Περνάμε κατευθείαν στο πρακτικό μέρος, καθότι η θεωρία είναι τεράστια και για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει πολυπληθής τεκμηρίωση (documentation).
Τα πακέτα που απαιτούνται (στη συγκεκριμένη υλοποίηση) είναι:
1. GNU Privacy Guard : gnupg
2. Mozilla Thunderbird : mozilla-thunderbird
3. Enigmail : enigmail ή mozilla-thunderbird-enigmail
Αν και το τελευταίο είναι δυνατόν να εγκατασταθεί μέσω του μηχανισμού "Extensions" του thunderbird είναι προτιμότερο να το εγκαταστήσετε από το repository της διανομής σας.
Το thunderbird θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί (ως mail client) έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον έναν λειτουργικό λογαριασμό (POP3 ή IMAP) με τον οποίο μπορούμε να λάβουμε/στείλουμε μηνύματα.
A) Παραμετροποίηση Enigmail
Ανοίγουμε το thunderbird και επιλέγουμε από το μενού: 'OpenPGP > Preferences' (το μενού 'OpenPGP' εμφανίζεται μετά την εγκατάσταση του Enigmail).
Στην καρτέλα 'Basic' συμπληρώνουμε τη διαδρομή για το πρόγραμμα "gpg" (συνήθως είναι /usr/bin/gpg, εάν δε βρίσκεται στην προκαθορισμένη διαδρομή το βρίσκουμε με την εντολή "which gpg" από κονσόλα). Επιλέγουμε 'OK'.
Συνεχίζουμε με 'OpenPGP > KeyManagement > Generate > New Key Pair'. Στο πεδίο 'Account/User ID' εμφανίζεται ο email λογαριασμός για τον οποίο θα δημιουργήσουμε κλειδί (ουσιαστικά πρόκειται για ζεύγος κλειδιών). Η 'Passphrase' είναι ένα είδος password, με την οποία προστατεύουμε το κλειδί μας από μη εξουσιοδοτημένη χρήση.
Θα μας ζητείται κάθε φορά που υπογράφουμε, κρυπτογραφούμε και αποκρυπτογραφούμε ένα μήνυμα. Μέσω της επιλογής 'Advanced > Key size' ορίζουμε το μέγεθος του κλειδιού που θα παραχθεί. Όσο μεγαλύτερο είναι το κλειδί τόσο πιο δύσκολο είναι να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμα από τους επίδοξους crackers, ταυτόχρονα όμως αυξάνεται ο χρόνος δημιουργίας του κλειδιού (μικρό το κακό) καθώς και ο χρόνος για την "κανονική" αποκρυπτογράφηση κάθε μηνύματος (εξαρτάται από το hardware). Για προσωπική αλληλογραφία ακόμα και τα 1024 bit είναι αρκετά!
Διαβάστε τη σημείωση στο κάτω μέρος του διαλόγου σχετικά με την παραγωγή του κλειδιού και επιλέξτε 'Generate key'. Αφού δημιουργηθεί το κλειδί μας ζητείται εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο ανάκλησης, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που θέλουμε να ακυρώσουμε το κλειδί μας (λόγω απώλειας, κλοπής κλπ). Απαντάμε 'Yes' και το αποθηκεύουμε (προς το παρόν) στο δίσκο.
Επιστρέφοντας στη οθόνη "OpenPGP Key Management", επιλέγουμε το κλειδί που μόλις δημιουργήσαμε > δεξί κλικ > Export Keys to File. Την πρώτη φορά που θα εκτελέσουμε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να συμπεριλάβουμε στο αρχείο και το ιδιωτικό μας κλειδί. Έτσι, σε οποιαδήποτε περίπτωση θελήσουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το ζεύγος κλειδιών μας (καταστροφή δίσκου, νέα εγκατάσταση, διαφορετικός υπολογιστής) αρκεί να επιλέξουμε 'OpenPGP > Key Management > File > Import Keys from File'. Απαντάμε λοιπόν 'Yes' στη σχετική ερώτηση.
Τα 2 αρχεία που δημιουργήσαμε κατά την προηγούμενη διαδικασία πρέπει να τα μεταφέρουμε σε κάποιο αφαιρούμενο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. CD). Αφού τα αντιγράψουμε φροντίζουμε να τα διαγράψουμε από το δίσκο μας.
B) Δημοσίευση-Εύρεση Δημόσιων Κλειδιών
Όταν ένας χρήστης Α επιθυμεί να στείλει σε ένα χρήστη Β ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, πρέπει (ο Α) οπωσδήποτε να γνωρίζει το Δημόσιο Κλειδί του Β.
Στη συνέχεια ο Β θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα χρησιμοποιώντας το Ιδιωτικό Κλειδί του. Η γνωστοποίηση του Δημόσιου Κλειδιού μπορεί να γίνει είτε με αποστολή του αρχείου που το περιέχει (εκτελούμε ξανά τη διαδικασία "Export Keys to File" μόνο που αυτή τη φορά επιλέγουμε να αποθηκευτεί μόνο το δημόσιο κλειδί), είτε δημοσιεύοντας το Δημόσιο Κλειδί μας σε έναν Διαχειριστή Κλειδιών (KeyServer).
Επιλέγουμε λοιπόν το κλειδί μας > δεξί κλικ > 'Upload Public Keys to Keyserver'. Διαλέγουμε κάποιον από τους servers της λίστας και 'ΟΚ'. Παρατηρήστε ότι στο μενού που εμφανίσαμε με δεξί κλικ, υπάρχει και η επιλογή 'Send Public Keys by Email'.
Για να αναζητήσουμε το δημόσιο κλειδί κάποιου χρήστη: 'OpenPGP > Key Management > Keyserver > Search for Keys'. Εισάγουμε μέρος του ονόματος ή την ηλεκτρονική διεύθυνση ή το "Key ID" του χρήστη. Δοκιμάστε να βρείτε το κλειδί που μόλις δημοσιεύσατε.
Γ) Κρυπτογράφηση - Ψηφιακή Υπογραφή
Αφού λοιπόν μάθατε το Δημόσιο Κλειδί του χρήστη στον οποίο θέλετε να στείλετε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, δημιουργείστε το μήνυμα και κάντε κλικ στο μενού 'OpenPGP' (στο παράθυρο σύνθεσης του μηνύματος).
Μεταξύ άλλων έχετε τις επιλογές για Ψηφιακή Υπογραφή (Sign Message) και Κρυπτογράφηση (Encrypt) του μηνύματος. Ενώ με την Κρυπτογράφηση το μήνυμα μπορεί να διαβαστεί μόνο από τον κάτοχο του κλειδιού με το οποίο το κρυπτογραφήσατε, το ψηφιακά υπογεγραμμένο μήνυμα μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα (δεν κρυπτογραφείται). Αυτό που εξασφαλίζει η ψηφιακή υπογραφή στον παραλήπτη του μηνύματος είναι ότι αυτό δεν έχει αλλοιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο και ότι ο αποστολέας είναι αυτός που ισχυρίζεται.
Δοκιμάστε να στείλετε ένα κρυπτογραφημένο κι ένα ψηφιακά υπογεγραμμένο μηνύματα στο ευατό σας για να επιβεβαιώσετε την ορθή λειτουργία των παραπάνω.
Πιο αναλυτικές οδηγίες στην Αγγλική θα βρείτε: Secure your email communication with free software
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου