Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Πώς κάνουμε αξιόπιστη μέτρηση της ταχύτητας DSL

1. Αγνοούμε πλήρως τα διάφορα "τεστ ταχύτητας". -> είναι πλήρως αναξιόπιστα.

2. Κλείνουμε όλα τα προγράμματα p2p που πιθανώς να τρέχουν στο τοπικό μας δίκτυο, αφού πρώτα κάνουμε disconnect από τους servers τους.

3. Βεβαιωνόμαστε ότι καμμία άλλη συσκευή στο τοπικό μας δίκτυο (υπολογιστής, VoiP ATA adapter κλπ.) δεν δημιουργεί ή προσελκύει internet traffic.

4. Κοιτάμε ποιά IP έχει το router μας και την σημειώνουμε κάπου.

5. Κάνουμε reset το router μας, μέχρι να πάρει καινούρια IP (μερικές φορές, ακόμα και απανωτές, ο ISP μας τυχαίνει και μας δίνει την ίδια IP). Ο λόγος που επιμένω σε αυτό, είναι ότι εάν πριν τρέχαμε p2p, θα λαμβάνουμε για κάποια επιπλέον λεπτά της ώρας αιτήσεις για upload από p2p δίκτυα -> άρα αυτές θα είναι επιπλέον κίνηση στη γραμμή που θα επηρρεάσει τη μέτρηση.

6. Συνδεόμαστε σε έναν FTP server εσωτερικού (διότι το πρωτόκολλο FTP έχει πακέτα μεγάλου μεγέθους), εγνωσμένα επαρκούς bandwidth -> π.χ. ftp.ntua.gr -> και βάζουμε σε έναν download manager να κατεβαίνει 1 μόνο αρχείο, με 1 μόνο ταυτόχρονο connection. Το αρχείο να είναι αρκετά μεγάλο, τουλάχιστο 30-40 MB -> π.χ. το ISO μίας διανομής linux.

7. Επαναλαμβάνουμε το βήμα 5 με επακριβώς τις ίδιες συνθήκες, αλλά αυτή τη φορά επιλέγουμε FTP server εξωτερικού εγνωσμένα επαρκούς bandwidth -> π.χ. κάποιο mirror σε Ευρώπη ή ΗΠΑ κάποιας περιζήτητης διανομής Linux (π.χ. Debian, Gentoo κλπ.).

8. Ύστερα από 1 λεπτό περίπου που θα έχει γίνει η σύνδεση και η αίτηση για το αρχείο, παρατηρούμε από το interface του download manager πώς κυμαίνεται η στιγμιαία ταχύτητά μας μετρημένη σε KBytes/sec.

9. Εάν είμαστε μέχρι και 4 KBytes/sec (8 για 1000άρα) κάτω από το ονομαστικό μας όριο (π.χ. για 384 -> 384/8 = 48 -> 48-4 -> 44 ΚΒytes/sec) είμαστε άριστα. Για Siemens-1 DSLAM, η διαφορά αυτή είναι μηδενική. Η διαφορά θα είναι επίσης μηδενική εάν έχουμε γραμμή DSL ανώτερης κλάσης από τη συνδρομή του ISP μας (π.χ. να έχουμε γραμμή 512 και συνδρομή 384). Εάν είμαστε μέχρι καί 4 KBytes/sec (8 για 1000άρα) πιο κάτω από τα όρια του βήματος 8, είμαστε πολύ καλά.

10. Τα βήματα 5,6 και 7, καλό είναι να τα επαναλάβουμε και κάποια άλλη ώρα της ημέρας για να είμαστε σίγουροι ότι "ακραίες" (peak) τοπικές συνθήκες στον FTP server που επιλέξαμε, ή "ακραίες" (peak) ενδιάμεσες (πριν εισέλθει στο δίκτυο του ISP μας) συνθήκες, δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

11. Φυσικά δεν βλάπτει να επαναλάβουμε τα βήματα 5,6,7 και 10, με άλλους 2 (αντίστοιχα εσωτερικού-εξωτερικού) FTP servers, για να έχουμε το πλέον αξιόπιστο αποτέλεσμα.

12. Για να κάνουμε πολύ εύκολα κάθε φορά αυτό το τεστ, όποια ώρα της ημέρας θέλουμε, μπορούμε τα 4 αυτά αρχεία που θα έχουμε επιλέξει για το τεστ, να τα σώσουμε (export) σαν text από τον download manager μας. Όποτε θέλουμε να επαναλάβουμε το τεστ, τα κάνουμε απλά import και ξεκινάμε νέα μέτρηση.

Έλεγχος της γραμμής μας μέχρι τον κατανεμητή.


Καθώς τον τελευταίο καιρό, μετά την έναρξη των παροχών γρήγορων ευρυζωνικών ADSL2+ συνδέσεων από τους Έλληνες παρόχους, έχουν ήδη εμφανιστεί αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν όχι τόσο με την απόσταση από το Α/Κ της περιοχής μας (εξασθένηση), αλλά και κυρίως με την ποιότητα του βρόχου μας (SNR, Signal To Noise Ratio), έφτιαξα έναν μικρό οδηγό.
Ο οδηγός αυτός είναι όσο γίνεται απλουστευμένος, και σκοπός του είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε την δική μας άκρη του νήματος βρόχου, ώστε να είμαστε σίγουροι όταν δηλώνουμε τις βλάβες βρόχου στο
ν πάροχό μας
Πριν ξεκινήσουμε όμως τα βήματα μία σημαντική προειδοποίηση:
Η εργασία επάνω στα εγκατεστημένα δίκτυα της πολυκατοικίας/οικίας μας και στα απερχόμενα καλώδια του ΟΤΕ απαιτεί την έγγραφη άδεια του διαχειριστή της πολυκατοικίας (εφόσον υπάρχει), και φυσικά του ΟΤΕ, ως δια νόμου υπεύθυνου για την διαχείριση / συντήρηση του τοπικού βρόχου. Η εργασία πάνω στα δίκτυα αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβες, για τις οποίες θα είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι.
Έλεγχος Γραμμής

Η διαδικασία είναι χωρισμένη σε βήματα, αποκλείοντας σταδιακά κομμάτια της γραμμής. Εννοείται ότι, αν δεν υπάρχει καμία βελτίωση μετά την ολοκλήρωση του βήματος, τότε δεν φταίει αυτό το κομμάτι της γραμμής.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε να αποκλείσουμε την βλάβη από το modem/router μέχρι τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας.
Ο κατανεμητής της πολυκατοικίας είναι ένα ντουλάπι, ξύλινο ή μεταλλικό, που βρίσκεται σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας μας, ή κοντά σε κάποιον χώρο της μονοκατοικίας μας. Το κουτί αυτό περιέχει καλωδιώσεις:
α) Την πλεξούδα του ΟΤΕ με τα απερχόμενα καλώδια, δηλαδή αυτά που μας συνδέουν με το KV (ΚΑΦΑΟ), και
β) τα ζεύγη καλωδίων που φέρνουν την γραμμή στον χώρο μας. Μέσα επίσης θα βρούμε τις ρεγκλέτες μικτονόμησης, δηλαδή σημεία διασύνδεσης των απερχομένων καλωδίων με τα ζεύγη καλωδίων του σπιτιού μας.
Σε περίπτωση που είμαστε αρκετά έμπειροι και γνώστες και έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τότε συνίσταται να πάμε κατευθείαν στον κατανεμητή μας, και συνδέοντας εκεί το modem / router μας μαζί με κάποιο laptop να ελέγξουμε κατευθείαν την γραμμή στο απερχόμενο καλώδιο του βρόχου μας. Εάν κι εκεί πάρουμε ακριβώς τα ίδια στατιστικά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό με την δική μας άκρη και πως το πρόβλημα είναι καθ’ ολοκληρίαν στον βρόχο μας.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι πολύ σημαντικό, εφόσον υπάρχει δεύτερη γραμμή adsl στον ίδιο χώρο, να αποσυνδεθεί πλήρως, αν είναι δυνατόν ακόμα και από τον κατανεμητή της πολυκατοικίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να είμαστε σίγουροι πως το πρόβλημα στην γραμμή μας δεν είναι αποτέλεσμα του γνωστού φαινομένου crosstalk (παρεμβολές μεταξύ των παράλληλων καλωδίων που φέρουν παρόμοιες συχνότητες). Πάμε λοιπόν ένα - ένα τα βήματα:


  1. Εάν υπάρχει splitter μεταξύ του modem/router μας και της τηλεφωνικής πρίζας το αφαιρούμε και δοκιμάζουμε την γραμμή δίχως αυτό. Εάν υπάρχει βελτίωση των στατιστικών της γραμμής μας (κυρίως του θορύβου) τότε φροντίζουμε να αγοράσουμε ένα καλό (επώνυμο) splitter.
  2. Αλλάζουμε το καλώδιο σύνδεσης του modem/router μας με την πρίζα του τηλεφώνου και επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο. Εάν η πρίζα του τηλεφώνου μας είναι παλαιά την αλλάζουμε με καινούρια, με προτίμηση σε επώνυμη πρίζα κατηγορίας cat5.
  3. Τοποθετούμε το modem/router μας στην πρώτη πρίζα του σπιτιού. Η πρίζα αυτή είναι συνήθως στον χώρο του σαλονιού μας, και ανοίγοντας την θα πρέπει να βρούμε ένα ή και δύο ζεύγη περισσότερα από τις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού. Δοκιμάζουμε τα στατιστικά της γραμμή μας εκεί. Εάν διορθωθούν σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού μας.
  4. Εάν τα παραπάνω δεν βγάλουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να κάνουμε τον έλεγχο κατευθείαν πάνω στο απερχόμενο του βρόχου μας. Αφού βρούμε τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας εντοπίζουμε το σημείο ένωσης της δικής μας γραμμής. Αφαιρούμε τα καλώδια του απερχόμενου συνδέοντάς τα με βύσμα αντίστοιχο με αυτό της εισόδου του router/modem μας. Συνδέουμε απ’ ευθείας το καλώδιο στο router/modem και ελέγχουμε τα στατιστικά της γραμμής μας. Εφόσον είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εσωτερική μας καλωδίωση, αλλά με τον βρόχο μας.
Μερικές (σημαντικές) παρατηρήσεις:
  • Είναι σπάνιο αλλά όχι αδύνατον για τις κακές επιδόσεις της γραμμής μας να φταίει το router/modem που χρησιμοποιούμε. Γι'αυτό τον λόγο είναι καλό, εφόσον μπορούμε, να δοκιμάσουμε στην γραμμή και κάποιο άλλο router/modem. Θα πρέπει μόνο να είμαστε σίγουροι πως θα το σετάρουμε σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παρόχου μας.
  • Για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της δοκιμής μας θα πρέπει σε κάθε βήμα να αποκλείουμε την υπόλοιπη γραμμή μας. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε το router/modem μας στην πρώτη πρίζα τα σπιτιού, είναι καλό να έχουμε αποκόψει την παροχή τηλεφωνίας προς το υπόλοιπο σπίτι, έχοντας πλέον στην πρίζα αυτή μόνο το ζεύγος καλωδίων που έρχεται από τον κατανεμητή μας.
  • Ο έλεγχος στον κατανεμητή μας είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη, και θα πρέπει να γίνεται από γνώστες του αντικειμένου, και με την ύπαρξη των κατάλληλων εργαλείων. Εάν αποφασίσουμε να εργαστούμε στον κατανεμητή μας, τότε καλό είναι να έχουμε στην διάθεσή μας αυτό ή παρόμοιο εργαλείο για την επανατοποθέτηση των καλωδίων στην ρεγκλέτα
  • Είναι προτιμότερο ο έλεγχος στον κατανεμητή μας να γίνει από εγκεκριμένο ηλεκτρολόγο ή τεχνικό τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον πάροχό μας να μας στείλει τεχνικό για έλεγχο της γραμμής μας.
Ο κατανεμητής μας θα πρέπει να είναι περίπου όπως αυτός της εικόνας. Στον συγκεκριμένο κατανεμητή έχει σημειωθεί η ακριβής θέση μικτονόμισης του κάθε διαμερίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι σημειώσεις αυτές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό εργαλείο παραγωγής τόνου που θα μας βοηθήσει να βρούμε το ζεύγος που έρχεται στο σπίτι μας.



