψηφιακό. Το πρωτόκολλο DVB-T (Digital Video Broadcast Terrestrial) αναφέρεται στη λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την τηλεόρασή μας και είναι το επόμενο στάνταρτ. Σήμερα η ΕΡΤ εκπέμπει τέσσερα ψηφιακά κανάλια μέσω DVB-T ενώ όταν θα ετοιμαστεί και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, θα εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα και τα ιδιωτικά κανάλια. Για να παρακολουθήσετε τα ψηφιακά κανάλια θα πρέπει να έχετε ένα δέκτη DVB-T.



Εδω να σημειωσω πως στην Ελλαδα δεν κυκλοφορουν παρα πολλα μοντελα FullHD τηλεορασεων και οσα υπαρχουν ειναι αρκετα ακριβα. Οι περισσοτερες τηλεορασεις ειναι HDReady απο αυτες που υποστηριζουν HD,γιαυτο προσεχετε τι αγοραζετε!

AΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ HD-TV

Η υψηλή ευκρίνεια είναι εδώ και μας καλεί να τη ζήσουμε. Οι πιο φωτεινές, οι πιο αναλυτικές οι πιο καλές 1080 οριζόντιες γραμμές της τηλερόρασής μας μέσα από τα μοντέλα που ακολουθούν.

Plasma vs. LCD
Η λέξη Plasma φέρνει στο μυαλό μας τις μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις. Αυτό προέκυψε μια και οι πρώτες μεγάλες flat TV ήταν τεχνολογίας Plasma. Οι LCD κατόρθωσαν όμως τα προηγούμενα χρόνια να αυξήσουν το ιντσάζ τους και να βελτιώσουν τις επιμέρους τεχνολογίες τους. Τα γνωστά προτερήματα των τηλεοράσεων Plasma, μεγαλύτερο κοντράστ, καλύτερες επιδόσεις σε κινούμενη εικόνα, τείνουν να αγγίξουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις LCD. Γιαυτό θα πρέπει να αξιολογήσετε το κάθε μοντέλο ξεχωριστά και όχι βάση της τεχνολογίας του. Αν όμως θέλετε να αποκτήσετε την μεγαλύτερη επίπεδη τηλεόραση παραγωγής αυτή θα είναι μια 71” Plasma, οι μεγαλύτερη LCD παραγωγής, είναι «μόλις» 65 ιντσών.

Πριν αγοράσεις τηλεόραση HD ready
Θα πρέπει να αποσαφηνίσετε κάποια βασικά πράγματα πριν αγοράσετε μια επίπεδη τηλεόραση. Για να είστε μέσα στα πράγματα η επόμενη τηλεόρασή σας θα πρέπει να φέρει την πιστοποίηση HD ready. Αυτό σημαίνει ότι το πάνελ της θα πρέπει να έχει ανάλυση 1366×768 pixels (1024×1024 pixels σε πάνελ τεχνολογία ALiS) και από πλευράς συνδέσεων θα πρέπει να διαθέτει μια είσοδο Component και τουλάχιστον από μια είσοδο HDMI ή DVI.

Full HD
Αν ετοιμάζεστε να αποκτήσετε ένα player High Definition όπως Blu-ray ή HD DVD, και θέλεται να λάβετε το 100% της απόδοσης που μπορούν να προσφέρουν, τότε μια τηλεόραση Full HD (αναφέροντε και ως True HD) είναι η μοναδική λύση. Για να αποκτήσει μια τηλεόραση τη πιστοποίηση Full HD θα πρέπει η ανάλυση του πάνελ της να είναι 1920×1080 pixels και να ενσωματώνει τουλάχιστον μια ψηφιακή είσοδο HDMI με «κλείδωμα» HDCP.

1080p HD
Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους «κωδικούς» 1080p, 720p, 1080i και θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν. Λοιπόν το “p” αναφέρεται στη λέξη progressive και το “i” στη λέξη interlaced και αφορούν τον τύπο της σάρωσης που χρησιμοποιήται για να δημιουργηθεί το κάθε καρέ μιας κινούμενης εικόνας – βίντεο. Οι αριθμοί 1080 και 720 αφορούν τον αριθμό των οριζόντιων γραμμ΄βων που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν κάθε καρέ. Όσο μεγαλύτερο ο αριθμός τόσο περισσότερη η πληροφορία με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Interlaced
Με τη σάρωση interlaced (πεπλεγμένη) το καρέ δημιουργήτε σε δύο φάσεις. Πρώτα «εμφανίζονται» οι μονές οριζόντιες γραμμές και μετά οι ζυγές οριζόντιες γραμμές.

Progressive
Με τη σάρωση progressive (προοδευτική) όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ «εμφανίζονται» ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το γνωστό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας.

Τα στάνταρτ
Τρία είναι τα στάνταρτ της υψηλής ευκρίνειας. Το ένα είναι γνωστό ως 720p (ανάλυση 1280×720, συνολικά 921.600 pixels τα οποία αποδίδει με τη μέθοδο σάρωσης progressive) και τα άλλα δύο 1080p και 1080i (ανάλυση 1920×1080, συνολικά 414.720 pixels με μέθοδο σάρωσης progressive και interlaced αντίστοιχα).

Η ποιότητα
Μπορεί οι τηλεοράσεις Full HD να είναι θεωρητικά καλύτερες από τις «απλές» HD ready όμως στη πράξη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό γιατί σήμερα οι μοναδικοί τρόποι για να φτάσεις μια τηλεόραση Full HD στα όριά της είναι να την τροφοδοτήσεις με native σήμα 1920×1080 είτε μέσα από ένα player Blu-ray ή HD DVD είτε από ένα δορυφορικό κανάλι HD. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα τα εικονοσήματα 1920×1080 native και για παράδειγμα, στην περίπτωση αναπαραγωγής δίσκων DVD ή αναλογικού τηλεοπτικού προγράμματος (575i) το σήμα θα γίνει upscalling για να έρθει στα «μέτρα» της ανάλυσης της οθόνης, με ότι αυτό επιβαρύνει την συνολική ποιότητα της αναπαραγώμενης εικόνας.

Αναβαθμίστε την εικόνα σας
- Οποιαδήποτε τηλεόραση και αν διαθέτεται ακόμα και μια ογκώδη CRT, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την εικόνα σας. Για να αποδώσει καλύτερα η τηλεόραση χρειάζεται να βρίσκεται σε σκοτεινό δωμάτιο. Για να μην κουραστούν όμως τα μάτια σας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό φως πίσω από την οθόνη (όπως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα Ambilight της Philips).
- Χρησιμοποιήστε τη καλύτερη δυνατή σύνδεση της τηλεόρασης με τη πηγή του εικονοσήματος. Με σειρά ποιότητας αναφέρουμε τους καλύτερους τύπους σύνδεσης. HDMI, DVI, Component (BNC), Component (RCA), S-Video, Scart, Composite. Υπάρχει βέβαια και ο εξαιρετικός τύπος σύνδεσης SDI δύσκολα όμως θα βρείτε συμβατές καταναλωτικές συσκευές στην αγορά με αυτή την υποδοχή.
- Αναβαθμίστε το player σας. Δεν σας λέμε να αγοράσετε άμεσα ένα Blu-ray ή ένα HD DVD, όμως το παλιό DVD που έχετε αγοράσει εδώ και 5 χρόνια είναι πια αξιωμένο. Σήμερα με σχετικά μικρό κόστος μπορείτε να αποκτήσετε ένα DVD player με έξοδο HDMI και να τροφοδοτήσετε την τηλεόρασή σας με σήμα επιπέδου ακόμα και 1080i.
- Ρυθμιστε την τηλεόρασή σας με εδικά σχεδιασμένο λογισμικό. Στην αγορά κυκλοφορούν λύσεις όπως η σειρά δίσκων DVD Video Essentials αλλά και το πακέτο λογισμικού και hardware ColorVision SpyderTV.

Τι σημαίνει...; (Λεξικό ορολογίας για όσα διαβάζετε)

Νέες ορολογίες για όλους εμάς που θέλουμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας....

Forum=αγορά (σημείο συνάντησης και συζήτησης από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης μέχρι και σήμερα στην ιντερνετική της έκδοση)

Tracker=ιχνηλάτης (εργαλείο ανίχνευσης στην προκειμένη περίπτωση torrents)

Torrent="χρυσάφι" (αρχεία που σε συνεργασία με το ανάλογο πρόγραμμα (px. azureus) επιτρέπουν και συντονίζουν την ανταλλαγή αρχείων)

************************************************************

codecs= προγράμματα μετατροπής των πληροφοριών του αρχείου σε εικόνα και ήχο. Τα HD αρχεία ως συνήθως δεν αναπαράγονται αμέσως από τα PC

xvid= πρότυπο συμπίεσης αρχείων video (xvid codec). Είναι open-source.

