Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

ADSL Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Εισαγωγή
Τι σημαίνουν τα αρχικά ADSL;
Asymmetric Digital Subscriber Line (Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή), στα ελληνικά ισως το συνταντήσετε και ως Α.ΡΥ.Σ. που είναι τα αρχικά του "Ασύμμετρου ΡΥθμού Σύνδεση"
Τι είναι η ADSL;
Η ADSL είναι μία ευρυζωνική τεχνολογία που χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα καλώδια χαλκού των τηλεφωνικών συνδέσεων.Η ADSL χρησιμοποιεί ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων πάνω από την ήδη υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή για να αποδόσει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από το κλασικό 56Kbps Modem (από 10 έως και 40 φορές). Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο όσο είσαι στο Internet.
Πως ακριβώς λειτουργεί;
Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα Τηλεφωνική Γραμμή (ISDN και απλή). Διαχωρίζει το σήμα σε δύο κανάλια, ένα για την Φωνή (Τηλέφωνο) και ένα για μεγάλης ταχύτητας σύνδεση δεδομένων. Χρησιμοποιεί ένα φάσμα συχνοτήτων του χάλκινου καλωδίου που δεν χρησιμοποιούνται από τις κλασικές τηλεπικοινωνίες φωνής.
Θα πληρώνω και το τηλεφωνικό πάγιο αν βάλω ADSL;
Ναι! Οι χρεώσεις του ΟΤΕ για την τηλεφωνική σας γραμμή δεν έχουν σχέση με την ADSL. Όμως δεν θα χρειάζεται πια να κάνεις τηλέφωνα στο Internet για να είσαι Online γιατί η ADSL είναι σε Συνεχή Σύνδεση με το Internet.
Τι μπορώ να κάνω με την ADSL;
Ότι κάνεις με την απλή σύνδεση σου θα μπορείς να το κάνεις και με την ADSL αλλά πλέον θα μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα που πριν απλά δεν μπορούσες. Όπως:
Θα είσαι Online στο Διαδίκτυο συνέχεια χωρίς καμία έξτρα χρέωση (όπως τηλεφωνικά έξοδα).
Θα κατεβάζεις πολύ πιο γρήγορα (10-30 φορές πιο γρήγορα) από ότι με την απλή σύνδεση.
Πολυλειτουργία, θα μπορείς δηλαδή να κατεβάζεις/ανεβάζεις αρχεία και συγχρόνως να διαβάζεις σελίδες στο Web, να παίρνεις τα E-Mail σου, να συνομιλείς στο IRC κ.α. πολύ πιο γρήγορα και ευχάριστα από ότι θα σου παρείχε μία dialup σύνδεση.
Streaming Video. Θα μπορείς να βλέπεις ταινίες που ζητούν ευρυζωνικές συνδέσεις κ.α.
Θα έχεις την δυνατότητα να αφήνεις τον υπολογιστή σου ανοιχτό και να το λειτουργείς εξ-αποστάσεως (π.χ. από την δουλειά θέλοντας να πάρεις ένα χρήσιμο αρχείο από το σπίτι και το αντίστροφο).
Δεν έχω τηλεφωνική σύνδεση με τον ΟΤΕ, μπορώ να βάλω ADSL;
Δυστυχώς όχι! Γιατί ο ΟΤΕ παρέχει την υπηρεσία αυτή μόνο στους ήδη συνδρομητές του στην σταθερή τηλεφωνία.
Αν μου κόψει το τηλέφωνο ο ΟΤΕ, τι θα γίνει η ADSL μου;
Δυστυχώς θα κοπεί και αυτή, όπως το γράφει και στο συμβόλαιο ADSL του ΟΤΕ.
Πόσο γρήγορη είναι η ADSL;
Η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα σε ιδανικές συνθήκες που μπορεί να συνδεθεί ένα ADSL Modem είναι τα 8Mbit εισερχόμενης ταχύτητας και 768Kbps εξερχόμενης. Ανάλογα το μήκος και την ποιότητα της τηλεφωνικής γραμμής τα νούμερα αυτά είναι μικρότερα.Όμως το πρότυπο εξελίσεται και υπάρχουν βλέψεις ότι σε λίγα χρόνια θα πιάνει μέχρι και τα 50Mbit.Βέβαια τώρα στην αρχή έχουμε συνδρομές με ταχύτητες πολύ μικρότερες από αυτές (384,512,1024) αλλά με τον καιρό και αυτές θα αυξηθούν.
Πόσο γρήγορα θα κατεβάζω αρχεία με τις τωρινές ταχύτητες της ADSL;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο-πολύ σχετική και επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες που βασικότερος είναι η "διαδρομή" (από πόσα σημεία/κόμβους θα περνάει) και η ποιότητα της μεταφοράς (δηλαδή όλα τα σημεία/κόμβοι μπορούν να την επηρεάσουν).Μία πιο απλή απάντηση θα ήταν η παρακάτω:
Με τις υπάρχουσες συνδρομές/συνδέσεις ένα αρχείο της τάξεως των 10 Megabytes θα το κατεβάζαμε με την:384/128Kbps: 4 λεπτά512/128Kbps: 3 λεπτά1024/256Kbps: 1,5 λεπτάΑυτά όμως σε ιδανικές συνθήκες γιατί αν για παράδειγμα κατεβάζουμε ένα αρχείο από έναν Server της Αμερικής θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι το αρχείο αυτό θα "περνάει" το λιγότερο από 10 κόμβους (συνήθως από 15-20), εάν λάβουμε υπόψιν μας ότι καθένας από τους κόμβους μπορεί να μας καθυστερήσει τότε καταλαβαίνουμε ότι οι ιδανικές συνθήκες είναι λίγο δύσκολα να επιτευχθούν.Όσο λιγότεροι κόμβοι λοιπόν τόσο υψηλότερη η πιθανότητα να μην περάσουμε από "προβληματικό" κόμβο και έτσι να έχουμε ιδανικές συνθήκες.
Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί και ο πρώτος κόμβος (η σύνδεση μας με τον provider) να είναι συμφορημένος οπότε σε αυτή την περίπτωση από όπου και αν κατεβάζουμε να "πιάνουμε" χαμηλότερες ταχύτητες.Γενικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ταχύτητες αυτές είναι ονομαστικές και όχι εγγυημένες γιαυτό όταν θα κατεβάζετε στο Full να είσαστε χαρούμενοι γιατί θα είστε υπό ιδανικές συνθήκες και να μην το έχετε ως δεδομένο.
Τι Pings θα έχω με την ADSL;
Αυτός ο χρόνος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα, συνδεσμολογία, ταχύτητα του εξοπλισμού του Παροχέα σας.Με την ADSL θα έχετε ping με τον παροχέα από 15 μέχρι 50ms ανάλογα πάντα την ποιότητα του Modem σας, του τηλεφωνικού καλωδίου, του εξοπλισμού του ΟΤΕ, του Παροχέα σας και αν είναι συμφορημένος η όχι.Αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός χρόνος που μπορείτε να πιάσετε σε θεωρητικό πάντα επίπεδο.Και μετά φυσικά προσμετρείται στον χρόνο αυτόν και ο χρόνος από τον Παροχέα σας μέχρι τον Server και ξανά πίσω και αυτό εξαρτάται από το πόσο μακριά (πόσοι κόμβοι συμβάλλονται στην διαδρομή) είναι ο Server με τον οποίο μετράτε το Round Trip Time (Ping) σας.
Δηλαδή αν ο Παροχέας σας έχει πολύ καλές συνδέσεις με το εξωτερικό, αν χρησιμοποιεί κορυφαίας ποιότητας εξοπλισμό, αν δεν είναι συμφορημένες οι γραμμές του κ.α.Τέλος να γνωρίζετε ότι όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά (προτιμότερο με Server εντός Ελλάδος και ακόμη εντός της περιοχής σας).
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Flickr Images