Τι είναι τα dB και οι μετρήσεις ποιότητας Signal-to-Noise - Attenuation - Power

Eπειδή πολύς ντόρος γίνεται με τις μετρήσεις ποιότητας μιας ADSL γραμμής είπα να φτιάξω ένα thread που να κάνει λιανά τα dB τα dBm και τις μετρήσεις θορύβου - εξασθένησης - και ισχύος.

Πάμε λοιπόν :

Τι είναι τα deciBel (dB) ;

Ειναι μια κλίμακα (λογαριθμική) που ορίζεται ώς :

1 dB = 10 x log10(του μεγέθους) (log10 = λογάριθμος με βάση το 10)

το ανάποδο από τα dB, δηλαδή να βρώ το μέγεθος δίνεται από μέγεθος = 10 ^ (db/10)

και επειδή λίγοι θα το καταλάβατε :
  • αν ένα σήμα ξεκίνησε από την άκρη ενός καλωδίου και έφτασε στην άλλη άκρη ατόφιο - χωρίς απώλειες - αυτό σημαίνει μέγεθος = 1, άρα οι απώλειες ήταν 10 x log10(1) = 10 x 0 = 0 dB
  • αν ένα σήμα ξεκίνησε από την άκρη ενός καλωδίου και έφτασε στην άλλη άκρη μόνο το 50% του, αυτό σημαίνει μέγεθος = 0,5 άρα οι απώλειες ήταν 10 x log10(0,5) = 10 x (-0,3) = -3 dB (άρα 3 dB απώλειες = 50% απώλεια σήματος) (το - = απώλεια)
  • αν ένα σήμα ξεκίνησε από την άκρη ενός καλωδίου και έφτασε στην άλλη άκρη μόνο το 10% του, αυτό σημαίνει μέγεθος = 0,1 άρα οι απώλειες ήταν 10 x log10(0,1) = 10 x (-1) = -10 dB (άρα 10 dB απώλειες = 90% απώλεια σήματος)
  • αν ένα σήμα ξεκίνησε από την άκρη ενός καλωδίου και έφτασε στην άλλη άκρη μόνο το 1% του, αυτό σημαίνει μέγεθος = 0,01 άρα οι απώλειες ήταν 10 x log10(0,01) = 10 x (-2) = -20 dB (άρα 20 dB απώλειες = 99% απώλεια σήματος)
  • αν ένα σήμα ξεκίνησε από την άκρη ενός καλωδίου και έφτασε στην άλλη άκρη μόνο το 1 χιλιοστό του, αυτό σημαίνει μέγεθος = 0,001 άρα οι απώλειες ήταν 10 x log10(0,001) = 10 x (-3) = -30 dB (άρα 30 dB απώλειες = 99,9% απώλεια σήματος)
Πάμε τώρα που καταλάβαμε τα dB, να δούμε τις 3 βασικές μετρήσεις ADSL πώς ερμηνεύονται :

Noise Margin (σε dB) : Εδώ μετράμε τη σχέση που έχει το ωφέλιμο σήμα της γραμμής (signal - αυτό που μεταφέρει τα data μας) αν το διαιρέσουμε με το θόρυβο της (noise) γι αυτό λέγεται και S/N δηλ. Signal/Noise. Αυτό πρέπει να είναι υψηλό θετικό νούμερο και σε κάθε περίπτωση όχι μικρότερο από 6 dB θεωρητικά αλλά στην πράξη κάτω από 10-12 dB έχουμε σοβαρά προβλήματα. Αν είναι λοιπόν μικρότερο ή ίσο του 12 έχεις προβλήματα θορύβου της γραμμής και φυσικά λάθη στο modem/router.
Παράδειγμα - το πολύ συχνό S/N = 30dB είναι πολύ καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι το ωφέλιμο σήμα είναι 1000 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο.
Αρα το όριο των 12db σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει όταν το σήμα είναι 15,85 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο.

Line attenuation (εξασθένηση γραμμής σε dB) : Δείχνει πόσο σήμα χάνεται πάνω στη γραμμή (απώλεια σήματος) από αυτό που στέλνεται προς κάποια κατεύθυνση - Αυτό πρέπει να είναι χαμηλό νούμερο και όχι μεγαλύτερο από 60-65 dB. Παράδειγμα - το attenuation (downstream) = 10dB είναι πολύ καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι το σήμα που δέχομαι από το DSLAM είναι το 10% του σήματος που φεύγει από το DSLAM ή αλλιώς ότι το σήμα εξασθενεί 90%.
Αρα το όριο των 60db σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει όταν το σήμα που φτάνει σε μένα είναι το 1 εκατομμυριοστό αυτού που φεύγει από το DSLAM και όχι μικρότερο !!!! (και όμως αντέχει!!!)

Output Power (σε dBm): Δείχνει πόση ισχύ βάζει το modem στη γραμμή για να διατηρήσει το συγχρονισμό (πόσο παιδεύεται το Modem δηλαδή για να διατηρήσει τη γραμμή). Υψηλά νούμερα μεγαλύτερα από 15-16 dBm δείχνουν πιθανά προβλήματα. To dBm σημαίνει ισχύς ανά milliwatt άρα ουσιαστικά με τον τύπο των dB βρίσκουμε το νούμερο και το αυτό που βρίσκουμε το ονομάζουμε mW.
Παράδειγμα - το output power (downstream) = 3dBm είναι μια καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι η ισχύς που βάζει το modem στη γραμμή για το downsteam είναι 2mW. Αρα το όριο των 15dbm σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει με ισχύ όχι μεγαλύτερη από 30mW.

Χοντρικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε 13.81 db εξασθένισης αντιστοιχούν σε 1 km απόστασης από το DSLAM σας.

Επίσης για να καταλαβαίνετε πόσο καλά είναι τα νούμερα που έχετε στη γραμμή σας :


Για το S/N

6dB ή παρακάτω είναι πολύ κακό και είναι πολύ πιθανό να έχεις προβλήματα συγχρονισμού
7dB-10dB μέτριο αλλά δεν αφήνει πολύ χώρο για διακυμάνσεις
11dB-20dB καλό χωρίς προβλήματα συγχρονισμού
20dB-28dB εξαιρετικό
29dB και πάνω = αστέρι


Για την Attenuation

20dB και κάτω = αστέρι
20dB-30dB εξαιρετικό
30dB-40dB πολύ καλό
40dB-50dB καλό
50dB-60dB φτωχό με πιθανά προβλήματα σύνδεσης
60dB και πάνω = σίγουρα προβλήματα σύνδεσης


ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ!!!!!! εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
πηγη

Προσθέστε ώρα και ημερομηνία σε log files αυτόματα με το Notepad

To Notepad των Windows δεν προσφέρει μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων όσον άφορα την επεξεργασία κείμενου ή την εκτύπωση, άλλα είναι ένας αξιόπιστος και εύκολα προσβάσιμος κειμενογράφος. Μια συνηθισμένη χρήση του Notepad είναι η δημιουργία αρχείων Log ή ημερολογίων. Για παράδειγμα, υποθέστε πως χρειάζεται να παρακολουθείτε γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, σημειώνοντας την ώρα και την ημερομηνία κάθε γεγονότος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε ένα αρχείο txt να εισάγετε την ημερομηνία και την ώρα, να γράψετε μια μικρή σημείωση και να κλείσετε το αρχείο.

Μπορείτε εύκολα να εισάγετε την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα χειροκίνητα. Άπλα ανοίξτε το Notepad και πατήστε F5 ή από το μενού επιλέξτε edit-->time/date. Άλλα το Notepad προσφέρει και μια τρίτη δυνατότητα που εισάγει την ημερομηνία και την ώρα αυτόματα όταν ανοίγετε το αρχείο.
1. Δημιουργήστε ένα κενό αρχείο κείμενου και στην πρώτη γραμμή γράψτε .LOG (με κεφαλαία), πατήστε enter και σώστε και κλείστε το αρχείο.
2. Ανοίξτε το αρχείο και θα δείτε το Notepad να εισάγει την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα στο τέλος του κείμενου και τοποθετεί τον δρομέα στην επόμενη γραμμή
3. Γράψτε τις σημειώσεις σας και σώστε το αρχείο
Κάθε φορά που θα ανοίγετε το αρχείο το Notepad θα επαναλαμβανει την διαδικασια.

πηγή: techrepublic

Κρυπτογράφηση Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας με χρήση Δημόσιου Κλειδιού

Περνάμε κατευθείαν στο πρακτικό μέρος, καθότι η θεωρία είναι τεράστια και για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει πολυπληθής τεκμηρίωση (documentation).

Τα πακέτα που απαιτούνται (στη συγκεκριμένη υλοποίηση) είναι:
1. GNU Privacy Guard : gnupg
2. Mozilla Thunderbird : mozilla-thunderbird
3. Enigmail : enigmail ή mozilla-thunderbird-enigmail

Αν και το τελευταίο είναι δυνατόν να εγκατασταθεί μέσω του μηχανισμού "Extensions" του thunderbird είναι προτιμότερο να το εγκαταστήσετε από το repository της διανομής σας.

Το thunderbird θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί (ως mail client) έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον έναν λειτουργικό λογαριασμό (POP3 ή IMAP) με τον οποίο μπορούμε να λάβουμε/στείλουμε μηνύματα.

A) Παραμετροποίηση Enigmail

Ανοίγουμε το thunderbird και επιλέγουμε από το μενού: 'OpenPGP > Preferences' (το μενού 'OpenPGP' εμφανίζεται μετά την εγκατάσταση του Enigmail).

Στην καρτέλα 'Basic' συμπληρώνουμε τη διαδρομή για το πρόγραμμα "gpg" (συνήθως είναι /usr/bin/gpg, εάν δε βρίσκεται στην προκαθορισμένη διαδρομή το βρίσκουμε με την εντολή "which gpg" από κονσόλα). Επιλέγουμε 'OK'.

Συνεχίζουμε με 'OpenPGP > KeyManagement > Generate > New Key Pair'. Στο πεδίο 'Account/User ID' εμφανίζεται ο email λογαριασμός για τον οποίο θα δημιουργήσουμε κλειδί (ουσιαστικά πρόκειται για ζεύγος κλειδιών). Η 'Passphrase' είναι ένα είδος password, με την οποία προστατεύουμε το κλειδί μας από μη εξουσιοδοτημένη χρήση.
Θα μας ζητείται κάθε φορά που υπογράφουμε, κρυπτογραφούμε και αποκρυπτογραφούμε ένα μήνυμα. Μέσω της επιλογής 'Advanced > Key size' ορίζουμε το μέγεθος του κλειδιού που θα παραχθεί. Όσο μεγαλύτερο είναι το κλειδί τόσο πιο δύσκολο είναι να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμα από τους επίδοξους crackers, ταυτόχρονα όμως αυξάνεται ο χρόνος δημιουργίας του κλειδιού (μικρό το κακό) καθώς και ο χρόνος για την "κανονική" αποκρυπτογράφηση κάθε μηνύματος (εξαρτάται από το hardware). Για προσωπική αλληλογραφία ακόμα και τα 1024 bit είναι αρκετά!

Διαβάστε τη σημείωση στο κάτω μέρος του διαλόγου σχετικά με την παραγωγή του κλειδιού και επιλέξτε 'Generate key'. Αφού δημιουργηθεί το κλειδί μας ζητείται εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο ανάκλησης, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που θέλουμε να ακυρώσουμε το κλειδί μας (λόγω απώλειας, κλοπής κλπ). Απαντάμε 'Yes' και το αποθηκεύουμε (προς το παρόν) στο δίσκο.
Επιστρέφοντας στη οθόνη "OpenPGP Key Management", επιλέγουμε το κλειδί που μόλις δημιουργήσαμε > δεξί κλικ > Export Keys to File. Την πρώτη φορά που θα εκτελέσουμε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να συμπεριλάβουμε στο αρχείο και το ιδιωτικό μας κλειδί. Έτσι, σε οποιαδήποτε περίπτωση θελήσουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το ζεύγος κλειδιών μας (καταστροφή δίσκου, νέα εγκατάσταση, διαφορετικός υπολογιστής) αρκεί να επιλέξουμε 'OpenPGP > Key Management > File > Import Keys from File'. Απαντάμε λοιπόν 'Yes' στη σχετική ερώτηση.

Τα 2 αρχεία που δημιουργήσαμε κατά την προηγούμενη διαδικασία πρέπει να τα μεταφέρουμε σε κάποιο αφαιρούμενο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. CD). Αφού τα αντιγράψουμε φροντίζουμε να τα διαγράψουμε από το δίσκο μας.

B) Δημοσίευση-Εύρεση Δημόσιων Κλειδιών

Όταν ένας χρήστης Α επιθυμεί να στείλει σε ένα χρήστη Β ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, πρέπει (ο Α) οπωσδήποτε να γνωρίζει το Δημόσιο Κλειδί του Β.
Στη συνέχεια ο Β θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα χρησιμοποιώντας το Ιδιωτικό Κλειδί του. Η γνωστοποίηση του Δημόσιου Κλειδιού μπορεί να γίνει είτε με αποστολή του αρχείου που το περιέχει (εκτελούμε ξανά τη διαδικασία "Export Keys to File" μόνο που αυτή τη φορά επιλέγουμε να αποθηκευτεί μόνο το δημόσιο κλειδί), είτε δημοσιεύοντας το Δημόσιο Κλειδί μας σε έναν Διαχειριστή Κλειδιών (KeyServer).

Επιλέγουμε λοιπόν το κλειδί μας > δεξί κλικ > 'Upload Public Keys to Keyserver'. Διαλέγουμε κάποιον από τους servers της λίστας και 'ΟΚ'. Παρατηρήστε ότι στο μενού που εμφανίσαμε με δεξί κλικ, υπάρχει και η επιλογή 'Send Public Keys by Email'.

Για να αναζητήσουμε το δημόσιο κλειδί κάποιου χρήστη: 'OpenPGP > Key Management > Keyserver > Search for Keys'. Εισάγουμε μέρος του ονόματος ή την ηλεκτρονική διεύθυνση ή το "Key ID" του χρήστη. Δοκιμάστε να βρείτε το κλειδί που μόλις δημοσιεύσατε.

Γ) Κρυπτογράφηση - Ψηφιακή Υπογραφή

Αφού λοιπόν μάθατε το Δημόσιο Κλειδί του χρήστη στον οποίο θέλετε να στείλετε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, δημιουργείστε το μήνυμα και κάντε κλικ στο μενού 'OpenPGP' (στο παράθυρο σύνθεσης του μηνύματος).
Μεταξύ άλλων έχετε τις επιλογές για Ψηφιακή Υπογραφή (Sign Message) και Κρυπτογράφηση (Encrypt) του μηνύματος. Ενώ με την Κρυπτογράφηση το μήνυμα μπορεί να διαβαστεί μόνο από τον κάτοχο του κλειδιού με το οποίο το κρυπτογραφήσατε, το ψηφιακά υπογεγραμμένο μήνυμα μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα (δεν κρυπτογραφείται). Αυτό που εξασφαλίζει η ψηφιακή υπογραφή στον παραλήπτη του μηνύματος είναι ότι αυτό δεν έχει αλλοιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο και ότι ο αποστολέας είναι αυτός που ισχυρίζεται.

Δοκιμάστε να στείλετε ένα κρυπτογραφημένο κι ένα ψηφιακά υπογεγραμμένο μηνύματα στο ευατό σας για να επιβεβαιώσετε την ορθή λειτουργία των παραπάνω.

Πιο αναλυτικές οδηγίες στην Αγγλική θα βρείτε: Secure your email communication with free software

Τι είναι (με απλά λόγια): IP Address, Subnet Mask, NA(P)T...

FAQ: Τι είναι (με απλά λόγια): IP Address, Subnet Mask, NA(P)T...

Τι είναι μία διεύθυνση IP;

Μία διεύθυνση IP είναι ουσιαστικά τέσσερις αριθμοί (από το 0 έως και το 255) χωρισμένοι με τελείες. Π.χ: 143.233.091.009
Γιατί έως το 255; Διότι κάθε ένας από τους τέσσερις αυτούς αριθμούς είναι μία αναπαράσταση ενός οκταψήφιου δυαδικού αριθμού, και διότι με οκτώ ψηφία στο δυαδικό σύστημα ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορούμε να πάρουμε έιναι ο 255 ( = 11111111 στο δυαδικό σύστημα).
Η προηγούμενη διεύθυνση λοιπόν μεταφράζεται:
143=10001111 (= ένας αριθμός με 8 bits)
233=11101001
091=01011011
009=00001001
Συνεπώς:
143.233.091.009 = (για συντομία 143.233.91.9) = 10001111.11101001.01011011.00001001 (μία διεύθυνση IP λοιπόν έχει μήκος 32 bits).

Όλες οι πιθανές διευθύνσεις IP που μπορούμε να έχουμε είναι: 256*256*256*256=4.294.967.296
Αν αναρωτηθείτε γιατί βάζουμε 256 στο πλήθος των αριθμών, μην ξεχνάτε ότι από το 0 μέχρι και το 255 οι αριθμοί σε πλήθος είναι 256.

Τμήματα σε μία διεύθυνση IP (Network Address, Host Address) και το Subnet Mask:
Μία διεύθυνση IP αποτελείται ουσιαστικά από δύο τμήματα. Το network address και το host address. Όλοι οι υπολογιστές σε ένα network μοιράζονται το ίδιο network address ενώ το host address είναι μοναδικό για κάθε υπολογιστή (σε κάθε υπολογιστή που ανήκει στο ίδιο network).
Το network address βρίσκεται στα αριστερά ενώ στα δεξιά βρίσκεται το host address.
Μία δυσκολία που προκύπτει είναι ο διαχωρισμός του network address και του host address. Για παράδειγμα, πως τα ξεχωρίζουμε όταν έχουμε μια διεύθυνση της μορφής 143.233.091.009;
Αυτό που μας βοηθάει να τα ξεχωρίσουμε είναι το subnet mask (που έχει τη μορφή μιας διεύθυνσης IP - ΑΑΑ.ΒΒΒ.CCC.DDD).
Για παράδειγμα, αν στην προηγούμενη διεύθυνση 143.233.091.009 προσθέσουμε σαν subnet mask το 255.255.255.000 (= 11111111.11111111.11111111.00000000) τότε:
143.233.091.009 = 10001111.11101001.01011011.00001001
255.255.255.000 = 11111111.11111111.11111111.00000000
Συνεπώς το network address είναι τα πρώτα 24 bits (το 143.233.091) ενώ το host address είναι το 009.
Μπορούμε να πούμε ότι βλέποντας subnet mask 255.255.255.0 αμέσως συμπεραίνουμε το ότι η διεύθυνση IP θα είναι της μορφής network.network.network.host (ή αλλιώς network.network.network.local).
Πολλές φορές, αντί του ζεύγους 143.233.91.9, 255.255.255.000 χρησιμοποιούμε το 143.233.91.9/24. Το 24 δείχνει ότι το network address αποτελείται από τα πρώτα 24 bits (τους πρώτους τρεις τριψήφιους αριθμούς δλδ).

Private IP Address ranges:
Μερικές διευθύνσεις IP είναι δεσμευμένες για χρήση αποκλειστικά σε τοπικά δίκτυα (που σημαίνει ότι μία τέτοια διεύθυνση δε χρησιμοποιείται από κανένα υπολογιστή στο Internet).
Οι διευθύνσεις αυτές είναι:
-> 10.0.0.0/8 (ή αλλιώς 10.0.0.0 με subnet mask 255.0.0.0),
-> 172.16.0.0/12 (ή αλλιώς 172.16.0.0 έως και 172.31.255.255, ή αλλιώς 172.16.0.0 με subnet mask 255.240.0.0), και
-> 192.168.0.0/16 (ή αλλιώς 192.168.0.0 με subnet mask 255.255.0.0).

Δεσμευμένα θεωρούνται τα παρακάτω δίκτυα:
0.0.0.0 (Αρχικά καθορίστηκε σας broadcast address)
127.0.0.0 (Loopback address) { με πολύ απλά λόγια, αν ρωτήσετε οποιοδήποτε υπολογιστή "ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο 127.0.0.1;" θα πάρετε την απάντηση "ΕΓΩ!!!"}
128.0.0.0
191.255.0.0
192.0.0.0
113.255.255.0


Automatic Private IP addressing - APIPA:

Μερικές φορές σε ένα υπολογιστή του τοπικού δικτύου δεν έχει ανατεθεί διεύθυνση IP ενώ ο υπολογιστής δεν μπορεί να αποκτήσει διεύθυνση IP από ένα DHCP server. Μερικές εκδόσεις λειτουργικών αναθέτουν μία τυχαία διεύθυνση IP στον υπολογιστή έτσι ώστε να επιτραπέι η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών σε ένα μικρό τοπικό δίκτυο. Οι διευθύνσεις IP είναι της μορφής 169.254.0.0/16 (ή αλλιώς 169.254.0.0 με subnet mask 255.255.0.0)

Τι γίνεται στη περίπτωση που ένας υπολογιστής με εσωτερική διεύθυνση IP θέλει να επικοινωνήσει με ένα υπολογιστή εκτός του τοπικού δικτύου;

Η απάντηση βρίσκεται στο Network Address Translation - NAT:
To NAT αρχικά σχεδιάστηκε ως λύση στο πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού διευθύνσεων IP.
Τι κάνει ακριβώς το NAT; Όταν σε ένα τοπικό δίκτυο 10.0.0.0/8 ο υπολογιστής 10.0.0.1 θέλει να επικοινωνήσει με ένα άλλο υπολογιστή στο Internet, τότε, καθώς ο 10.0.0.1 δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την IP του για την επικοινωνία, επεμβαίνει ένας υπολογιστής που βρίσκεται στο ενδιάμεσο (και έχει μία έγκυρη διεύθυνση IP), και ξεκινάει την επικοινωνία με τον εξωτερικό υπολογιστή.
Ο ενδιάμεσος αυτός υπολογιστής χρησιμοποιώντας το NAT αντικαθιστά την εσωτερική IP 10.0.0.1 με τη δική του έγκυρη IP. Όταν λάβει απάντηση από τον εξωτερικό υπολογιστή τότε κάνει την ανάποδη διαδικασία (αντικαθιστά δλδ την έγκυρη IP με την εσωτερική IP 10.0.0.1 και στέλνει την απάντηση στην εσωτερική IP). Το παράδειγμα αυτό αναφέρθηκε για να περιγραφεί ο όρος NAT (χωρίς να αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες).

Τι γίνεται όμως όταν πολλοί υπολογιστές στο 10.0.0.0/8 θέλουν να συνδεθούν με το internet;

Στην προκειμένη περίπτωση μία πολύ καλή λύση δίνει το Network Address PORT Translation - NAPT:
Το NAPT κάνει ότι κάνει και το ΝΑΤ και κάτι ακόμα.
Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι ο 10.0.0.1 θέλει να επικοινωνήσει με τον 143.233.91.9. Μεταξύ άλλων, ο 10.0.0.1 πέρα από το 143.233.91.9 θα δηλώσει και ένα άλλο νούμερο που είναι το source port.
Αυτά που θα αλλάξει λοιπόν ο υπολογιστής που θα εφαρμόσει το NAPT είναι το 10.0.0.1 και το source port.
To μεν 10.0.0.1 θα το αντικαταστήσει με τη δική του έγκυρη διεύθυνση IP και το source port με κάποιο source port μεγαλύτερο του 1023 (καθώς το καινούριο source port μπορει να είναι από το 1023 μέχρι περίπου το 65.000 καταλαβαίνετε πόσες τέτοιες αντικαταστάσεις μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα για πολλούς υπολογιστές του εσωτερικού δικτύου).
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ας πούμε ότι το 20 αντικαταστάθηκε με το 6.000. Αυτό που έχει να κάνει ο υπολογιστής που εφαρμόζει το NAPT είναι να κρατήσει μία λίστα που σχετίζει ένα source port με μία IP διεύθυνση του εσωτερικού δικτύου, έτσι ώστε όταν λάβει την απάντηση να την προωθήσει στο σωστο εσωτερικό IP. Στο παράδειγμά μας όταν λάβει απάντηση από τον 143.233.91.9 στο Port 6.000 θα την προωθήσει στον 10.0.0.1...

ουφ...

Δυαδικό Σύστημα

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως γίνεται το Subnetting, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε καλά το δυαδικό σύστημα, τις Classes των δικτύων και τι ακριβώς γίνεται στην καθεμία. Όπως γνωρίζουμε μία IP αποτελείται από 32bits. Για παράδειγμα:

192.168.0.0 - 11000000.10101000.00000000.00000000

Για να μετατρέψουμε μία IP από δυαδικό σε δεκαδικό ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Ας πάρουμε τoν 8μπιτο δυαδικό αριθμό 11001101. Η μετατροπή σε δεκαδικό γίνεται ως εξής:

Δεκαδικοί αριθμοί  128 64 32 16 8 4 2 1
Δυαδικός αριθμός  1 1 0 0 1 1 0 1

Για να βγάλουμε το δεκαδικό αριθμό, προσθέτουμε τους δεκαδικούς αριθμούς κάτω από τους οποίους υπάρχει το δυαδικό ψηφίο 1. Στη συγκεκριμένη περίπτωση 128 + 64 + 8 + 4 + 1 = 205. Άρα 11001101 = 205. Αν υποθέσουμε πως αυτά ήταν τα πρώτα 8bit μιας IP, βρίσκουμε και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. Οπότε αν μας ζητηθεί να βρούμε την IP 11000000.10101000.00000000.00000000 στη δεκαδική της μορφή, ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία για κάθε ένα από τα 8 bit της.

Τώρα αν μας ζητηθεί να μετατρέψουμε μία IP από δεκαδική μορφή σε δυαδική ακολουθούμε την αντίστροφη διαδικασία. Έστω ότι μας ζητείται o αριθμός 176 να γίνει δυαδικός.

Δεκαδικοί αριθμοί  128 64 32 16 8 4 2 1
Δυαδικός αριθμός  1 0 1 1 0 0 0 0

Μιας και ο αριθμός είναι πάνω από 128, το ενεργοποιούμε με το ψηφίο 1. Δοκιμάζουμε να προσθέσουμε το 128 με το 64 να δούμε ποιος είναι ο επόμενος αριθμός και μας δίνει το 192. Το ζητούμενο είναι το 176, οπότε δεν μας κάνει το 64 και βάζουμε 0. Προσθέτοντας το 32 μας δίνει το 160, αριθμός πιο κοντά σε αυτόν που θέλουμε και βάζουμε 1. Είναι προφανές πως θέλουμε άλλα 16 για να φτάσουμε το 176, οπότε βάζουμε και 1 κάτω από το 16. Τα υπόλοιπα τα συμπληρώνουμε με μηδενικα. Έτσι 176 = 10110000.

Λίγα λόγια για τα Network Classes

Network Classes
Oι Network Classes είναι οι εξής:

- Class A: Από 0 έως 127  Από 00000000 έως 01111111.
- Class B: Από 128 έως 191  Από 10000000 έως 10111111.
- Class C: Από 192 έως 223  Από 11000000 έως 11011111.
- Class D: Από 224 έως 239  Από 11100000 έως 11101111.
- Class E: Από 240 έως 255  Από 11110000 έως 11110111.

Με βάση τα παραπάνω, οι διαθέσιμες IP σε κάθε Class είναι:

- Class A: Από 0.0.0.0 έως 127.255.255.255.
- Class B: Από 128.0.0.0 έως 191.255.255.255.
- Class C: Από 192.0.0.0 έως 223.255.255.255.
- Class D: Από 224.0.0.0 έως 239.255.255.255.
- Class E: Από 240.0.0.0 έως 255.255.255.255.

Η Class A έχει 8bit Network ID, η Class B έχει 16bit Network ID και η Class C έχει 24bit Network ID. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη μάσκα κάθε Class.

Class A 255.0.0.0 ή αλλιώς /8
Class B 255.255.0.0 ή αλλιώς /16
Class C 255.255.255.0 ή αλλιώς /24

Ο λόγος που ονομάζονται αλλιώς και /8, /16 και /24 είναι διότι σε κάθε περίπτωση έχουν τα ανάλογα bit ενεργοποιημένα με το ψηφίο 1 όταν είναι στη δυαδική τους μορφή. Για παράδειγμα η /16 είναι 11111111.11111111.00000000.00000000.Η μάσκα δηλώνει των αριθμό των υποδικτύων και των host στο δίκτυο μας. Τα υπόλοιπα bits που απομένουν σε μία μάσκα και είναι μηδενικά, είναι ο αριθμός των διαθέσιμων host στο δίκτυο μας.
Για παράδειγμα σε μία Class C IP με μάσκα 255.255.255.0 ή 11111111.11111111.11111111.00000000, ο αριθμός των host που μπορούμε να έχουμε είναι 28 = 256 – 2 = 254.
Ο λόγος που βγάζουμε 2 είναι γιατί σε κάθε δίκτυο έχουμε ένα Network ID ή αλλιώς την IP δικτύου και μία Broadcast IP, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται σε host. Για παράδειγμα αν μας δώσουν μία IP 192.168.0.10 με μάσκα 255.255.255.0 ή /24, το Network ID της είναι το 192.168.0.0 και το Broadcast IP είναι το 192.168.0.255. Όλες οι άλλες IP 192.168.0.1 έως 192.168.0.254 δίνονται σε host.
Για να βρούμε τo Network ID του δικτύου μας από την υπολογιστή μας μπορούμε να κάνουμε ένα λογικό ADD της IP του υπολογιστή μας με τη Subnet Mask του δικτύου μας. Λογικό ADD εννοούμε όπου 1 + 1 = 1, 1 + 0 = 0 και 0 + 0 = 0. Για παράδειγμα:



Host IP: 192.168.0.10  11000000.10101000.00000000.00001010
Subnet Mask: 255.255.255.0  11111111.11111111.11111111.00000000

Network ID: 192.168.0.0  11000000.10101000.00000000.00000000

Υπάρχουν και κάποιες private IP, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στο Internet. Τέτοιου είδους IP χρησιμοποιούν στα τοπικά τους δίκτυα οι εταιρίες, καθώς και εμείς στο LAN του γραφείου μας ή του σπιτιού μας. Για παράδειγμα η IP 192.168.0.1 που χρησιμοποιεί κάποιος από εμάς στο τοπικό του δίκτυο, τη χρησιμοποιούνε και εκατομμύρια άλλοι στα δικά τους τοπικά δίκτυα δίχως να υπάρχει κίνδυνος conflict στο Internet μιας και προορίζεται για private χρήση. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις private IP κάθε Class βάση του RFC 1918 standard.

Class A Από 10.0.0.0 έως 10.255.255.255
Class B Από 172.16.0.0 έως 172.31.255.255
Class C Από 192.168.0.0 έως 192.168.255.255

πηγη

Πετύχετε την απόλυτη ασφάλεια! (για νέους χρήστες)

Ωραίος τίτλος ε; Τέλος πάντων, ο παρών οδηγός προτίθεται να δώσει καυτές (sic!) απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα "ποιό είναι το καλύτερο firewall", "πως θα είμαι απολύτως ασφαλής από όλους τους χακεράδες" κτλ. Είναι προφανώς ατελής, αλλά στην πορεία ίσως προκύψει κάτι καλό τέλος πάντων. Για αυτόν τον οδηγό θεωρείται ότι έχουμε ένα μεμονωμένο οικιακό Windows pc συνδεδεμένο στο Internet, μέσω modem ή router/modem ADSL.

Καλή τύχη στο διάβασμα.

Έχετε αντι-ικό και εγκατεστημένο και ενημερωμένο;

Tα Windows σας είναι ενημερωμένα με τις τελευταίες ενημερώσεις;

Τα Windows σας είναι είναι ρυθμισμένα να σας ειδοποιούν/να κατεβάζουν μόνα τους και να εγκαθιστούν νέες κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας;

Έχετε απενεργοποιημένο το μοίρασμα αρχείων (NetBΕUΙ κτλ);

Εγκαθιστάτε μόνο νόμιμο λογισμικό;

Στα mail σας αποφεύγετε να ανοίγετε συνημμένα "αγνώστου προελεύσεως";

Τρέχετε εφαρμογές που λειτουργούν ως servers (λ.χ. μεταφορά αρχείων με IRC, FTP server, eMule, Overnet, WinMX, DirectConnect, Kazaa, Gnutella, όλα τα P2P τέλος πάντων, μετάδοση φωνής με H.323/Messenger, web server);

Παίρνετε δυναμικά διεύθυνση (dynamic IP); Έχετε δλδ μία "απλή" συνδρομή Internet (είτε αυτή είναι ADSL είτε είναι ISDN, είτε PSTN είτε κάτι άλλο); Σα να λέμε η διεύθυνση IP που παίρνει o router σας (αν έχετε) ή o ίδιος σας ο υπολογιστής (αν έχετε μόνο modem) αλλάζει (έστω και σπάνια);

Χρησιμοποιείτε εικονίδιο στο dial-up networking του pc για να ανοίξετε τη σύνδεση;

Ξέρετε από firewalls και "ports"

Βάλτε το Kerio PF και ρυθμίστε το καταλλήλως.

Συγχαρητήρια, είστε μια χαρά και δε χρειάζεστε κάτι άλλο. Τελειώσατε τον οδηγό με κάθε επιτυχία. Ώρα καλή στην πρύμνη σας λοιπόν κι αέρα στα πανιά σας...

Εγκαταστήστε ένα αντι-ιικό, ενημερώστε το (εξαιρετικά σημαντικό, μη ενημερωμένο αντι-ικό είναι πρακτικά άχρηστο...) και φροντίστε να λειτουργεί πάντα. Φροντίστε ώστε να αυτο-ενημερώνεται τακτικά!.

Τι; Δεν έχετε αντι-ιικό για να εγκαταστήσετε; Κ-α-ν-έ-ν-α πρόβλημα, κατεβάστε και εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα δωρεάν αντι-ιικά

avast! 4 Home Edition ΠΡΟΣΟΧΗ!: Για να λειτουργήσει σωστά η αυτόματη ενημέρωση του Avast! Home, αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση και βάλετε και το κλειδί λειτουργίας, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Avast και διαλέξτε "Start Avast! Antivirus". Θα φορτώσει ο on-demand scanner. Ανοίξτε το program menu, κλικάροντας στο πάνω βελάκι που είναι αριστερά και πάνω στο παράθυρο του Avast. Διαλέξτε Settings->Update (Connections). Εκεί, αν ανοίγετε τη σύνδεση Internet από το pc με dial-up τρόπο, τσεκάρετε μόνο το "Ι only connect to the Internet using a dial up modem". Aν από την άλλη είστε μόνιμα on-line, διαλέξτε μόνο το "Μy computer is permanently connected to the Internet".

Πηγαίνετε τώρα στην κατηγορία Update (Basic). Τσεκάρετε εκεί και τα 2 κουμπιά να είναι στο Automatic. Πατήστε OK. Είστε μια χαρά

Anti-Vir Personal Edition Classic

AVG Free Edition

Και μην ξεχνάτε: Φροντίστε ώστε να αυτο-ενημερώνεται τακτικά!.

Πηγαίνετε στο Windows Update και φροντίστε να εγκαταστήσετε ΟΛΕΣ τις κρίσιμες ενημερώσεις (θα πάρει ώρα αν είναι η πρώτη σας φορά, αλλά αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό).
Πώς γίνεται αυτό;

Ανοίξτε την τοποθεσία http://windowsupdate.microsoft.com/

Κλικάρετε στο Έλεγχος για ενημερωμένες εκδόσεις. Θα ξεκινήσει ένας έλεγχος που μπορεί να διαρκέσει και 2-3 λεπτά και κατά τη διάρκεια του οποίου τα Windows μπορεί να σας φανούν κολλημένα. Αν περάσουν πάνω από 10 λεπτά χωρίς να γίνει τίποτα, κλείστε τον Internet Explorer και ξαναξεκινήστε από την αρχή.

Τελικά, θα σας εμφανιστεί μία λίστα προγραμμάτων που έχουν ενημερωθεί.Η Microsoft έχει κατηγοριοποιήσει τα προγράμματα που σας λείπουν σε τρεις κατηγορίες, σε κρίσιμες ενημερωμένες εκδόσεις και service pack, σε μία που είναι για διάφορα μη κρίσιμα κομμάτια λογισμικού λέγεται Windows XP) και τέλος σε Ενημερωμένες εκδόσεις προγραμμάτων οδήγησης. Εδώ μας ενδιαφέρει μόνο η πρώτη κατηγορία, η οποία περιέχει ενημερώσεις πραγματικά κρίσιμες για την ασφάλειά σας.

To ρεσουμέ είναι ότι αν στην κατηγορία κρίσιμες ενημερωμένες εκδόσεις και service pack έχουν βγει αναβαθμισμένες εκδόσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις εγκαταστήσετε όλες!. Για να το κάνετε αυτό, απλά κλικάρετε στο αριστερό κομμάτι της οθόνης, το link που λέει Αναθεώρηση και εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να εγκαταστήσετε τις ενημερωμένες εκδόσεις. Λογικά θα κάνετε επανεκκίνηση.

Ωραίααααα. Εγκαταστήσατε λοιπόν τις κρίσιμες ενημερωμένες εκδόσεις και τα service pack. Οπότε ίσως νομίζετε ότι τελειώσατε... Λάθος! Μετά την επανεκκίνηση του μηχανήματός σας, ξαναξεκινήστε τη διαδικασία από την αρχή, υπάρχει λόγος. Κάντε βασικά Windows Update συνεχώς, ώσπου μετά από τις επανεκκινήσεις να σας εμφανιστεί η εικόνα 2: δηλαδή το Windows Update να "βλέπει" ότι δεν υπάρχει καμμία ενημερωμένη κρίσιμη έκδοση για εγκατάσταση.

Τώρα είστε πλέον ενημερωμένοι από πλευράς Windows.

Έχετε Windows 2000;

Πίνακας ελέγχου -> Αυτόματες ενημερώσεις. Ενεργοποιήστε τις και τσεκάρετε την επιλογή "Αυτόματη λήψη ενημερωμένων εκδόσεων και ειδοποίηση όταν είναι έτοιμες για εγκατάσταση".

Έχετε Windows ΧP;

Πίνακας ελέγχου -> Σύστημα -> καρτέλα "Αυτόματες ενημερώσεις". Ενεργοποιήστε τις και τσεκάρετε την επιλογή "Αυτόματη λήψη ενημερωμένων εκδόσεων και ειδοποίηση όταν είναι έτοιμες για εγκατάσταση".

Έχετε Windows 98/ME;

Πηγαίνετε στην τοποθεσία Windows Update. Στα αριστερά θα δείτε τρεις κατηγορίες ενημερωμένων προγραμμάτων: κρίσιμες ενημερωμένες εκδόσεις και service pack, μία που είναι για διάφορα μη κρίσιμα κομμάτια λογισμικού και τέλος η κατηγορία Ενημερωμένες εκδόσεις προγραμμάτων οδήγησης. Κλικάρετε στη δεύτερη κατηγορία "Windows ΧΧΧΧ" (είναι η μεσαία κατηγορία από τις 3) και εκεί θα βρείτε το "Windows Critical Update Notification 4.0". Εγκαταστήστε το. Αυτό που κάνει είναι ότι όταν βγει μία νέα ενημέρωση, θα σας βγάλει έναν διάλογο και θα σας προσφερθεί να σας πάει στη σελίδα του Windows Update για να την κατεβάσετε.

Απενεργοποιήστε το. Για να το απενεργοποιήσετε:

Αν έχετε λειτουργικό σύστημα Windows 2000 ή ΧP, πάτε Έναρξη -> Ρυθμίσεις -> Συνδέσεις Δικτύου. Διαλέξτε τη σύνδεση σας και δεξί κλικ πάνω της -> Ιδιότητες. Απεγκαταστήστε οπωσδήποτε το Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών για δίκτυα Microsoft, επιλέγοντάς το και διαλέγοντας Κατάργηση εγκατάστασης. Κάντε το ίδιο και για το Πρόγραμμα-πελάτης για δίκτυα της Microsoft.