divx= πρότυπο συμπίεσης αρχείων video (divx codec). Ανήκει πλέον στην DivX, Inc.

avi= παλαιός τύπος αρχείου που εμπεριέχει (εσωκλείει) βίντεο, ήχο, κλπ (από το 1992). Ανήκει στην Μίκροσοφτ.

mkv= τύπος αρχείου που εμπεριέχει (εσωκλείει) βίντεο, ήχο, κλπ. Είναι το παρόν και το μέλλον του HD. Είναι open-source.

h264= πρότυπο συμπίεσης αρχείων video (γνωστό και ως MPEG4-part10)

encode= μετατροπή από Blu-ray και HD-DVD σε .264 (κυρίως), δηλαδή από τα 25-45 GB στα 4-8 GB

capture= μετατροπή από σήμα TV-Satelite σε .264 (κυρίως)

subs= (subtitles) υπότιτλοι είτε ενσωματωμένοι στο αρχείο είτε σε έξτρα αρχείο (συνήθως με το ίδιο όνομα)

player= πρόγραμμα αναπαραγωγής High Definition (vlc, bs player, media player classic, klp)

PC= (personal computer) Ηλεκτρονικός υπολογιστής

HD= (High Definition) Υψηλή ευκρίνεια, σημαίνει καλύτερη εικόνα και ήχο

bitrate= αναλογία πληροφορίας ανά μονάδα μέτρησης - πόσο πληροφορία (εικόνα-ήχος) μεταδίδεται ανά δευτερόλεπτο ως συνήθως (bits per second)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ... όλες οι νέες τηλεοράσεις είναι HD, τα Blu-ray και HD-DVD είναι HD, η εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης μετά το 2012 θα είναι μόνο HD (στον υπόλοιπο κόσμο νωρίτερα)

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Υπηρεσίες των Windows Xp που δεν χρειάζονται!

Κάντε disable άφοβα κάποιες υπηρεσίες στα Windows Xp για ασφάλεια και ταχύτητα.

If you are a single user of a non-networked machine, this tips might be useful for you. By disabling the unneeded services, your Windows XP should be running faster than before. Yea..it will increase your system performance. What I'm talking about is everything on your Windows XP Services.

To open up your Windows Services, simply go to Windows Run (Windows + R) type services.msc and press ENTER. You should have something like below



Ok, now for the interesting part. No worries, there are no ill effects or something that will crash your system when you disabling the following items. To stop the service, right click on the selected item > Stop.



Check out these lists:-
  • Alerter
  • Clipbook
  • Computer Browser
  • Fast User Switching
  • Human Interface Access Devices
  • Indexing Service (Slows the hard drive down)
  • Messenger
  • Net Logon (unnecessary unless networked on a Domain)
  • Netmeeting Remote Desktop Sharing (disabled for extra security)
  • Remote Desktop Help Session Manager (disabled for extra security)
  • Remote Procedure Call Locator
  • Remote Registry (disabled for extra security)
  • Routing & Remote Access (disabled for extra security)
  • Server
  • SSDP Discovery Service (this is for the utterly pointless "Universal P'n'P", & leaves TCP Port 5000 wide open)
  • TCP/IP NetBIOS Helper
  • Telnet (disabled for extra security)
  • Universal Plug and Play Device Host
  • Upload Manager
  • Windows Time
  • Wireless Zero Configuration (for wireless networks)
  • Workstation

How to Dramatically Speed up Windows XP

Steps

  1. Convert your hard drive to NTFS. If your drive is using FAT16 or FAT32, you can gain performance by converting it to NTFS. NTFS has faster access times, and stores data more efficiently. Click on START, go to RUN, type cmd, while inside the freshly opened command prompt window, type "CONVERT C: /FS:NTFS" (without quotes). Follow the instructions and your drive will be converted to NTFS. Bear in mind that NTFS drives can only be accessed by Windows 2000/NT/XP and Vista. Older versions of Windows are only compatible with FAT, FAT16 and FAT32.

  2. Remove Malware from your system. Spyware comes bundled with a lot of free software found on the Internet. It can slow your machine down to a crawl. Download and install Spybot Search & Destroy, start your computer in Safe Mode and give your machine a full scan for spyware.

