Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Οδηγός επεξήγησης της Αδεσμοποίητης πρόσβασης στον Τοπικό βρόχο.

Οδηγός επεξήγησης της Αδεσμοποίητης πρόσβασης στον Τοπικό βρόχο.

Λίγα λόγια για τον τοπικό βρόχο.....

Η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση του Τοπικού Βρόχου στην Ελλάδα έχει οριστεί και υφίσταται μέσω της ΕΕΤΤαπό το 2001.Για κάποιους λόγους οι Τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι δεν ασχολήθηκαν πολύ με αυτού του είδους τις υπηρεσίες, ευτυχώς αυτό άλλαξε δραματικά κατά το τέλος του 2006.
Έτσι ξαφνικά ξέσπασε ένας πόλεμος μεταξύ των Παρόχων και των «ιδιόκτητων» δικτύων τους στην χώρα μας προσπαθώντας να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς τόσα χρόνια δεν είχε γίνει κάποια κίνηση ώστε να σπάσει το μονοπώλειο και εκείνοι απλά μεταπωλούσαν γραμμές από τον ΟΤΕ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2007 είδαμε και κάποιους παρόχους να ανακοινώνουν πακέτα τα οποία φθάνουν σε ιδανικές συνθήκες ταχύτητες έως και 24Mbps,επίσης υπάρχουν αρκετά πακέτα 2Play και 3Play τα οποία υπόσχονται ενοποίηση τηλεφωνίας(σταθερής ή/και κινητής)γρήγορο internet και IPTV σε μια γραμμή και με ένα ενιαίο πάγιο.

Τον Απρίλιο του 2007 είχαμε από την ΕΕΤΤ νεότερες εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες κατασκευής και παράδοσης τοπικών βρόχων.Μπορείτε μέσα στον οδηγό να διαβάσετε σχετικά με το νεό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι σε ισχύ πλέον και εκμηδενίζει το χρόνο που απαιτείται από τον τελικό χρήστη να μείνει χωρίς ADSL και τηλεφωνική υπηρεσία κατα την μεταφορά του από έναν πάροχο σε άλλο.

Από την άλλη πλευρά είδαμε, καθώς ο ανταγωνισμός ανεβαίνει τον ΟΤΕ να αναβαθμίζει κάποια DSLAMs του από την υπάρχουσα υποδομή τους σε Ethernet DSLAMs τα οποία παρέχουν πλέον συνδέσεις 4Mbps και 8Mbps σε παραπάνω από 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρίο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σέρρες, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Δράμα, Έδεσσα, Βέροια, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Ethernet DSLAMs υπόσχονται ταχύτητες έως και 24Mbps καθώς ήδη παρέχεται πιλοτικά η υπηρεσία IPTV από τους ΟΤΕ/ΟΤΕnet.
Σύντομα ο ΟΤΕ θα μπορεί να προσφέρει σε όλο και περισσότερες περιοχές τις "Premium" ταχύτητες του, αλλά και τις μελλοντικές 3Play υπηρεσίες που θα παρέχει από το δίκτυο του με συνολικά 1240 σημεία παρουσίας Πανελλαδικά εκ των οποίων τα 121 είναι νέας τεχνολογίας.

1.Τι είναι η Αδεσμοποίηση Τοπικού Βρόχου(γνωστή και ώς Local Loop Unbundling)
Η Αδεσμοποίητη πρόσβαση στο τοπικό βρόχο (εφεξής LLU) είναι η δυνατότητα η οποία προσφέρεται στους τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους να χρησιμοποιούν το φυσικό κύκλωμα συνεστραμμένου ζεύγους μεταλλικών καλωδίων (τοπικός βρόχος) του Κοινοποιημένου Φορέα Εκμετάλλευσης (ΚΦΕ για την Ελλάδα είναι ο ΟΤΕ) ώστε να παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

1.1 Ποιές υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν μέσω του LLU.
Οι υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τεχνολογική υποδομή που έχουν οι Τ.Π.
Για πάραδειγμα μπορούν να αναφερθούν κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες όπως: υπηρεσίες τηλεφωνίας,ευρυζωνικές υπηρεσίες και τέλος υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης(IPTV)

1.2 Μορφές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης.