Αν έχετε λειτουργικό σύστημα Windows 98 ή Millenium, πάτε Έναρξη -> Ρυθμίσεις -> Πίνακας Ελέγχου -> Δίκτυο. Εκεί θα έχει μία λίστα. Στη λίστα αυτή κοιτάξτε αν αναφέρεται κάπου το Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών για δίκτυα Microsoft. Αν ναι, κλικάρετε πάνω του και διαλέξτε διαγραφή. Επίσης διαγράψτε και όποιες γραμμές στην ίδια λίστα έχουν μέσα τη λέξη NetBEUI ή ΝetBIOS. Τέλος διαγράψτε, αν υπάρχει το Πελάτης για δίκτυα της Microsoft.


Μην παίρνετε αέρα! 42 firewalls και 62 βρυσούλες να'χετε ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΑΤΕ, ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Ζυγίστε λοιπόν πριν εγκαταστήσετε το 1000ο πρόγραμμα για σήμερα το αν πραγματικά το χρειάζεστε. Σκεφτείτε αν έχετε αντίγραφα ασφαλείας. Με φρόνηση λοιπόν τα κατεβάσματα, περιορίστε τα σε "σίγουρες" πηγές αν θέλετε.

Φυρί-φυρί το πάτε. Μην εκτελείτε ποτέ attachments από άγνωστες πηγές ή ακόμα και από γνωστές, αν δεν βγάζετε νόημα από το θέμα/περιεχόμενο του mail. Ξαναλέω: ποτέ άνοιγμα attachment αγνώστου προελεύσεως ή "μπερδεμένου" περιεχομένου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΙΚΟ ΣΑΣ ΔΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!!.

Ξέρετε από firewalls και "ports"

Ρυθμίστε το firewall του router σας να κόβει όλη την εισερχόμενη κίνηση κατ'αρχήν. Ανοίξτε μετά μόνο τις πόρτες που χρειάζονται εσωτερικά για τις εφαρμογές σας και τίποτα άλλο!

Απενεργοποιήστε το firewall του router σας.

Έχετε λοιπόν κάποιο router που κάνει NAT. Φροντίστε να κάνετε στο router ένα σωστό port mapping για τις εφαρμογές που τρέχουν στον υπολογιστή σας ως servers. Κάντε port mapping μόνο για τις εφαρμογές που τρέχουν στο pc, μόνο δηλαδή συγκεκριμένα ports! Έχει firewall αυτός ο router;

Κλείστε το firewall!!! To ΝΑΤ παρέχει εξαιρετική ασφάλεια αν δεν περνάτε προς το δίκτυό σας όλες τις πόρτες!! Προφανώς και δεν είναι άσπαστο, αλλά πιστέψτε με, κανένας δεν έχει όρεξη να του βγει η παναγία να χακέψει το NAT του router σας, για να μπει ως το δικτυάκι σας! Για να σας κλέψει ΤΙ; Έχετε εγκατεστημένο προσωπικό firewall πάνω στο pc σας;

Έχετε εγκατεστημένο προσωπικό firewall πάνω στο pc σας;

Απεγκαταστήστε το firewall πάνω στο pc σας! Όσο ακραίο και αν φαίνεται, πραγματικά δε χρειάζεται αν έχετε ακολουθήσει πιστά τον οδηγό ως αυτό το βήμα. Θα γλυτώσετε ένα κάρο προβλήματα με το να παίζουν ευκολότερα και πιο αξιόπιστα τα P2P προγράμματα και όλες οι εφαρμογές τις οποίες έχετε ανοίξει στο NAT με port mapping. Ειδικά οι απαιτητικές δικτυακά εφαρμογές όπως το eMule κτλ στρεσάρουν απίστευτα τα PF δημιουργώντας προβλήματα ευστάθειας. Οι λόγοι που, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, συνηγορούν εναντίον βασικά συνηγορούν εναντίον της χρήσης PF πάνω στον υπολογιστή που εργάζεστε είναι:

Πιθανή δυσλειτουργία των δικτυακών προγραμμάτων, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων (πολλές συνδέσεις λ.χ.) που έχουν ορισμένα από αυτά (λ.χ. eMule-οειδή)

Απαιτείται, αλλά συνήθως δεν υπάρχει, σημαντική γνώση του χρήστη (θυμηθείτε, ο οδηγός αυτός είναι για νέους χρήστες) για την απροβλημάτιστη ρύθμιση του firewall.

Βασικές αρχές: firewall μπαίνει ανάμεσα στο σύστημα/δίκτυο που θέλουμε να προστατέψουμε και στο "εχθρικό" δίκτυο (λ.χ. Internet). Δεν πρέπει να "συμπίπτει" δηλαδή το firewall με το προς προστασία σύστημα.

Λέγοντας αυτά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι δεν είμαι εναντίον της χρήσης firewall. Εφόσον φτάσατε όμως στο συγκεκριμένο βήμα, έχετε NAT. Με ΝΑΤ και υλοποιημένα ορθά όλα τα βήματα αυτού του οδηγού, είστε καλυμμένοι.

Δύσκολα τα πράγματα... Καλά το αντι-ιικό, αλλά ο firewall δυστυχώς θέλει να ξέρεις λ.χ. ποιες εφαρμογές είναι καλές, ποιες δεν είναι, ποιό port κάνει τι. Να έχεις μια βασική γνώση τέλος πάντων. Σ'αυτήν την περίπτωση θα συνιστούσα ένα πολύ απλό firewall, όπως το Zone Alarm Free (η δωρεάν έκδοση μια χαρά είναι).

Copyright (c) 2004, 2005, 2006 cosmos
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts.
A copy of the license is available on the Internet at http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html#SEC1

Οδηγός επεξήγησης της Αδεσμοποίητης πρόσβασης στον Τοπικό βρόχο.

Οδηγός επεξήγησης της Αδεσμοποίητης πρόσβασης στον Τοπικό βρόχο.

Λίγα λόγια για τον τοπικό βρόχο.....

Η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση του Τοπικού Βρόχου στην Ελλάδα έχει οριστεί και υφίσταται μέσω της ΕΕΤΤαπό το 2001.Για κάποιους λόγους οι Τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι δεν ασχολήθηκαν πολύ με αυτού του είδους τις υπηρεσίες, ευτυχώς αυτό άλλαξε δραματικά κατά το τέλος του 2006.
Έτσι ξαφνικά ξέσπασε ένας πόλεμος μεταξύ των Παρόχων και των «ιδιόκτητων» δικτύων τους στην χώρα μας προσπαθώντας να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς τόσα χρόνια δεν είχε γίνει κάποια κίνηση ώστε να σπάσει το μονοπώλειο και εκείνοι απλά μεταπωλούσαν γραμμές από τον ΟΤΕ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2007 είδαμε και κάποιους παρόχους να ανακοινώνουν πακέτα τα οποία φθάνουν σε ιδανικές συνθήκες ταχύτητες έως και 24Mbps,επίσης υπάρχουν αρκετά πακέτα 2Play και 3Play τα οποία υπόσχονται ενοποίηση τηλεφωνίας(σταθερής ή/και κινητής)γρήγορο internet και IPTV σε μια γραμμή και με ένα ενιαίο πάγιο.

Τον Απρίλιο του 2007 είχαμε από την ΕΕΤΤ νεότερες εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες κατασκευής και παράδοσης τοπικών βρόχων.Μπορείτε μέσα στον οδηγό να διαβάσετε σχετικά με το νεό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι σε ισχύ πλέον και εκμηδενίζει το χρόνο που απαιτείται από τον τελικό χρήστη να μείνει χωρίς ADSL και τηλεφωνική υπηρεσία κατα την μεταφορά του από έναν πάροχο σε άλλο.

Από την άλλη πλευρά είδαμε, καθώς ο ανταγωνισμός ανεβαίνει τον ΟΤΕ να αναβαθμίζει κάποια DSLAMs του από την υπάρχουσα υποδομή τους σε Ethernet DSLAMs τα οποία παρέχουν πλέον συνδέσεις 4Mbps και 8Mbps σε παραπάνω από 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρίο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σέρρες, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Δράμα, Έδεσσα, Βέροια, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Ethernet DSLAMs υπόσχονται ταχύτητες έως και 24Mbps καθώς ήδη παρέχεται πιλοτικά η υπηρεσία IPTV από τους ΟΤΕ/ΟΤΕnet.
Σύντομα ο ΟΤΕ θα μπορεί να προσφέρει σε όλο και περισσότερες περιοχές τις "Premium" ταχύτητες του, αλλά και τις μελλοντικές 3Play υπηρεσίες που θα παρέχει από το δίκτυο του με συνολικά 1240 σημεία παρουσίας Πανελλαδικά εκ των οποίων τα 121 είναι νέας τεχνολογίας.

1.Τι είναι η Αδεσμοποίηση Τοπικού Βρόχου(γνωστή και ώς Local Loop Unbundling)
Η Αδεσμοποίητη πρόσβαση στο τοπικό βρόχο (εφεξής LLU) είναι η δυνατότητα η οποία προσφέρεται στους τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους να χρησιμοποιούν το φυσικό κύκλωμα συνεστραμμένου ζεύγους μεταλλικών καλωδίων (τοπικός βρόχος) του Κοινοποιημένου Φορέα Εκμετάλλευσης (ΚΦΕ για την Ελλάδα είναι ο ΟΤΕ) ώστε να παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

1.1 Ποιές υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν μέσω του LLU.
Οι υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τεχνολογική υποδομή που έχουν οι Τ.Π.
Για πάραδειγμα μπορούν να αναφερθούν κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες όπως: υπηρεσίες τηλεφωνίας,ευρυζωνικές υπηρεσίες και τέλος υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης(IPTV)

1.2 Μορφές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης.

Πλήρης Αδεσμοποίητη Πρόσβαση (Full LLU)

Στο Full LLU ο εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος(εφεξής Τ.Π) μπορεί να εκμισθώσει τα ζεύγη μεταλλικών καλωδίων του ΚΦΕ ώστε να έχει την πλήρη πρόσβαση στον τοπικο βρόχο, χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα του μεταλικού καλωδίου για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον τελικό χρήστη.
Α. Πλήρης Αδεσμοποίητη Πρόσβαση μπορεί να γίνει σε ενεργό τοπικό βρόχο(Υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή)
Β Πλήρης Αδεσμοποίητη Πρόσβαση μπορεί να γίνει επίσης και σε ανενεργό τοπικό βρόχο.(Νέα τηλεφωνική γραμμή)


Μεριζόμενη Αδεσμοποίητη Πρόσβαση(Shared LLU)

Σε αυτήν τη περίπτωση τον τοπικό βρόχο τον χρησιμοποιεί τόσο ο ΚΦΕ όσο και ο Τ.Π για την παροχή υπηρεσιών.Υπάρχει η δυνατότητα ο ΚΦΕ να παρέχει υπηρεσία τηλεφωνίας ενώ ο Τ.Π χρησιμοποιώντας το επιτρεπόμενο φάσμα συχνοτήτων των μεταλλικών καλωδίων να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως xDSL.

Συμπληρωματικές πλήροφορίες σχετικά με το Shared LLU

Είναι η πρόσβαση η οποία σας επιτρέπει να έχετε υπηρεσία adsl(πρόσβαση+συνδρομή adsl) από έναν πάροχο και μόνο,μέσω του Ιδιόκτητου δικτύου του(όπου αυτό βέβαια είναι διαθέσιμο).

Η τιμολόγηση για την adsl υπηρεσία γίνεται αποκλειστικά από τον πάροχο σας καθώς όπως έχει εξηγηθεί εκτενώς και παραπάνω, δεν έχετε πλέον σχέση με τον ΟΤΕ σε αυτό το κομμάτι.
Στον ΟΤΕ όμως συνεχίζετε κανονικά όπως και πριν να καταβάλετε τα πάγια τέλη της τηλεφωνίας, όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά.


1.3 Διαφορές μεταξύ(X.E.Π)-ΑΡΥΣ και Shared LLU.

Οι προσβάσεις adsl κατά κύριο λόγο ώς πρός την τιμολόγηση τους,χωρίζονται σε ΑΡΥΣ(χονδρική),λιανική και LLU, εδώ θα δούμε τις διαφορές μεταξύ μεριζόμενης πρόσβασης τοπικού βρόχου(shared LLU) και ΑΡΥΣ,διότι προκύπτουν αρκετές απορίες και ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους χρήστες.

Χ.Ε.Π=Χονδρική Ευρυζωνική Πρόσβαση ή ΑΡΥΣ=Ασύμμετρου Ρυθμού Σύνδεση(Ορολογία ΟΤΕ)

Είναι η πρόσβαση που πωλείται στους τελικούς χρήστες συνήθως ως "πακέτο",δηλαδή περιέχει τα ακόλουθα: adsl πάγιο πρόσβασης(η γραμμή adsl του ΟΤΕ) και adsl συνδρομή στον Πάροχο σας.

Oυσιαστικά αντί να πληρώνετε εσείς το πάγιο για την adsl πρόσβαση του ΟΤΕ απευθείας στον διμηνιαίο λογαριασμό του και ξεχωριστά την adsl συνδρομή στον πάροχο σας,πληρώνετε και για τα δύο στον πάροχο της επιλογής σας.

Πρακτικά οι γραμμές είναι του ΟΤΕ απλά εκείνος τις νοικιάζει μαζικά σε παρόχους,επίσης η ποιότητα/απόδοση της πρόσβασης είναι η ίδια καθώς το μόνο που αλλάζει είναι η τιμολόγηση από τον ΟΤΕ:
1)Πουλάει λιανική απευθείας σε τελικούς χρήστες.
2)Πουλάει χονδρική δηλαδή σε παρόχους.
Τέλος σημειώστε οτι συνεχίζετε να πληρώνετε τα πάγια τέλη τηλεφωνίας στον ΟΤΕ.
*Επειδή πληρώνετε συνολικά τα πάγια της adsl(γραμμή+συνδρομή) στον ISP σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υπηρεσία μέσω Ιδιόκτητου δικτύου.


1.4 Υπηρεσία Φορητότητας.

Η υπηρεσία φορητότητας μας έγινε ευρέως γνωστή από την κινητή τηλεφωνία όπου και εφαρμόστηκε πρώτα.Η φορητότητα δίνει την δυνατότητα στον συνδρομητή να αλλάξει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που χρησιμοποιέι μέχρι σήμερα χωρις να χρειαστεί να αλλάξει τηλεφωνικό αριθμό.Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει από τον ΟΤΕ να μεταφερθεί στην Vivodi μπορεί να κρατήσει το πρόθεμα 210 και φυσικά τον υπόλοιπο τηλεφωνικό αριθμό π.χ 1234567.
Η υπηρεσία της φορητότητας υλοποιείται συνήθως μέσα στο χρονικό διάστημα των 10 εργάσιμων ημερών.Από τον πάροχο δότη και από τον πάροχο δέκτη καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε ο συνδρομητής κατά την διάρκεια μετάβασης δικτύου να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα χωρίς υπηρεσίες.


1.5 Τα οφέλη του καταναλωτή από το LLU.

Η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στο τοπικό βρόχο μπορεί να επιφέρει αρκετά οφέλη σε ότι αφορά: την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας,την εισαγωγή νέων τεχνολογικών υποδομών από τους Τ.Π, έναν υγιέστερο ανταγωνισμό εχοντας σαν αποτέλεσμα την μείωση των τιμών και την ποιοτικότερη παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο από τους Τ.Π όσο και από τον ΚΦΕ.


1.6 Τελικά πώς δίνουν "δικιές τους γραμμές" οι Τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι στη πράξη?

Οι Τ.Π κάνουν αίτηση προμελέτης στον ΟΤΕ για το Αστικό κέντρο που τους ενδιαφέρει ώστε να γίνουν όλες οι αναγκέες εργασίες στο χώρο του Α/Κ που ενδιαφέρονται οι Τ.Π.Εφόσον ο ΟΤΕ απαντήσει θετικά ότι προβλέπεται να δημιουργηθεί χωρός φυσικής συνεγκατάστης ενημερώνει τον πάροχο για το χρινικό διάστημα που θα χρειαστεί η κατασκευή του χώρου αυτού.
Όταν ολοκληρωθεί ο χώρος τότε ο Τ.Π μπορεί να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό του έτσι ώστε να παρέχει υπηρεσίες στην συγκεκριμένη περιοχή.
Μια χρήσιμη πληροφορία η οποία πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πώς οι Τ.Π δεν σκάβουν ώστε να περάσουν νέο χαλκό ή οπτική ίνα μέχρι τα κτήρια αλλά χρησιμοποιούν το υπάρχον δίκτυο το οποίο ανήκει στο Δημόσιο και διαχειρηστης αυτού έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ.

2.Ενδιαφέρομαι για σύνδεση LLU, τι πρέπει να κάνω?

Αρχικά θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά την διαθεσιμότητα που δηλώνουν οι Τ.Π στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.Πλέον όλοι οι Τ.Π έχουν στα sites τους μικρες εφαρμογές (γνωστοί και ώς ADSL wizards) οι οποίοι μετά την εισαγωγή του τηλεφωνικού αριθμού, σας εμφανίζουν εάν υπάρχει ή όχι διαθεσιμότητα στο Α/Κ που ανήκετε.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια επιλογή για τον έλεγχο διαθεσιμότητας μπορείτε να καλέσετε την εξυπηρέτηση πελατών των Τ.Π για να σας ενημερώσουν σχετικά με την παρούσα κάλυψη.
*Για οποιαδήποτε στοιχεία παραδοσης βρόχων και διαδικασιών μπορείτε να ενημερωθείτε και από το www.otewholesale.gr ,έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι αληθή όλα τα παρακάτω στοιχεία.


2.1 Στην περίπτωση που δεν σας καλύπτει ο Τ.Π με ιδιόκτητο δίκτυο στο Α/Κ της περιοχής σας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε από τον Τ.Π που σας ενδιαφέρει για τον χρόνο αναμενόμενης κάλυψης του Α/Κ της περιοχής σας ή να υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο για υπηρεσίες ADSL μέσω Α.Ρ.Υ.Σ(Χονδρική Ευρυζωνική Πρόσβαση μέσω δικτύου ΟΤΕ)μέχρι να σας καλύψει με ιδιόκτητο κόμβο στο Α/Κ που ανήκετε.
Τα περισσότερα Αστικα Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονικής ήδη έχουν καλυφθεί από τουλάχιστον έναν Εναλλακτικό Τηλεπικοινωνιακό Πάροχο.
*Υπενθυμίζεται ότι πληρώνοντας το μηνιαίο πάγιο adsl γραμμής και συνδρομής στον Τ.Π σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υπηρεσία LLU!!


2.2 Στην περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη κάλυψη στην περιοχή σας.

Συνήθως όταν υπάρχει διαθέσιμη κάλυψη από κάποιον Τ.Π στο Α/Κ της περιοχή σας,θα πρέπει να ενημερωθείτε αρχικά για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί.

Σημαντικό είναι να ενημερωθείτε σχετικά με:
1.Εφάπαξ τέλη ενεργοποίηση
2.Μηνιαία πάγια
3.Τέλη διακοπής
4.Xρόνος δέσμευσης
5.Eαν ο εξοπλισμός που σας παρεχεται από τον Πάροχο σας είναι με χρησιδάνειο ή όχι.
πηγη

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

ADSL Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Εισαγωγή
Τι σημαίνουν τα αρχικά ADSL;
Asymmetric Digital Subscriber Line (Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή), στα ελληνικά ισως το συνταντήσετε και ως Α.ΡΥ.Σ. που είναι τα αρχικά του "Ασύμμετρου ΡΥθμού Σύνδεση"
Τι είναι η ADSL;
Η ADSL είναι μία ευρυζωνική τεχνολογία που χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα καλώδια χαλκού των τηλεφωνικών συνδέσεων.Η ADSL χρησιμοποιεί ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων πάνω από την ήδη υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή για να αποδόσει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από το κλασικό 56Kbps Modem (από 10 έως και 40 φορές). Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο όσο είσαι στο Internet.
Πως ακριβώς λειτουργεί;
Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα Τηλεφωνική Γραμμή (ISDN και απλή). Διαχωρίζει το σήμα σε δύο κανάλια, ένα για την Φωνή (Τηλέφωνο) και ένα για μεγάλης ταχύτητας σύνδεση δεδομένων. Χρησιμοποιεί ένα φάσμα συχνοτήτων του χάλκινου καλωδίου που δεν χρησιμοποιούνται από τις κλασικές τηλεπικοινωνίες φωνής.
Θα πληρώνω και το τηλεφωνικό πάγιο αν βάλω ADSL;
Ναι! Οι χρεώσεις του ΟΤΕ για την τηλεφωνική σας γραμμή δεν έχουν σχέση με την ADSL. Όμως δεν θα χρειάζεται πια να κάνεις τηλέφωνα στο Internet για να είσαι Online γιατί η ADSL είναι σε Συνεχή Σύνδεση με το Internet.
Τι μπορώ να κάνω με την ADSL;
Ότι κάνεις με την απλή σύνδεση σου θα μπορείς να το κάνεις και με την ADSL αλλά πλέον θα μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα που πριν απλά δεν μπορούσες. Όπως:
Θα είσαι Online στο Διαδίκτυο συνέχεια χωρίς καμία έξτρα χρέωση (όπως τηλεφωνικά έξοδα).
Θα κατεβάζεις πολύ πιο γρήγορα (10-30 φορές πιο γρήγορα) από ότι με την απλή σύνδεση.
Πολυλειτουργία, θα μπορείς δηλαδή να κατεβάζεις/ανεβάζεις αρχεία και συγχρόνως να διαβάζεις σελίδες στο Web, να παίρνεις τα E-Mail σου, να συνομιλείς στο IRC κ.α. πολύ πιο γρήγορα και ευχάριστα από ότι θα σου παρείχε μία dialup σύνδεση.
Streaming Video. Θα μπορείς να βλέπεις ταινίες που ζητούν ευρυζωνικές συνδέσεις κ.α.
Θα έχεις την δυνατότητα να αφήνεις τον υπολογιστή σου ανοιχτό και να το λειτουργείς εξ-αποστάσεως (π.χ. από την δουλειά θέλοντας να πάρεις ένα χρήσιμο αρχείο από το σπίτι και το αντίστροφο).
Δεν έχω τηλεφωνική σύνδεση με τον ΟΤΕ, μπορώ να βάλω ADSL;
Δυστυχώς όχι! Γιατί ο ΟΤΕ παρέχει την υπηρεσία αυτή μόνο στους ήδη συνδρομητές του στην σταθερή τηλεφωνία.
Αν μου κόψει το τηλέφωνο ο ΟΤΕ, τι θα γίνει η ADSL μου;
Δυστυχώς θα κοπεί και αυτή, όπως το γράφει και στο συμβόλαιο ADSL του ΟΤΕ.
Πόσο γρήγορη είναι η ADSL;
Η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα σε ιδανικές συνθήκες που μπορεί να συνδεθεί ένα ADSL Modem είναι τα 8Mbit εισερχόμενης ταχύτητας και 768Kbps εξερχόμενης. Ανάλογα το μήκος και την ποιότητα της τηλεφωνικής γραμμής τα νούμερα αυτά είναι μικρότερα.Όμως το πρότυπο εξελίσεται και υπάρχουν βλέψεις ότι σε λίγα χρόνια θα πιάνει μέχρι και τα 50Mbit.Βέβαια τώρα στην αρχή έχουμε συνδρομές με ταχύτητες πολύ μικρότερες από αυτές (384,512,1024) αλλά με τον καιρό και αυτές θα αυξηθούν.
Πόσο γρήγορα θα κατεβάζω αρχεία με τις τωρινές ταχύτητες της ADSL;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο-πολύ σχετική και επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες που βασικότερος είναι η "διαδρομή" (από πόσα σημεία/κόμβους θα περνάει) και η ποιότητα της μεταφοράς (δηλαδή όλα τα σημεία/κόμβοι μπορούν να την επηρεάσουν).Μία πιο απλή απάντηση θα ήταν η παρακάτω:
Με τις υπάρχουσες συνδρομές/συνδέσεις ένα αρχείο της τάξεως των 10 Megabytes θα το κατεβάζαμε με την:384/128Kbps: 4 λεπτά512/128Kbps: 3 λεπτά1024/256Kbps: 1,5 λεπτάΑυτά όμως σε ιδανικές συνθήκες γιατί αν για παράδειγμα κατεβάζουμε ένα αρχείο από έναν Server της Αμερικής θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι το αρχείο αυτό θα "περνάει" το λιγότερο από 10 κόμβους (συνήθως από 15-20), εάν λάβουμε υπόψιν μας ότι καθένας από τους κόμβους μπορεί να μας καθυστερήσει τότε καταλαβαίνουμε ότι οι ιδανικές συνθήκες είναι λίγο δύσκολα να επιτευχθούν.Όσο λιγότεροι κόμβοι λοιπόν τόσο υψηλότερη η πιθανότητα να μην περάσουμε από "προβληματικό" κόμβο και έτσι να έχουμε ιδανικές συνθήκες.
Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί και ο πρώτος κόμβος (η σύνδεση μας με τον provider) να είναι συμφορημένος οπότε σε αυτή την περίπτωση από όπου και αν κατεβάζουμε να "πιάνουμε" χαμηλότερες ταχύτητες.Γενικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ταχύτητες αυτές είναι ονομαστικές και όχι εγγυημένες γιαυτό όταν θα κατεβάζετε στο Full να είσαστε χαρούμενοι γιατί θα είστε υπό ιδανικές συνθήκες και να μην το έχετε ως δεδομένο.
Τι Pings θα έχω με την ADSL;
Αυτός ο χρόνος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα, συνδεσμολογία, ταχύτητα του εξοπλισμού του Παροχέα σας.Με την ADSL θα έχετε ping με τον παροχέα από 15 μέχρι 50ms ανάλογα πάντα την ποιότητα του Modem σας, του τηλεφωνικού καλωδίου, του εξοπλισμού του ΟΤΕ, του Παροχέα σας και αν είναι συμφορημένος η όχι.Αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός χρόνος που μπορείτε να πιάσετε σε θεωρητικό πάντα επίπεδο.Και μετά φυσικά προσμετρείται στον χρόνο αυτόν και ο χρόνος από τον Παροχέα σας μέχρι τον Server και ξανά πίσω και αυτό εξαρτάται από το πόσο μακριά (πόσοι κόμβοι συμβάλλονται στην διαδρομή) είναι ο Server με τον οποίο μετράτε το Round Trip Time (Ping) σας.
Δηλαδή αν ο Παροχέας σας έχει πολύ καλές συνδέσεις με το εξωτερικό, αν χρησιμοποιεί κορυφαίας ποιότητας εξοπλισμό, αν δεν είναι συμφορημένες οι γραμμές του κ.α.Τέλος να γνωρίζετε ότι όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά (προτιμότερο με Server εντός Ελλάδος και ακόμη εντός της περιοχής σας).
πηγη

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Killer Network Interface Card...



Η Killer NIC είναι μια κάρτα δικτύου που υπόσχετε περισσότερα Frames Per Second (FPS) και λιγότερο lag όσο παίζεται τα online games σας.
Η κάρτα αυτή όταν υπάρχει πολύ και έντονη κίνηση στην οθόνη σας, για παράδειγμα σε μάχες με δεκάδες ή εκατοντάδες αντιπάλους, "ξαλαφρώνει" τον επεξεργαστή σας προσφέροντας σας έτσι περισσότερα Frames Per Second, ώστε να μην "σπάει" η κίνηση ή να ζορίζετε / κολλάει το PC σας.
Συγκεκριμένα από reviews που έχουν γίνει βελτίωσε 41 % τα FPS στο World of Warcraft και μείωσε κατά 10% τους χρόνους του Ping και πάλι στο World of Warcraft, δηλαδή στην ουσία πρόσφερε 10% γρηγορότερη σύνδεση (απόκριση ) με τον server του WOW.

http://www.killernic.com/KillerNic/

Τα 24 (Mbit) είναι λίγα

Ο ελληνικής καταγωγής Δρ. John Papandriopoulos διάλεξε για θέμα του PhD του την επίλυση των προβλημάτων των συνδέσεων ADSL - και μετά από ένα χρόνο τα κατάφερε. Τα σημερινά 24Mbit είναι μόνο η αρχή! Οι τρόποι πρόσβασης στο Internet είναι παντού, πάνω-κάτω, οι ίδιοι. Έτσι και στη μακρινή Αυστραλία μια σύνδεση μπορεί να παρουσιάζει χαμηλές ταχύτητες και διακοπές, εξαιτίας των παρεμβολών και του "θορύβου" της γραμμής.

Ο Δρ. Ιωάννης Παπανδριόπουλος επέλεξε ως θέμα για το PhD του την μείωση ή και επίλυση αυτού του προβλήματος, και από ό,τι φαίνεται, τα κατάφερε. Μέσα σε ένα χρόνο δημιούργησε μια τεχνολογία που αντιμετωπίζει με έξυπνους μαθηματικούς αλγόριθμους το πρόβλημα των παρεμβολών, πολλαπλασιάζοντας την εφικτή ταχύτητα πρόσβασης.
Η τεχνολογία λειτουργεί όχι σε επίπεδο ενός χρήστη, αλλά αναλύοντας συνεχώς την κατάσταση επικοινωνίας πολλών χρηστών και ελέγχοντας τις μεταξύ τους παρεμβολές. Όταν οι παρεμβολές που προκαλεί η σύνδεση ενός χρήστη υπερβαίνουν ένα όριο διάχυσης στις συνδέσεις των άλλων χρηστών, η λύση του Δρ. Παπανδριόπουλου επεμβαίνει και προσαρμόζει, μειώνει ή και διακόπτει την προβληματική σύνδεση, οδηγώντας σε αύξηση επιδόσεων για τους υπόλοιπους χρήστες.

Ήδη ο Δρ. Παπανδριόπουλος έχει βραβευθεί για τη μελέτη του, και στο εξωτερικό έχουν γίνει αρκετές αναφορές στις βελτιώσεις που θα επιφέρει. Αρκετοί όμως μοιάζουν να έχουν μπλεχτεί από την αναφορά του στις υπάρχουσες, στο εξωτερικό, συνδέσεις VDSL (Very High Speed DSL), που "τρέχουν" στα 100Mbit και μπορούν να φτάσουν τα 250Mbit, και θεωρούν πως αυτή είναι η ταχύτητα που θα πιάνει το "απλό" ADSL με τη βοήθεια της τεχνολογίας του Δρ. Παπαδόπουλου. Αν λοιπόν δείτε αναφορές για υπερπολλαπλάσια ταχύτητα πρόσβασης� κρατήστε μικρό καλάθι! Πέραν αυτών, η πρόταση ακόμη βρίσκεται "στα χαρτιά" και τόσο ο κ. Παπανδριόπουλος όσο και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης περιμένουν την κατοχύρωση πατεντών πριν την παρουσιάσουν επίσημα. Ακόμη και τότε, όταν υλοποιηθεί, μπορεί να είναι ασύμβατη με την υπάρχουσα υποδομή από πλευράς των χρηστών και να απαιτεί την αγορά νέων modem/routers, ενώ δεν είναι και πανάκεια: όπως φαίνεται από τον τρόπο λειτουργίας της, για να βελτιωθεί η συνολική ταχύτητα του δικτύου μπορεί ακόμη και να κόβεται πλήρως η σύνδεση ενός χρήστη.

Flickr Images