  3. Disable the Indexing Service. The indexing service scans your hard drive and indexes files to help speed up searching. It runs in the background using up memory and processor time, and is generally thought to be unnecessary by most geeks. It can also wake you up if your hard disk is noisy and you leave your machine on at night. To disable the Indexing Service, open My Computer, right-click on the hard drive and click on the check box to clear the check mark next to "Allow indexing service to index this hard drive for faster searching". Click OK. It may take a while for the operation to complete.

  4. Reduce Visual Effects Reduce Windows XP can look good ...but displaying all the visual items can waste system resources. To optimize, go to Start, right click My Computer, and go to the Advanced tab in the Performance area click Settings, and choose "Adjust for best performance". If you still want to keep the look of Windows XP, you can leave the last 3 check boxes selected.

  5. To speed up folder browsing: Open My Computer > click on the Tools menu Folder Options, look for View tab>Uncheck the Automatically search for network folders and printers and Launch folders in a seperate process check box > Click Apply > Click OK.

  6. To make menus load faster, go to Start, click on Run, and then type regedit and press Enter/Return. Now find "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop", Select MenuShowDelay, right click and select “Modify’, reduce the number to around 100, but not too less.

  7. Disabling unnecessary services. Windows XP has to be all things to all people it has many services running that take up system resources that you may never need. Below is a list of services that can be disabled on most machines: Alerter,Clipbook,Computer Browser,Distributed Link Tracking Client,Indexing Service,IPSEC Services,Messenger,Netmeeting Remote Desktop Sharing,Portable Media Serial Number,Remote Desktop Help Session Manager,Remote Procedure Call Locator,Remote Registry, Secondary Logon,Routing & Remote Access,Server,SSDP Discovery Service,Telnet,TCP/IP NetBIOS Helper,Upload Manager,Universal Plug and Play Device Host,Windows Time wireless Zero Configuration (Do not disable if you use a wireless network). To disable these services go to Start Run... and type services.msc, doubleclick on the service you want to change, change the startup type to Disable.

  8. Speeding up Folder Access, disable Last Access Update. Go to Start and then Run... and type regedt32, click through the file system until you arrive at “HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem”, Right-click in a blank area of the window on the right and select DWORD Value to Create a new DWORD Value. Call it NtfsDisableLastAccessUpdate and then Right click on the new value and select Modify, change the Value Data to 1, and press enter.

  9. How to improve boot times Go to Start Menu and Click Run, then type in regedt32 then press Enter. Find “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOpt imizeFunction”, Select “Enable” from the list on the right, right click on it and select Modify, change the value to Y to enable, and press enter, and close the window. Now click on Start, click on Run, type in msconfig and click OK. Click on the Startup tab and uncheck every item you don't need. Do NOT disable entries added by antivirus and antispyware programs as doing so will make your computer more vulnerable to viruses and malware.

  10. Improve swapfile performance.(Note: some people say that this only helps on Win9x and is useless for Windows NT based systems, including WinXP and Win2000). It basically makes sure that your PC uses every last drop of memory (faster than swap file) before it starts using the swap file.Go to Start, click Run, type msconfig and then press Enter. Click on the System.ini tab, and expand the 386enh tab by clicking on the plus sign. click on new then in the blank box type ”ConservativeSwapfileUsage=1". Press enter, and restart your pc to see the changes take effect.

  11. Improve your xp's shutdown speed. This tweak reduces the time XP waits before automatically closing any running programs when you give it the command to shutdown. Go to Start, run, and then type regedt32 and press Enter. Find "'HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop", right click WaitToKillAppTimeout and select ‘Modify’ and then change the value to 1000, and press enter. Right click HungAppTimeout and select Modify. Change the value to 1000. Press enter and find "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control", right click WaitToKillServiceTimeout and select ‘Modify’ and then change the value to 1000, and press enter.

  12. Removing the background image on your desktop. Right click the Desktop click Properties, and go to the Desktop Tab. change the wallpaper to None. This will greatly speed up windows xp and while your at it go to the Settings Tab, Colour Setting, and change it to Medium (16 bit).

  13. Removing unwanted programs Go to Start, Control panel click Add or Remove Programs, remove unwanted programs.


Tips

  • You must make an back up copy of your disks before beginning this because if you mess up it can do a lot of damage to your computer's hard drive.
  • Most changes take place after you reboot.
  • You can easily make a restore point in Start/Accessories/System Tools/System Restore. It will then give you the option to create a restore point or go back to one you created earlier. This will be good if somthing happens to your computer while you are trying to speed it up and you have to go back to when you made the point. This may be different in Vista but if you put System Restore in the search box, you should be able to still get there.



Flickr Images