Πλήρης Αδεσμοποίητη Πρόσβαση (Full LLU)

Στο Full LLU ο εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος(εφεξής Τ.Π) μπορεί να εκμισθώσει τα ζεύγη μεταλλικών καλωδίων του ΚΦΕ ώστε να έχει την πλήρη πρόσβαση στον τοπικο βρόχο, χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα του μεταλικού καλωδίου για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον τελικό χρήστη.
Α. Πλήρης Αδεσμοποίητη Πρόσβαση μπορεί να γίνει σε ενεργό τοπικό βρόχο(Υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή)
Β Πλήρης Αδεσμοποίητη Πρόσβαση μπορεί να γίνει επίσης και σε ανενεργό τοπικό βρόχο.(Νέα τηλεφωνική γραμμή)


Μεριζόμενη Αδεσμοποίητη Πρόσβαση(Shared LLU)

Σε αυτήν τη περίπτωση τον τοπικό βρόχο τον χρησιμοποιεί τόσο ο ΚΦΕ όσο και ο Τ.Π για την παροχή υπηρεσιών.Υπάρχει η δυνατότητα ο ΚΦΕ να παρέχει υπηρεσία τηλεφωνίας ενώ ο Τ.Π χρησιμοποιώντας το επιτρεπόμενο φάσμα συχνοτήτων των μεταλλικών καλωδίων να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως xDSL.

Συμπληρωματικές πλήροφορίες σχετικά με το Shared LLU

Είναι η πρόσβαση η οποία σας επιτρέπει να έχετε υπηρεσία adsl(πρόσβαση+συνδρομή adsl) από έναν πάροχο και μόνο,μέσω του Ιδιόκτητου δικτύου του(όπου αυτό βέβαια είναι διαθέσιμο).

Η τιμολόγηση για την adsl υπηρεσία γίνεται αποκλειστικά από τον πάροχο σας καθώς όπως έχει εξηγηθεί εκτενώς και παραπάνω, δεν έχετε πλέον σχέση με τον ΟΤΕ σε αυτό το κομμάτι.
Στον ΟΤΕ όμως συνεχίζετε κανονικά όπως και πριν να καταβάλετε τα πάγια τέλη της τηλεφωνίας, όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά.


1.3 Διαφορές μεταξύ(X.E.Π)-ΑΡΥΣ και Shared LLU.

Οι προσβάσεις adsl κατά κύριο λόγο ώς πρός την τιμολόγηση τους,χωρίζονται σε ΑΡΥΣ(χονδρική),λιανική και LLU, εδώ θα δούμε τις διαφορές μεταξύ μεριζόμενης πρόσβασης τοπικού βρόχου(shared LLU) και ΑΡΥΣ,διότι προκύπτουν αρκετές απορίες και ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους χρήστες.

Χ.Ε.Π=Χονδρική Ευρυζωνική Πρόσβαση ή ΑΡΥΣ=Ασύμμετρου Ρυθμού Σύνδεση(Ορολογία ΟΤΕ)

Είναι η πρόσβαση που πωλείται στους τελικούς χρήστες συνήθως ως "πακέτο",δηλαδή περιέχει τα ακόλουθα: adsl πάγιο πρόσβασης(η γραμμή adsl του ΟΤΕ) και adsl συνδρομή στον Πάροχο σας.

Oυσιαστικά αντί να πληρώνετε εσείς το πάγιο για την adsl πρόσβαση του ΟΤΕ απευθείας στον διμηνιαίο λογαριασμό του και ξεχωριστά την adsl συνδρομή στον πάροχο σας,πληρώνετε και για τα δύο στον πάροχο της επιλογής σας.

Πρακτικά οι γραμμές είναι του ΟΤΕ απλά εκείνος τις νοικιάζει μαζικά σε παρόχους,επίσης η ποιότητα/απόδοση της πρόσβασης είναι η ίδια καθώς το μόνο που αλλάζει είναι η τιμολόγηση από τον ΟΤΕ:
1)Πουλάει λιανική απευθείας σε τελικούς χρήστες.
2)Πουλάει χονδρική δηλαδή σε παρόχους.
Τέλος σημειώστε οτι συνεχίζετε να πληρώνετε τα πάγια τέλη τηλεφωνίας στον ΟΤΕ.
*Επειδή πληρώνετε συνολικά τα πάγια της adsl(γραμμή+συνδρομή) στον ISP σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υπηρεσία μέσω Ιδιόκτητου δικτύου.


1.4 Υπηρεσία Φορητότητας.

Η υπηρεσία φορητότητας μας έγινε ευρέως γνωστή από την κινητή τηλεφωνία όπου και εφαρμόστηκε πρώτα.Η φορητότητα δίνει την δυνατότητα στον συνδρομητή να αλλάξει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που χρησιμοποιέι μέχρι σήμερα χωρις να χρειαστεί να αλλάξει τηλεφωνικό αριθμό.Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει από τον ΟΤΕ να μεταφερθεί στην Vivodi μπορεί να κρατήσει το πρόθεμα 210 και φυσικά τον υπόλοιπο τηλεφωνικό αριθμό π.χ 1234567.
Η υπηρεσία της φορητότητας υλοποιείται συνήθως μέσα στο χρονικό διάστημα των 10 εργάσιμων ημερών.Από τον πάροχο δότη και από τον πάροχο δέκτη καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε ο συνδρομητής κατά την διάρκεια μετάβασης δικτύου να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα χωρίς υπηρεσίες.


1.5 Τα οφέλη του καταναλωτή από το LLU.

Η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στο τοπικό βρόχο μπορεί να επιφέρει αρκετά οφέλη σε ότι αφορά: την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας,την εισαγωγή νέων τεχνολογικών υποδομών από τους Τ.Π, έναν υγιέστερο ανταγωνισμό εχοντας σαν αποτέλεσμα την μείωση των τιμών και την ποιοτικότερη παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο από τους Τ.Π όσο και από τον ΚΦΕ.


1.6 Τελικά πώς δίνουν "δικιές τους γραμμές" οι Τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι στη πράξη?

Οι Τ.Π κάνουν αίτηση προμελέτης στον ΟΤΕ για το Αστικό κέντρο που τους ενδιαφέρει ώστε να γίνουν όλες οι αναγκέες εργασίες στο χώρο του Α/Κ που ενδιαφέρονται οι Τ.Π.Εφόσον ο ΟΤΕ απαντήσει θετικά ότι προβλέπεται να δημιουργηθεί χωρός φυσικής συνεγκατάστης ενημερώνει τον πάροχο για το χρινικό διάστημα που θα χρειαστεί η κατασκευή του χώρου αυτού.
Όταν ολοκληρωθεί ο χώρος τότε ο Τ.Π μπορεί να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό του έτσι ώστε να παρέχει υπηρεσίες στην συγκεκριμένη περιοχή.
Μια χρήσιμη πληροφορία η οποία πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πώς οι Τ.Π δεν σκάβουν ώστε να περάσουν νέο χαλκό ή οπτική ίνα μέχρι τα κτήρια αλλά χρησιμοποιούν το υπάρχον δίκτυο το οποίο ανήκει στο Δημόσιο και διαχειρηστης αυτού έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ.

2.Ενδιαφέρομαι για σύνδεση LLU, τι πρέπει να κάνω?

Αρχικά θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά την διαθεσιμότητα που δηλώνουν οι Τ.Π στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.Πλέον όλοι οι Τ.Π έχουν στα sites τους μικρες εφαρμογές (γνωστοί και ώς ADSL wizards) οι οποίοι μετά την εισαγωγή του τηλεφωνικού αριθμού, σας εμφανίζουν εάν υπάρχει ή όχι διαθεσιμότητα στο Α/Κ που ανήκετε.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια επιλογή για τον έλεγχο διαθεσιμότητας μπορείτε να καλέσετε την εξυπηρέτηση πελατών των Τ.Π για να σας ενημερώσουν σχετικά με την παρούσα κάλυψη.
*Για οποιαδήποτε στοιχεία παραδοσης βρόχων και διαδικασιών μπορείτε να ενημερωθείτε και από το www.otewholesale.gr ,έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι αληθή όλα τα παρακάτω στοιχεία.


2.1 Στην περίπτωση που δεν σας καλύπτει ο Τ.Π με ιδιόκτητο δίκτυο στο Α/Κ της περιοχής σας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε από τον Τ.Π που σας ενδιαφέρει για τον χρόνο αναμενόμενης κάλυψης του Α/Κ της περιοχής σας ή να υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο για υπηρεσίες ADSL μέσω Α.Ρ.Υ.Σ(Χονδρική Ευρυζωνική Πρόσβαση μέσω δικτύου ΟΤΕ)μέχρι να σας καλύψει με ιδιόκτητο κόμβο στο Α/Κ που ανήκετε.
Τα περισσότερα Αστικα Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονικής ήδη έχουν καλυφθεί από τουλάχιστον έναν Εναλλακτικό Τηλεπικοινωνιακό Πάροχο.
*Υπενθυμίζεται ότι πληρώνοντας το μηνιαίο πάγιο adsl γραμμής και συνδρομής στον Τ.Π σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υπηρεσία LLU!!


2.2 Στην περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη κάλυψη στην περιοχή σας.

Συνήθως όταν υπάρχει διαθέσιμη κάλυψη από κάποιον Τ.Π στο Α/Κ της περιοχή σας,θα πρέπει να ενημερωθείτε αρχικά για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί.

Σημαντικό είναι να ενημερωθείτε σχετικά με:
1.Εφάπαξ τέλη ενεργοποίηση
2.Μηνιαία πάγια
3.Τέλη διακοπής
4.Xρόνος δέσμευσης
5.Eαν ο εξοπλισμός που σας παρεχεται από τον Πάροχο σας είναι με χρησιδάνειο ή όχι.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Flickr Images