Τι είναι το High Definition
*******************
Το υψηλής ευκρίνειας βίντεο (HD-High Definition) αναφέρεται γενικά σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό σύστημα υψηλότερης ανάλυσης από την ήδη υπάρχουσα τυποποιημένη ανάλυση (SD), δηλ. NTSC, PAL και SECAM. Αυτό σημαίνει ότι εξ ορισμού μιλάμε για κλίμακες ψηλότερες απο το φυσιολογικό.Μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει,καλυτερη ποιότητα εικόνας και όταν αυτή η ανάλυση φτάσει στο υψηλότερο σημείο,τότε μιλάμε για εικόνα που βιώνουμε μόνο στην αληθινή ζωή με τα ίδια μας τα μάτια.Υπάρχουν κάποια πρότυπα ,προδιαγραφές που καθορίζουν την ποιότητα του του Η.D.Σαν αναλύσεις είναι διαδεδομένες 2.Των 720 γραμμών και 1080 αντίστοιχα.Σε συκριση με την ψηφιακή τηλεόραση έχουμε 486 γραμμες NTSC ή 576 γραμμές PAL/SECAM .Oi διαφορές φυσικα είναι τεράστιες...Επίσης λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης προέκυψε και η ανάγκη για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.Αυτό οδήγησε τις εταιρίες να δημιουργήσουν εκ νέου οπτικούς δίσκους προσανατολισμένους σε αυτη την κατευθυνση.Οι δίσκοι HDDVD και BLue Ray με χωρητικότητες που είναι ανάμεσα στα 25-47 GB.Επειδη στην Ελλάδα οι συνδέσεις είναι αργές και τα ο εξοπλισμός ελειπής τις περισσότερες φορές ,κάνουμε encodings και στην ουσία δημιουργούμε αρχεία μικρότερης χωρητικότητας με ελάχιστες οπτικές διαφορές....
Τα πρώτα της βήματα κάνει στην Ευρώπη η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας γνωστή και ως HDTV, ενώ είναι ήδη καθιερωμένη σε άλλες χώρες. Στην Αμερική, τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν HDTV. Η Ιαπωνία (χώρα ανάπτυξης του φορμά) διαθέτει τηλεοπτικούς σταθμούς HDTV από το 1998 και το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2002, οι Ιάπωνες το απόλαυσαν σε HDTV.
Υποθετικά, η μετάβαση στην Ευρώπη από το σημερινό καθεστώς στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2010. Στην Κίνα τα προγράμματα HDTV παρουσιάστηκαν το 2003 και οι Κινέζοι προτίθενται να αναμεταδώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 σε HDTV. Στην Αυστραλία αναμένεται η μετάβαση σε HDTV μέσα στο 2006. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια επίπεδες τηλεοράσεις πωλούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών μελών, περίπου το 12% των συνολικών πωλήσεων σε τηλεοράσεις. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2008, έτος κατά το οποίο εκτιμάτε ότι όλες οι επίπεδες τηλεοράσεις οι οποίες θα πωλούνται, θα είναι HD ready!
Το επόμενο βήμα
Ένας από του λόγος που αναπτύχθηκε το στάνταρτ HD, ήταν η ανάγκη για ένα οικουμενικό στάνταρτ που θα χρησιμοποιείτο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αναλογική τηλεόραση περιλαμβάνει τα ασύμβατα μεταξύ τους, φορμά, NTSC, SECAM και PAL. Για την μετατροπή της εικόνας από το ένα στάνταρτ στο άλλο απαιτείτε μια διαδικασία η οποία μειώνει την ποιότητα της εικόνας. Κάτω από την κατηγορία HDTV, υπάρχουν διαφορετικά στάνταρτ υψηλής ευκρίνειας (HD), το κάθε ένα με τον δικό του μοναδικό συνδυασμό κριτηρίων για την εικόνα όπως frame rate, σύνολο pixel, σύνολο γραμμών και μεθόδου σάρωσης.
Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε λήψη εκπομπών (broadcast) HDTV, θα πρέπει να διαθέτουμε συμβατό δέκτη και μέσο προβολής. Σε αντίθεση με το στάνταρτ του PAL (400.000 pixel), του σημερινού φορμά που λαμβάνουμε στη τηλεόρασή μας, η εικόνας του στάνταρτ HDTV έχει κοντά στα 2Mpixel (περίπου 2 εκ. pixel). Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος για την αύξηση της ποιότητας. Η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας έχει τις διπλάσιες γραμμές σάρωσης σε σχέση με τη συνηθισμένη αναλογική τηλεόραση ή την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση.
Εταιρείες όπως οι Humax, Pace και Philips κυκλοφορούν ήδη δέκτες με πιστοποίηση HD ready. Ικανούς δηλαδή να λαμβάνουν σήμα HDTV και να το στέλνουν για αναπαραγωγή σε μέσα προβολής HD ready (1080i) αλλά και σε 720p στα 50Hz και 60Hz αντιστοίχως. Οι δέκτες HDTV είναι συμβατοί με τις τεχνολογίες συμπίεσης MPEG4/ H.264 και DVB-S2 που ίσως αποτελέσουν το μεταβατικό στάδιο έως την καθιέρωση του HD. Μέσω θύρας HDMI ή DVI θα πραγματοποιείται η σύνδεση δέκτη και μέσου προβολής. Το μέσο προβολής που θα χρησιμοποιήσουμε για αναπαραγωγή υλικού HDTV, είτε πρόκειται για επίπεδη τηλεόραση τεχνολογίας πλάσμα ή LCD είτε για βιντεοπροβολέα, θα πρέπει να έχει ονομαστική ανάλυση τουλάχιστον 1280×720 pixel.
Ορολογία για H.D-[μία πρώτη επαφη]
HD ready
Το λογότυπο HD ready δημιουργήθηκε για να διαφοροποιήσει τα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, projectors) που είναι ικανά να απεικονίσουν σήματα HD (High Definition) υψηλής ευκρίνειας και δίνεται ως πιστοποίηση σε όσα από αυτά πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που καθόρισε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος EICTA. Το λογότυπο δημιουργήθηκε για να προσφέρει εμπιστοσύνη στον καταναλωτή, ότι αυτό είναι έτοιμο για χρήση με εκπομπές HD, αλλά και άλλο εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας.
HDMI
Το HDMI (High Definition Multimedia Interface) είναι ένα τύπος διασύνδεσης για τη ψηφιακή μεταφορά εικόνας και ήχου. Πολύ το αναφέρουν και ως το ψηφιακό Scart. Υποστηρίζεται από όλους τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και πηγών (DVD players) και συναντάτε ακόμα και σε κάρτες γραφικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η εν λόγο ψηφιακή διασύνδεση προσφέρει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και κρίνεται ιδανική για την εποχή της υψηλής ευκρίνειας στην εικόνα και τον ήχο. Με ένα μόνο καλώδιο μπορούμε να συνδέσουμε για παράδειγμα την τηλεόραση με το DVD player και να απολαύσουμε το ψηφιακό αποτέλεσμα.
Full HD
Η νέα κατηγορία τηλεοράσεων και βιντεοπροβολέων ονομάζεται Full HD. Ενώ οι τηλεοράσεις HD ready δεν έχουν μεγαλύτερη ανάλυση από 1366×768 pixels, τα μοντέλα Full HD εκτοξεύουν την ανάλυση στο εξωπραγματικό νούμερο των 1920×1080 pixels. Αν πλησιάσετε πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασής σας θα δείτε ότι η εικόνα αποτελείτε από οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Στην περίπτωση των Full HD αν καταφέρνατε να μετρήσετε(!) τις γραμμές, θα διαπιστώνατε ότι είναι 1920 οριζόντιες και 1080 κάθετες. Όσο περισσότερες είναι οι γραμμές που δημιουργούν την εικόνα μας τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά της.
Και κατι ασχετο με το HD:
DVB-T
Ξεχάστε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη της να διακόψουν τις εκπομπές αναλογικού σήματος και να προχωρήσουν αμιγώς στο ψηφιακό. Το πρωτόκολλο DVB-T (Digital Video Broadcast Terrestrial) αναφέρεται στη λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την τηλεόρασή μας και είναι το επόμενο στάνταρτ. Σήμερα η ΕΡΤ εκπέμπει τέσσερα ψηφιακά κανάλια μέσω DVB-T ενώ όταν θα ετοιμαστεί και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, θα εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα και τα ιδιωτικά κανάλια. Για να παρακολουθήσετε τα ψηφιακά κανάλια θα πρέπει να έχετε ένα δέκτη DVB-T.
Εδω να σημειωσω πως στην Ελλαδα δεν κυκλοφορουν παρα πολλα μοντελα FullHD τηλεορασεων και οσα υπαρχουν ειναι αρκετα ακριβα. Οι περισσοτερες τηλεορασεις ειναι HDReady απο αυτες που υποστηριζουν HD,γιαυτο προσεχετε τι αγοραζετε!
AΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ HD-TV
Η υψηλή ευκρίνεια είναι εδώ και μας καλεί να τη ζήσουμε. Οι πιο φωτεινές, οι πιο αναλυτικές οι πιο καλές 1080 οριζόντιες γραμμές της τηλερόρασής μας μέσα από τα μοντέλα που ακολουθούν.
Plasma vs. LCD
Η λέξη Plasma φέρνει στο μυαλό μας τις μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις. Αυτό προέκυψε μια και οι πρώτες μεγάλες flat TV ήταν τεχνολογίας Plasma. Οι LCD κατόρθωσαν όμως τα προηγούμενα χρόνια να αυξήσουν το ιντσάζ τους και να βελτιώσουν τις επιμέρους τεχνολογίες τους. Τα γνωστά προτερήματα των τηλεοράσεων Plasma, μεγαλύτερο κοντράστ, καλύτερες επιδόσεις σε κινούμενη εικόνα, τείνουν να αγγίξουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις LCD. Γιαυτό θα πρέπει να αξιολογήσετε το κάθε μοντέλο ξεχωριστά και όχι βάση της τεχνολογίας του. Αν όμως θέλετε να αποκτήσετε την μεγαλύτερη επίπεδη τηλεόραση παραγωγής αυτή θα είναι μια 71” Plasma, οι μεγαλύτερη LCD παραγωγής, είναι «μόλις» 65 ιντσών.
Πριν αγοράσεις τηλεόραση HD ready
Θα πρέπει να αποσαφηνίσετε κάποια βασικά πράγματα πριν αγοράσετε μια επίπεδη τηλεόραση. Για να είστε μέσα στα πράγματα η επόμενη τηλεόρασή σας θα πρέπει να φέρει την πιστοποίηση HD ready. Αυτό σημαίνει ότι το πάνελ της θα πρέπει να έχει ανάλυση 1366×768 pixels (1024×1024 pixels σε πάνελ τεχνολογία ALiS) και από πλευράς συνδέσεων θα πρέπει να διαθέτει μια είσοδο Component και τουλάχιστον από μια είσοδο HDMI ή DVI.
Full HD
Αν ετοιμάζεστε να αποκτήσετε ένα player High Definition όπως Blu-ray ή HD DVD, και θέλεται να λάβετε το 100% της απόδοσης που μπορούν να προσφέρουν, τότε μια τηλεόραση Full HD (αναφέροντε και ως True HD) είναι η μοναδική λύση. Για να αποκτήσει μια τηλεόραση τη πιστοποίηση Full HD θα πρέπει η ανάλυση του πάνελ της να είναι 1920×1080 pixels και να ενσωματώνει τουλάχιστον μια ψηφιακή είσοδο HDMI με «κλείδωμα» HDCP.
1080p HD
Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους «κωδικούς» 1080p, 720p, 1080i και θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν. Λοιπόν το “p” αναφέρεται στη λέξη progressive και το “i” στη λέξη interlaced και αφορούν τον τύπο της σάρωσης που χρησιμοποιήται για να δημιουργηθεί το κάθε καρέ μιας κινούμενης εικόνας – βίντεο. Οι αριθμοί 1080 και 720 αφορούν τον αριθμό των οριζόντιων γραμμ΄βων που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν κάθε καρέ. Όσο μεγαλύτερο ο αριθμός τόσο περισσότερη η πληροφορία με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα εικόνας.
Interlaced
Με τη σάρωση interlaced (πεπλεγμένη) το καρέ δημιουργήτε σε δύο φάσεις. Πρώτα «εμφανίζονται» οι μονές οριζόντιες γραμμές και μετά οι ζυγές οριζόντιες γραμμές.
Progressive
Με τη σάρωση progressive (προοδευτική) όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ «εμφανίζονται» ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το γνωστό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας.
Τα στάνταρτ
Τρία είναι τα στάνταρτ της υψηλής ευκρίνειας. Το ένα είναι γνωστό ως 720p (ανάλυση 1280×720, συνολικά 921.600 pixels τα οποία αποδίδει με τη μέθοδο σάρωσης progressive) και τα άλλα δύο 1080p και 1080i (ανάλυση 1920×1080, συνολικά 414.720 pixels με μέθοδο σάρωσης progressive και interlaced αντίστοιχα).
Η ποιότητα
Μπορεί οι τηλεοράσεις Full HD να είναι θεωρητικά καλύτερες από τις «απλές» HD ready όμως στη πράξη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό γιατί σήμερα οι μοναδικοί τρόποι για να φτάσεις μια τηλεόραση Full HD στα όριά της είναι να την τροφοδοτήσεις με native σήμα 1920×1080 είτε μέσα από ένα player Blu-ray ή HD DVD είτε από ένα δορυφορικό κανάλι HD. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα τα εικονοσήματα 1920×1080 native και για παράδειγμα, στην περίπτωση αναπαραγωγής δίσκων DVD ή αναλογικού τηλεοπτικού προγράμματος (575i) το σήμα θα γίνει upscalling για να έρθει στα «μέτρα» της ανάλυσης της οθόνης, με ότι αυτό επιβαρύνει την συνολική ποιότητα της αναπαραγώμενης εικόνας.
Αναβαθμίστε την εικόνα σας
- Οποιαδήποτε τηλεόραση και αν διαθέτεται ακόμα και μια ογκώδη CRT, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την εικόνα σας. Για να αποδώσει καλύτερα η τηλεόραση χρειάζεται να βρίσκεται σε σκοτεινό δωμάτιο. Για να μην κουραστούν όμως τα μάτια σας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό φως πίσω από την οθόνη (όπως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα Ambilight της Philips).
- Χρησιμοποιήστε τη καλύτερη δυνατή σύνδεση της τηλεόρασης με τη πηγή του εικονοσήματος. Με σειρά ποιότητας αναφέρουμε τους καλύτερους τύπους σύνδεσης. HDMI, DVI, Component (BNC), Component (RCA), S-Video, Scart, Composite. Υπάρχει βέβαια και ο εξαιρετικός τύπος σύνδεσης SDI δύσκολα όμως θα βρείτε συμβατές καταναλωτικές συσκευές στην αγορά με αυτή την υποδοχή.
- Αναβαθμίστε το player σας. Δεν σας λέμε να αγοράσετε άμεσα ένα Blu-ray ή ένα HD DVD, όμως το παλιό DVD που έχετε αγοράσει εδώ και 5 χρόνια είναι πια αξιωμένο. Σήμερα με σχετικά μικρό κόστος μπορείτε να αποκτήσετε ένα DVD player με έξοδο HDMI και να τροφοδοτήσετε την τηλεόρασή σας με σήμα επιπέδου ακόμα και 1080i.
- Ρυθμιστε την τηλεόρασή σας με εδικά σχεδιασμένο λογισμικό. Στην αγορά κυκλοφορούν λύσεις όπως η σειρά δίσκων DVD Video Essentials αλλά και το πακέτο λογισμικού και hardware ColorVision SpyderTV.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου