Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

30-11-2011 Εγκατάσταση και παραμετροποίηση (για περιβάλλον ΣΕΠΕΗΥ) της διανομής ανοικτού κώδικα Ubuntu 10.04/LTSP

Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Κοζάνης και η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, στα πλαίσια ενημέρωσης των καθηγητών Πληροφορικής, θα υλοποιήσει σεμινάριο 3 ωρών.
Χώρος: 2ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης – Αίθουσα τηλεκπαίδευσης του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ (είσοδος από την αυλή του Σχολείου).
Ημέρα και ώρα: Τετάρτη 30-11-2011 Έναρξη :17:30 Λήξη : 20:45






Θέμα 1ο: Εγκατάσταση και παραμετροποίηση (για περιβάλλον ΣΕΠΕΗΥ) της διανομής ανοικτού κώδικα Ubuntu 10.04 / LTSP.
Εισηγητές: Ντούλας Δημήτρης – Νίκος Μαρκόπουλος

Θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση ενός εξυπηρετητή Ubuntu με όλο το βασικό σύνολο εφαρμογών που είναι απαραίτητες σε ένα ΣΕΠΕΗΥ (πχ. βασικές εφαρμογές γραφείου, πολυμεσικές εφαρμογές, εφαρμογές διαδικτύου κλπ) καθώς και ένα σύνολο πιστοποιημένων εκπαιδευτικών λογισμικών (που βρίσκονται στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης http://ts.sch.gr/repo) και η μετατροπή των υπαρχόντων σταθμών εργασίας είτε σε thin clients, που συνδέονται στον εξυπηρετητή και χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του είτε σε fat clients που συνδέονται στον εξυπηρετητή και φορτώνουν ένα image με το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές που απαιτούνται αξιοποιώντας τους τοπικούς τους πόρους.

Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μόνο ένα σημείο διαχείρισης στο ΣΕΠΕΗΥ (ο εξυπηρετητής) μειώνοντας σημαντικά το κόστος διαχείρισής του, ενώ αξιοποιείται τόσο ο παλαιωμένος εξοπλισμός που υπάρχει στα ΣΕΠΕΗΥ (ο οποίος μετατρέπεται σε thin client) όσο και ο σχετικά σύγχρονος εξοπλισμός (ο οποίος μετατρέπεται σε fat client).

Η εγκατάσταση του Ubuntu LTSP που περιγράφεται στον παρόντα οδηγό είναι μία εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί και από μη έμπειρους σε Linux χρήστες. Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 7 βήματα και απαιτεί περίπου 1 – 1,5 ώρα (για όλο το στήσιμο του εργαστηρίου) ενώ όλες οι ρυθμίσεις γίνονται αυτόματα από τα sch-scripts.




Θέμα 2ο: Γνωριμία με την επεξεργασία κειμένου μέσω LaTeX.
Εισηγητής: Δρ. Χριστόφορος Μουρατίδης, μαθηματικός.

Η LaTeX είναι μια γλώσσα σήμανσης (markup language) καθώς και επεξεργαστής κειμένου για το τυπογραφικό πρόγραμμα TeX, η οποία βοηθά τους χρήστες της να επικεντρωθούν στο περιεχόμενο του κειμένου και όχι στην εμφάνιση του. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζει αυτόματα την μορφή του εγγράφου που παράγεται ανάλογα με τον τύπο του (άρθρο, έκθεση, βιβλίο κλπ.), τα διαστήματα και τα μεγέθη των γραμματοσειρών, την καλύτερη θέση για την τοποθέτηση των εικόνων μέσα στο κείμενο, τα περιεχόμενα και τις βιβλιογραφικές αναφορές. Επίσης, παράγει ειδικά μαθηματικά σύμβολα και απλοποιεί την συγγραφή πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων.

Όποιος συνάδελφος ΠΕ19-20 επιθυμεί να το παρακολουθήσει, να συμπληρώσει τη συνημμένη αίτηση και να τη στείλει ηλεκτρονικά στο nikmark@sch.gr.

Υ.Γ.: Επειδή η χωρητικότητα της αίθουσας είναι περιορισμένη (15 Η/Υ) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα χορηγηθεί Βεβαίωση παρακολούθησης. Να λάβουν γνώση οι καθηγητές πληροφορικής του σχολείου σας.

Ο υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Κοζάνης
Νίκος Μαρκόπουλος

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ανοιχτού Λογισμικού Κοζάνης
Κώστας Σαπαλίδης

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

OpenWifi Project: Εγκαταστάθηκαν 35 ανοιχτά ασύρματα δίκτυα με 384 σημεία πρόσβασης

Δελτίο Τύπου: Το Openwifi.gr είναι μια δράση της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα( ΕΕΛ/ΛΑΚ), για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού και την τεχνολογία Open Mesh.

Μέσα από αυτή τη δράση η ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς και εθελοντές στοχεύει στο να βελτιωθεί η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πλατείες, πεζόδρομους, και σε δημόσιους χώρους, όπως μια παραλία ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή που προσφέρεται για τη δημιουργία ενός τοπικού ασύρματου σημείου πρόσβασης (wifi hot spot). Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των προτάσεων ήταν η ύπαρξη εθελοντών που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν, να λειτουργήσουν και να προωθήσουν την χρήση του Open wifi hot spot καθώς και η διαθεσιμότητα μόνιμης σύνδεσης στο ιντερνέτ.

Συνολικά έχουν εγκατασταθεί 35 ασύρματα δίκτυα με 384 σημεία πρόσβασης. Ήδη τα 30 από τα 35 ασύρματα δίκτυα προβάλλονται on-line στον ιστότοπο www.openwifi.gr


Αναλυτική περιγραφή της δράσης

Στην Κοζάνη όπου η “Λέσχη Ανοιχτού Λογισμικού” εγκατέστησε δίκτυο για την ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πλατεία Λασσάνη. Με την παραχώρηση 4 ασύρματων σημείων πρόσβασης από την ΕΕΛ/ΛΑΚ και τη διάθεση από το δήμο Κοζάνης μιας DSL γραμμής (24Mb-Down/1Mb-Up), η λέσχη ανέλαβε την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του ασύρματου δικτύου. Το συνολικό οικονομικό κόστος της δράσης είναι μόνο το πάγιο της ευρυζωνικής γραμμής DSL. Στη δοκιμαστική λειτουργία διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες απολαμβάνουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση και είναι κατά κόρον φοιτητές της πόλης και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το όνομα του ασύρματου δικτύου είναι “free-lassani” και η πρόσβαση είναι ανοικτή, με μόνο περιορισμό τη μειωμένη ταχύτητα ανά χρήστη στα 400Kbit-Down/80Kbit-Up για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών. Υπεύθυνος για την υλοποίηση είναι ο κ. Φώτης Στεφανίδης Γεν. Γραμματέας Λέσχης Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης.

Στη Θεσσαλία και στη Μεσοχώρα Τρικάλων, όπου ο κ. Γεώργιος Χονδρός, με τη συνεργασία της ΕΕΛ/ΛΑΚ, έχει εγκαταστήσει ήδη 13 routers και αναμένεται να εγκαταστήσει άλλα 17, σε διάφορα σημεία της περιοχής. Η ΜκΟ Αχελώου Ρους, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, εντάχθηκε στη δράση Open-wifi για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού, της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Κατέθεσε το 2010 σχετικό αίτημα για την παροχή 30 ασύρματων “open-mesh” routers των οποίων εγκατάστασή άρχισε σε επιλεγμένα σημεία. Το δίκτυο τέθηκε ήδη σε πιλοτική λειτουργία μέσω σταθερών συνδέσεων ADSL της Αχελώου Ρους. Σύντομα το δίκτυο θα επεκταθεί με επιπλέον routers, ώστε να προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη και γρήγορες ταχύτητες στο σύνολο του οικισμού. Ήδη προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες σε αρκετά σημεία του χωριού, τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του, ενώ σίγουρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Ελασσόνα. Πρόκειται πραγματικά για μια περιοχή “παράδειγμα προς μίμιση”, αφού 11 (!) χωριά και ο Δήμος Ελασσόνας, έχουν ήδη εγκαταστήσει κόμβους ασύρματης πρόσβασης στο Internet.Πρόκειται για τα χωριά: Σαραντάπορο, Πύθιο, Δολίχη, Καλύβια, Μηλέα, Φαρμάκη, Κοκκινόγη, Τσαπουρνιά, Λόφος, Κοκκινοπηλός και Άζωρος τα οποία μαζί με τον Δήμο Ελασσόνας αποτελούν πραγματικό “κόσμημα” για την ανοιχτή κοινότητα του openwifi σε όλη την Ελλάδα.Ο κ. Φώτης Κλεισιάρης στο Σαραντάπορο και στο Λόφο, η κα Ραχήλ-Μαρία Μωυσίδη στο Πύθιο, ο κ.Παπαθανασίου Σάκης στο χωριό Άζωρος, ο κ.Βαλιώτης Παναγιώτης στα χωριά Μηλέα και Φαρμάκη,η κα Καστανάρα Κωνσταντίνα σε Καλύβια και Κοκκινοπηλό, ο κ.Τσακνάκης Ευάγγελος στη Δολίχη, ο κ.Γκουντουβάς Ευάγγελος στην Τσαπουρνιά, η Κα Γκρούμτσια Σταματία στην Κοκκινόγη και ο κ.Γκρίγκας Ιωάννης στο Δήμο Ελασσόνας, με εθελοντική προσφορά και με πραγματικό “μεράκι” έχουν στήσει ένα δίκτυο δωράν άσύρματης πρόσβασης στο internet, με 136 συνολικά εγκατεστημένα routers μέχρι στιγμής, που θα το ζήλευαν πολλοί μεγάλοι Δήμοι της χώρας μας. Το δίκτυο αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με τα επί πλέον routers που έχει ήδη προμηθεύσει η ΕΛΛ/ΛΑΛ και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας.

Δήμος Χαλκιδέων - Δημοτικό Διαμέρισμα Λουκισίων. Τον Ιανουάριο του 2011 το Ασύρματο Δίκτυο Ευβοίας (EWN) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Λουκισίων «Η ΑΝΘΗΔΩΝ» και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανθηδώνας, έπειτα από την δωρεάν παραχώρηση των πρώτων 8 Δρομολογητών (Routers) “Open Mesh” από την ΕΛ/ΛΑΚ, τοποθετήθηκαν πιλοτικά για πρώτη φορά στην περιοχή των Λουκισίων. Υπυεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης είναι ο κ.Κώστας Λέφας.

Στην Αττική στο Δήμο Μαραθώνα όπου με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ανοικτού Λογισμικού Μαραθώνα και του http://www.e-Marathon.gr σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο της Αθήνας http://www.awmn.net και με αφορμή την προσφορά των open-mesh router της ΕΛ/ΛΑΚ http://www.ellak.gr ξεκίνησε στον Μαραθώνα πιλοτικά η τοποθέτηση και λειτουργία ενός Ασύρματου Δικτύου (wi-fi spots), μέσω του οποίου θα παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο στους δημότες Μαραθώνα εντελώς δωρεάν. Η κοινότητα ανοικτού λογισμικού σε συνεργασία με τον σύλλογο AWMN - Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου της Αθήνας εγκατέστησε τα πρώτα 9 open-mesh σε σημεία κλειδιά της περιοχής του Μαραθώνα, κάποια από τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μοιράζοντας ελεύθερα διαδίκτυο. Επίσης στο Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Μαραθώνα στο Βαρνάβα, όπου επίσης με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ανοικτού Λογισμικού Μαραθώνα και του http://www.e-Marathon.gr σε συνεργασία με το ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο της Αθήνας http://www.awmn.net και με αφορμή την προσφορά των open-mesh router της ΕΛ/ΛΑΚ http://www.ellak.gr ξεκίνησε στον Μαραθώνα πιλοτικά η τοποθέτηση και λειτουργία ενός Ασύρματου Δικτύου (wi-fi spots), μέσω του οποίου θα παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο στους δημότες Μαραθώνα εντελώς δωρεάν.

Υπεύθυνος των δύο παραπάνω δράσεων στο Μαραθώνα είναι ο κ.Λάζαρος Καραούλης.

Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (AWMN). Με αφορμή την πρόσφορα δρομολογητών τεχνολογίας Mesh από την Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ‘ΕΛ/ΛΑΚ’ το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών ‘ΑΜΔΑ’ ξεκίνησε πιλοτικά την εγκατάσταση δέκα (10) Access Points σε κόμβους του δικτύου του. Ο σκοπός μας ήταν, με την χρήση αυτής της τεχνολογίας, η εξάπλωση ενός ανοιχτού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που προσφέρει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση τόσο στο διαδίκτυο όσο και στις υπηρεσίες που υπάρχουν μέσα στο δίκτυο του ΑΜΔΑ. Λόγω της εμπειρίας που κατέχουν σχετικά με εγκαταστάσεις ασύρματων δικτύων οι κομβούχοι και μέλη του δικτύου μας, στους οποίους και παραχωρήθηκαν οι 10 πρώτοι δρομολογητές, η τοποθέτηση τους ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 μόνο μέρες. Μέχρι εκείνη την στιγμή καλύπτονταν οι κεντρικές πλατειές των Βριλησσίων και της Μαρίνας Ζέα, το 18ο και 19ο Δημοτικό Σχολειό Αθηνών, το 56ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, ένα μικρό τμήμα από του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μαρούσι. Επίσης καλύπτονταν και κάποιες κατοικημένες περιοχές στους Δήμους: Αμαρούσιου, Γλυφάδας, Μαραθώνος, Μελισσίων, Παιανίας, Πετρούπολης και Σπάτων. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον σχεδιασμό του project και την εγκατάσταση των περισσοτέρων από τους σχεδιασμένους κόμβους, το δίκτυο έχει φτάσει τα 108 σημεία πρόσβασης με πρόθεση να εκπληρωθεί η υπόσχεση εγκατάστασης περισσότερων από τρακόσιους (300) κόμβους

Ένα άλλο ασύρματο δίκτυο που λειτουργεί στην Αττική, είναι αυτό του ΤΕΙ Πειραιά. Το γεγονός ότι η ασύρματη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του ΤΕΙ δεν ήταν εφικτή αλλά και η αύξηση των χρηστών τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν την ανάγκη αναδιάρθρωσης και επέκτασης του δικτύου. Λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξική διάρθρωση του ΤΕΙ, η τεχνολογία mesh είναι ιδανική. Γι αυτό το λόγο το ΤΕΙ Πειραιά, σε συνεργασία με την ΕΛ/ΛΑΚ και το ΑΜΔΑ, προμηθεύτηκε 10 router οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν με επιτυχία σε σημεία κλειδιά του ΤΕΙ. Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Συμεών Σταύρου.

Το ΕΚΤ και το ΕΙΕ, δεν θα μπρούσαν να λείπουν από την δράση Openwifi.gr. Το http://www.ekt.gr (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) και το http://www.eie.gr (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών), σε συνεργασία με την http://www.ellak.gr (ΕΕΛ/ΛΑΚ), προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση μέσω του openwifi mesh στο διαδίκτυο στους εξωτερικούς χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Β.Κων/νου 48) στο κέντρο της Αθήνας σε ένα από τους πλέον πολυσύχναστους χώρους πολιτισμού και επιστήμης. Υπεύθυνος ο κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος.

Στο Νομό Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προμηθευτεί εξοπλισμό ο οποίος χρησιμοποιείται για την παροχή διασύνδεσης στο κτίριο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Κρήτης στη πόλη του Ρεθύμνου που χρησιμοποιείται ως φοιτητική εστία αλλά και χώρος εκδηλώσεων και συνεδριάσεων.

Επίσης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά δίκτυο ασύρματης πρόσβασης τεχνολογίας Open Mesh. Τον απαιτούμενο εξοπλισμό προμήθευσε η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) κατόπιν πρότασης που υπέβαλε το εργαστήριο Τεχνολογίας της μονάδας. Στόχος της ενέργειας ήταν η εκπαιδευτική αξιοποίηση των μαθητικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών που προμηθεύτηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Τάξη» κατά το σχολικό έτος 2009-2010, μέσω της δυνατότητας πρόσβασης των μαθητών σε διαδικτυακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που πρόσθεσε ο εξοπλισμός Open Mesh. Υπεύθυνος για τις δύο παραπάνω δράσεις στο Ρέθυμνο ο κ. Κώστας Πλατινάκης.

Ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας Κρήτης (Π.Ο.Σ.ΥΠ.ΑΤΕ) είναι ο παραθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας Κρήτης με δυναμικότητα 191 κατοικιών. Βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Γαζίου, στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Ηρακλείου, στην Κρήτη (Aκρωτήρι Pοδιάς). Eφάπτεται της θάλασσας με παραλιακό μέτωπο, με εξαιρετική θέα πρός την Αγία Πελαγία και το Ηράκλειο.

Η υλοποίηση της δράσης Openwifi σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ, έχει σκοπό τη δημιουργία ενός ανοικτού στο κοινό ευρυζωνικού δικτύου στους εξωτερικούς και παρακείμενους χώρους του συνεταιρισμού ώστε να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες των επισκεπτών όσο και η ανάγκη για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους του συνεταιρισμού.

Τέλος ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης http://www.heraklion.gr/e-heraklion/...-wireless.html , από το καλοκαίρι του 2008 προσφέρει δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω των υποδομών του δημόσιου ασύρματου δικτύου που έχει αναπτύξει με ίδια μέσα. Στην συνεχή προσπάθεια της καλής λειτουργίας αυτής της υποδομής και της αξιοποίησης των προηγμένων τεχνολογιών, το δίκτυο αυτό έχει συμπληρωθεί με την τεχνολογία open-mesh. Το open-mesh τμήμα του ασύρματου δικτύου αποτελείται από τα παρακάτω σημεία:

  • 4 σημεία που βρίσκονται στο Δημοτικό Μέγαρο στην Ανδρόγεω 2, συγκεκριμένα στο πολύκεντρο νεολαίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και στον 4ο όροφο του κτιρίου
  • 2 σημεία στο Δημαρχείο «Λότζια», ένα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (αίθουσα Βενιζέλου) και ένα στην αίθουσα Παπανδρέου
  • 3 σημεία στην πλατεία της εκκλησίας Παναγίτσας Μασταμπά

Τα τρία σημεία στην πλατεία της εκκλησίας Παναγίτσας Μασταμπά αποτελούν μία από διάφορες νέες νησίδες ασύρματης πρόσβασης που σχεδιάζονται για την ευρύτερη περιοχή της πόλης. Σε δεύτερη φάση, με την προσθήκη νέων σημείων πρόσβασης, αυτές οι νησίδες θα πληθαίνουν και θα καλύψουν ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε δωρεάν από τον ΕΛ/ΛΑΚ στα πλαίσια προώθησης της ευρυζωνικότητας, των νέων τεχνολογιών και του Ανοικτού/Ελεύθερου Λογισμικού. Υπεύθυνος ο κ. Κόντος Χάρης.

Το λιμάνι της Πάτρας, στο Σταθμό Υποδοχής Επιβατών, ήταν ένας από τους πρώτους χώρους που εγκατέστησαν ασύρματο δίκτυο, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ.Η εγκατάσταση έχει σκοπό να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους χρήστες του λιμανιού της Πάτρας. Βρίσκεται σε πιλοτική φάση λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο του 2010. Στην πρώτη αυτή φάση λειτουργίας εγκαταστάθηκαν 6 routers. Με την τοπολογία αυτή καλύφθηκαν οι εξής περιοχές της λιμενικής ζώνης του Βόρειου Λιμένα Πατρών: α) περιοχή “Πυλης 7”, β) περιοχή Σταθμού Επιβατών Βόρειου Λιμένα, γ) περιοχή Κτιρίου καταστημάτων οδού Νόρμαν και δ) περιοχή εισόδου λιμένα στον Μώλο Αγίου Νικολάου.

Το καλοκαίρι του 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του Νέου Νότιου Λιμένα της Πάτρας για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων Ελλάδας-Ιταλίας. Για το λόγο αυτό την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναδιοργάνωση του δικτύου των routers ώστε να καλυφθούν τόσο περιοχές του Βόρειου Λιμανιού (που εξυπηρετεί την κίνηση εσωτερικού προς Ιθάκη-Κεφαλλονιά καθώς και την κίνηση κρουαζιεροπλοίων) όσο και του Νότιου Λιμανιού (που εξυπηρετεί την κίνηση των γραμμών Ελλάδας-Ιταλίας). Υπεύθυνη η Κα Ιωάννα Κατσωνοπούλου.

Στο χωριό Άγιος Νικόλαος στο Δήμο Βοιών Λακωνίας, το ασύρματο δίκτυο Κάβο Μαλέα,Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας και ο σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών είναι ο φορέας υλοποίησης του ασύρματου δικτύου.Έχουν ήδη εγκατασταθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο στον κύριο οικισμό του χωριού και διετέθη εξοπλισμός από την ΕΕΛ/ΛΑΚ για την επέκταση του δικτύου και στους άλλους 4 παραλιακούς οικισμούς καθώς και η διασύνδεση με αντίστοιχα ασύρματα δίκτυα των Κυθήρων και της Κρήτης. Υπεύθυνος ο κ.Ιωάννης Δελακοβίας. Επίσης στο Δήμο Βοιών Λακωνίας και στο χωριό Ελίκα, διετέθη εξοπλισμός από την ΕΕΛ/ΛΑΚ για δωρεάν ασύρματη δικτύωση όλων των κοινόχρηστων χώρων στην Ελίκα Λακωνίας. Απο το χωριό περνάει κεντρικός δρομος που καταληγει στην Νεάπολη. Στο κεντρο υπαρχει Δημοτικο με πλατεια που μπορει να εξυπηρετησεει τους Δημοτες καθώς και τους περαστικους, που πηγαινουν προς Νεάπολη, Ελαφονισο, Κυθηρα. Η παραλια βρισκεται σε αποσταση δυο χιλιομέτρων και υπάρχει οπτική επαφη.Υπεύθυνος ο κ. Γεράσιμος Σβορώνος.

Τέλος στις Κυκλάδες και στο νησί της Τήνου, λειτουργεί το Το Ασύρματο Πλεγματοειδές Δικτύο (Open-mesh network) της Κώμης Τήνου, με τους πρώτους 10 ασύρματους δρομολογητές (wireless routers), το οποίο τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία το Δεκέμβριο του 2010, διαμοιράζοντας την προσωπική ευρυζωνική σύνδεση ADSL του υπεύθυνου του δικτύου. Tο Ασύρματο Δίκτυο της Κώμης Τήνου εξυπηρετεί ικανοποιητικά τους χρήστες του και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τήνο και τις Κυκλάδες, καθώς είναι το μοναδικό Ασύρματο Πλεγματοειδές Δικτύο (ανοιχτού κώδικα) των Κυκλάδων. Στην παρούσα φάση λειτουργεί με 4 δρομολογητές και αναμένεται η εγκατάσταση άλλων 6, ώστε να γίνουν 10 συνολικά. Τα open-mesh router έχουν εγκατασταθεί εξωτερικά σε ιστούς κεραιών τηλεόρασης, ως επί το πλείστον, ή άλλους διαθέσιμους ιστούς σε ταράτσες, σκεπές και τοίχους με κατάλληλη ορατότητα προς τους στοχευόμενους χώρους κάλυψης. Φορέας Υλοποίησης: «Κώμιος» http://komios.wordpress.com.Υπεύθυνος ο κ. Νικόλαος Αρμακόλας.


Πηγή: Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα( ΕΕΛ/ΛΑΚ)

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

17-09-2011 - Software Freedom Day στη Φλώρινα

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 17.00, στην Πλατεία Γεωργίου Μόδη στη Φλώρινα θα γίνει Ανοιχτή Εκδήλωση για την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, με παρουσιάσεις εφαρμογών ΕΛΛΑΚ και διανομών Linux, διανομή cd, dvd, αυτοκόλλητων, παρουσίαση OLPC-XO και πολλή κουβέντα.

Συνδιοργάνωση : Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας και Ελληνική Κοινότητα openSUSE.

Σας περιμένουμε!

























Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011 - "Ευκαιρίες και Δυνατότητες για Ανάπτυξη"

22 Μαΐου, Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011: "Ευκαιρίες και Δυνατότητες για Ανάπτυξη"

  • Θεσσαλονίκη: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων
  • Ηράκλειο: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αίθουσα Τηλε-εκπαίδευσης
  • Λάρισα: ΤΕΙ Λάρισας, Μικρό Αμφιθέατρο



Πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Μαΐου

Αθήνα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αίθουσα Τελετών
9.30-10.00: Έναρξη
Χαιρετισμοί: Σίμος Σιμόπουλος (Πρύτανης ΕΜΠ), Στέφανος Γκρίτσαλης (Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης)
10:00-12:00: Ανοιχτά Πρότυπα & Ανοιχτό Περιεχόμενο. Τα θεμέλια της ανάπτυξης του Internet.
Συντονιστής: Πάνος Λουρίδας (ΕΔΕΤ)
12.00-12.30: Διάλειμμα για καφέ
12:30-14:30: Ανοιχτά Μοντέλα Επιχειρηματικότητας
Συντονιστής: Γιάννης Γιανναράκης (MyWikipedia)
14:30-15:30: Διάλειμμα για γεύμα
15:30-17:30: Συζήτηση με θέμα: “Μη κοιτάς μόνο τι κάνεις εσύ για το ΕΛ/ΛΑΚ, δες και τι μπορεί να κάνει το ΕΛ/ΛΑΚ για εσένα”
Συντονιστής: Δημήτρης Ανδρεάδης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
Βασικός Ομιλητής: Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ)
Συμμετέχοντες: Πάνος Λουρίδας (ΕΔΕΤ), Φώτης Σταματελόπουλος (EBS), Γιώργος Γούσιος (ΟΠΑ), Λευτέρης Κόσμας (elkosmas.gr)
Παράλληλα Workshops (Αίθουσες Βιβλιοθήκης)
10:00-12:00
12:00-14:00
14:00-16:00

Σάββατο 21 Μαΐου

Αθήνα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αίθουσα Τελετών
10.00-12.00: Κοινότητες Ανοιχτού Λογισμικού & Hardware. Φτιάξτε μόνοι σας το δικό σας σύστημα!
12:00-12:30: Διάλειμμα για καφέ
12:30-14:30: Γιατί το Ανοιχτό Λογισμικό ταιριάζει με το Δημόσιο
Συντονιστής: Δημήτρης Κοτζίνος (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
14:30-15:30: Διάλειμμα για γεύμα
15:30-17:30: Συζήτηση με θέμα: “Επιχειρείν με Ανοιχτό Λογισμικό”
Συντονιστής: Νεκτάριος Κοζύρης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
Βασικός Ομιλητής: Δημήτρης Τσίγκος (VTrip)
Συμμετέχοντες: Κωνσταντίνος Βελέντζας (European Dynamics), Δημήτρης Γλυνός (Census), Γιάννης Κοτρώτσιος (Olympic Catering)
17:30-17:45: Κλήρωση Δώρων (λεπτομέρειες)
Δωροθέτες: Περιοδικό Linux Inside, Zenika, O’Reilly
Παράλληλα Workshops (Αίθουσες Βιβλιοθήκης)
10:00-12:00
12:00-14:00
14:00-16:00

Κυριακή 22 Μαΐου

Θεσσαλονίκη
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων
09:30-10.00: Έναρξη
10:00-11:00
  • Debian: 17 years and counting [Stefano Zacchiroli (Debian Project Leader)]
  • Pardus, a Distribution from Scratch [Gokmen Goksel (Pardus)]
11.00-11.30: Διάλειμμα
11:30-12:45
  • ΕΛΛΑΚ στο Δημοσιο Τομεα: Εφαρμογη στους ΟΤΑ [Α. Μαυριδης, Δ.
    Φωτακιδης, Ι. Σταμελος]
  • Hardware Ανοικτου Κωδικα [Θ. Κασκαλης]
  • ΚΑΣΣΙΟΠΕΙΑ: Κινητο Συστημα Επιθεωρησης Ασφαλειας [Β. Μαυρουδής, I. Μαυριδης]
  • Αναπτυξη εκπαιδευτικου υλικου για OLPC [Α.Τσινακος]
12.45-13.15: Διάλειμμα
13:15-14:30
  • ΕΛΛΑΚ και Επιχειρησεις: Εταιρικο Intranet [Σ. Κουζωφ]
  • ΕΛΛΑΚ και Νεανικη Επιχειρηματικοτητα [Α. Κρητικος]
  • Διαδικτυακη Πυλη για το ΕΛΛΑΚ στη Τριτοβαθμια Εκπαιδευση [Π.
    Γεωργιοπουλος, Β. Κουρτελης]
  • Ολοκληρωμενο Περιβαλλον ΕΛΛΑΚ για Παραλληλο Προγραμματισμο, [Κ. Δελησταυρου]
Παραλληλες Παρουσιασεις
Αιθουσα Τηλεκπαιδευσης 1ος Οροφος
Παρουσιάζονται δραστηριότητες και εφαρμογές των κοινοτήτων:
TheLUG, GreekLUG, KLUG, Fedora, ΟpenSuse, Ubuntu, EyeOS
Λάρισα
ΤΕΙ Λάρισας, Μικρό & Μεγάλο Αμφιθέατρο
10.00-10.15: Έναρξη
10:15-12:00
  • Zarafa: from closed to open [Milo Oostergo (Zarafa)]
  • Μικρό Αμφιθέατρο: Ελληνική Βικιπαίδεια [Νίκος Παπαδημούλης]
  • Μεγάλο Αμφιθέατρο: Μαθαίνοντας Ασφάλεια Π. Σ. με ΕΛΛΑΚ [Βασίλης Βλάχος - Αλέξανδρος Παπανικολάου]
  • Μεγάλο Αμφιθέατρο: Παρουσίαση Κοινότητας openSUSE και τα project της [Γεώργιος Τσαπαλιώκας]
  • Μικρό Αμφιθέατρο: Android Application Development [Γιώργος Βασιλάκος]
12.00-12.45: Διάλειμμα
12:45-14:30
  • Beyond DiY: Open Hardware and Renewable Energy [Javier Ruiz (Open Rights Group)]
  • Μεγάλο Αμφιθέατρο: Genesi USA – Ανοιχτό Λογισμικό και Hardware [Κωνσταντίνος Μαργαρίτης]
  • Μικρό Αμφιθέατρο: Ανοιχτά Μοντέλα Επιχειρηματικότητας [Γεώργιος Μπλάνας]
  • Μεγάλο Αμφιθέατρο: Χτίζοντας ένα δίκτυο Open-Mesh [Θωμάς Ράπτης]
  • Μικρό Αμφιθέατρο: The Hadoop Distributed File System and the MapReduce Software Framework [Ηλίας Σάββας]
14.30-15.30: Διάλειμμα
15:30-16:00
  • Μεγάλο Αμφιθέατρο: Δημόσια Διοίκηση [Γεώργιος Βασιλόπουλος, Δημοσθένης Καζάκος]
  • Μικρό Αμφιθέατρο: Προγραμματίζοντας με OpenGL [Βασιλική Θεοδωροπούλου, Γιώργος Κούτσικος]
16.00-17.30: Panel Συζήτησης
Θέμα: “Είναι ασφαλές – κατάλληλο το ΕΛΛΑΚ για φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα;”
Συντονιστής: Βασίλης Βλάχος (ΤΕΙ Λάρισας)
Συμμετέχοντες: Χρήστος Ηλιούδης (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Μαυρίδης (Παν. Μακεδονίας), Αλέξανδρος Παπανικολάου (ΤΕΙ Λάρισας), Σπύρος Κοψιδάς (ΕΚΕΤΑ), Νίκος Ζαχαρόπουλος (OWASP)
Ηράκλειο
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης
10.00-10.15: Έναρξη
10:15-12:30
  • LibreOffice and the Document Foundation [Italo Vignoli (Document Foundation)]
  • GIS και ΕΛ/ΛΑΚ [Πουλίκος Πραστάκος]
  • ΕΛ/ΛΑΚ στο ΤΕΙ Κρήτης [Κώστας Βασιλάκης]
  • Διαχείριση εκτυπωτικών πόρων με ανοικτό τρόπο [Μιχάλης Καλοχριστιανάκης]
12:30-13:00: Διάλειμμα
13:00-15:30
  • Ανοικτό λογισμικό στο Δήμο Ηρακλείου [Νικήτας Μιχαλάκης, Κώστας Μοχιανάκης]
  • Υπηρεσία εικονικών μηχανών [Γιώργος Κισσανδράκης]
  • Διαχείριση σχολικής τάξης με Ubuntu Ltsp [Λεωνίδας Παπαδάκης]
  • ΕΛ/ΛΑΚ και αστρονομικά εργαλεία [Μηνάς Τσικριτσής]
  • Εισαγωγή στα 3D γραφικά με ΕΛ/ΛΑΚ [Αντώνης Ρυακιωτάκης]

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Openfest 2011




                                     
 Ώρα:Σάββατο, 9 Απριλίου · 4:00 π.μ. - 8:30 μμ
Τοποθεσία:Βιβλιοθήκη KTE TEI Κοζάνης


  



Σάββατο 9 Απριλίου

-Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου-
10:00 - 10:30     Προσέλευση
  
Ώρα προσέλευσης. Θα υπάρχουν φοιτητές της διοργάνωσης για να σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και να σας καθοδηγήσουν στα αμφιθέατρα καθώς και χρήσιμες οδηγίες για να μπορέσετε να βρείτε το χώρο των ομιλιών.
10:30 - 11:00     Άνοιγμα της διοργάνωσης - Χαιρετισμοί
  
11:00 - 11:30     Παρουσίαση της ελληνικής κοινότητας openSUSE
Κουδάρας Κων/νος
  
Η παρουσίαση μιας νέας και συνάμα δυναμικής παρουσίας μιας κοινότηταςπου γεννήθηκε στην Ελλάδα, γρήγορα όμως κέρδισε τον σεβασμό και τηνεκτίμηση της παγκόσμιας κοινότητας. Οι δράσεις και όλα τα πώς και ταγιατί γύρω από αυτή τη νέα προσπάθεια.
11:30 - 12:00     openSUSE: Παρουσίαση διανομής 11.4
Κουδάρας Κωνσταντίνος
  
Η παρουσίαση της διανομής openSUSE 11.4. Τα χαρακτηριστικά και οικαινοτομίες που κάνουν αυτή την έκδοση της διανομής τόσο μοναδική.
12:00 - 12:30     Παρουσίαση της διανομής Archlinux
Λάτσας Τάσος, Ευάγγελος Μπαλάσκας
  
Παρουσίαση της διανομής καθώς και της ελληνικής κοινότητας του Archlinux.
12:30 - 13:00     Παρουσίαση της διανομής Fedora
Κωνσταντίνος Αντωνάκογλου
  
Παρουσίαση της διανομής καθώς και της ελληνικής κοινότητας Fedora.
13:00 - 13:20     Διάλειμμα
  
13:20 - 13:50     Τι είναι το EyeOS;
Ρουσινόπουλος Αθανάσιος-Ηλίας
  
Τι είναι το EyeOS, χαρακτηριστικά του καθώς και παραδείγματα και εφαρμογές.
13:50 - 14:35     Παρουσίαση του λειτουργικού συστήματος FreeBSD και η εκδοχή του ως εναλλακτική λύση έναντι του openSolaris
FreeBSD Project
Χρυσοχέρης Ηλίας
  
Το FreeBSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα Unix. Προέρχεται από το ΠανεπιστήμιοBerkeley της California στις ΗΠΑ. Είναι ένα λειτουργικό που έχει σανχαρακτηριστικά του, την ελαφριά δομή του, τη σταθερότητά του και την ασφάλεια,τόσο όσον αφορά τα δεδομένα και τα αποθηκευτικά μέσα, όσο και την ασφάλεια στοδιαδίκτυο και τις δικτυακές υπηρεσίες. Αυτό το κάνει κατάλληλο για χρήση σεσυστήματα εξυπηρετητών δικτύου (Servers), αλλά και σε περιβάλλον γραφείου(Desktop).
Σε αυτή την παρουσίαση θα γνωρίσουμε το FreeBSD, τις δυνατότητές του όσοναφορά την ασφάλεια και κάποιες τεχνολογίες που έχουν εισαχθεί από τοopenSolaris. Αυτές είναι που το κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό σαν μια εναλλακτικήλύση για χρήστες που προέρχονται από τελευταίο.
14:35 - 15:00     Firefox 4
Πιέρρος Παπαδέας
  
15:00 - 15:30     And now what ?
Γραμμένος Αλέξης
  
Η πορεία στο χρόνο και η σημερινή θέση του Open source στην συνολική κατανομή , προβλήματα και λύσεις στην ανάπτυξη νέων συστημάτων.
15:30 - 16:00     Διάλειμμα
  
16:00 - 16:30     Customizing linux for academic purposes
Κοινότητα ΕΛΛΑΚ Πανεπιστημίου Αθηνών
Σπύρος Γαστεράτος
  
Διαδικασία κατασκευής διανομής για εκπαιδευτική εφαρμογή, και παρουσίαση αυτής.
16:30 - 17:00     Παρουσίαση της εφαρμογής SUSE Studio
Ευστάθιος Ιώσηφιδης
  
Δημιουργήστε τώρα την δικιά σας διανομή on-line στο λεπτό !!!
17:00 - 17:30     Εισαγωγή στο OBS (openSUSE Build Service)
Ευστάθιος Αγραπίδης
  
Τι είναι το OBS; Τι κάνει αυτό το εργαλείο τόσο μοναδικό;
17:30 - 18:00     Slot it || die
Ελληνική Κοινότητα Gentoo Linux
Δημήτρης Παπαπούλιος
  
Παρουσίαση εργαλείων χειρισμού γλωσσών προγραμματισμού στη διανομή (gcc-config, perl-cleaner, python-updater)
18:00 - 18:30     Παρουσίαση προγράμματος οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων με υποστήριξη ελληνικών και άλλων μη λατινικών χαρακτήρων
Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης
Δημήτριος Ντούλας

  
Θα παρουσιαστεί η μεταγλώττιση του πηγαίου κώδικα του tesseract 3.0 και η εγκατάσταση του. Ο τρόπος αυτός είναι συμβατός με όλες τις διανομές linux αλλά ακόμα και με τα windows. Κατόπιν θα προστεθούν οι κατάλληλες βιβλιοθήκες για αναγνώριση ελληνικών και θα γίνουν ορισμένες δοκιμές αναγνώρισης κειμένου από τερματικό. Τέλος θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα με γραφική διεπαφή OCRFeeder το οποίο μας διευκολύνει στην αναγνώριση σελίδων. Θα γίνει γενικός σχολιασμός στην οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, την δυσκολία του εγχειρήματος και τις τεχνικές προδιαγραφές για την σωστή παραμετροποίηση των εφαρμογών. Θα γίνει νύξη και για τον τρόπο εκπαίδευσης μιας βιβλιοθήκης χαρακτήρων, αλλά δεν θα παρουσιαστεί διότι είναι ένα πολύ εκτεταμένο θέμα.


-Αμφιθέατρο Α011-
11:10 - 12:00     Life as an android developer
Πολυχρόνης Κωνσταντίνος
  
Αναφορά στην ιστορία του Android, ανάλυση τεχνικών χαρακτηριστικών και παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο κάποιος μπορεί να κερδίζει λεφτά από το Android.
12:00 - 12:30     Παρουσίαση της εφαρμογής "Android n Andretta: The balcony scene"
Ιωάννης Τσίγκος, Σωτήρης Χατζηαναγνώστου
  
Σε αυτό το tutorial θα γνωρίσουμε το Android, θα κατανοήσουμε την τεχνολογία του και την αρχιτεκτονική του, θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία ανάπτυξης μιας android εφαρμογή και θα μιλήσουμε για ιδέες πάνω στο android. Τέλος θα γίνει παρουσίαση της εφαρμογής “Android and andretta” η οποία κέρδισε το GTUG Android Hackathon
12:30 - 13:00     Παρουσίαση της εφαρμογής "Love Secret"
Νασιώτη Μαρία, Μαρούλης Νίκος
  
Παρουσίαση της android εφαρμογής: Love Secret η οποία αναπτύχθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού GTUG Android Hackathon
13:00 - 13:30     Διάλειμμα
  
13:30 - 14:00     Τι είναι το arduino
Κώστας Αντονάκογλου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Πιέρρος Παπαδέας
  
Arduino είναι μία πλακέτα με μικροεπεξεργαστή ανοιχτού κώδικα και αρχιτεκτονικής, με αναλογικές και ψηφιακές εισόδους και εξόδους, με δυνατότητα προγραμματισμού από τον χρήστη, που προσφέρει εύκολη ανάπτυξη κατασκευών και εφαρμογών "

    * Τι είναι το arduino
    * Πώς ξεκίνησε, πώς συνεχίζει
    * Πού χρησιμοποιείται
    * Πώς χρησιμοποιείται ( περιβάλλον προγραμματισμού, συνδεσιμότητα )
    * Παρουσίαση εφαρμογής ελέγχου LEDs σε arduino, από web σελίδα, μέσω pc

14:00 - 14:50     Πολυ-χρηστικό Αυτόνομο Όχημα Μήχατρον
Τει Πειραιά Τμήμα Αυτοματισμού
Χατζόπουλος Μάκης
  
Παρουσίαση του αυτόνομου οχήματος “Μήχατρον” και των εφαρμογών του.


-Αίθουσα E02, OSLab (Workshops)-
12:00 - 12:50     Βασική εγκατάσταση/ρυθμίσεις Drupal, 1/3
Κοινότητα Drupal
  
12:50 - 13:00     Διάλειμμα
  
13:00 - 13:50     Βασική εγκατάσταση/ρυθμίσεις Drupal, 2/3
Κοινότητα Drupal
  
13:50 - 14:00     Διάλειμμα
  
14:00 - 14:50     Βασική εγκατάσταση/ρυθμίσεις Drupal, 3/3
Κοινότητα Drupal
  
14:50 - 15:00     Διάλειμμα
  
15:00 - 15:50     Arduino Developing Team
  
Το πρόγραμμα θα ενημερωθεί σύντομα με παραπάνω πληροφορίες
15:50 - 16:00     Διάλειμμα
  
16:00 - 17:00     Design with Open Source Softcore Processor using FPGA
Λυριτζής Βασίλης
  
Introduce, the softcore embedded processor Nios, represents the industry's first viable commercial processor created specifically for embedded systems design in FPGAs. Since then, tens of thousands of FPGA users have adopted the Nios and Nios II processors from Altera. Complete embedded systems design, prototyping, HDL flow and custom applications.



Κυριακή 10 Απριλίου

-Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου-
11:00 - 11:30     Μαθαίνοντας ασφάλεια web εφαρμογών με ΕΛ/ΛΑΚ
Δρ. Βασίλειος Βλάχος, Δρ. Αλέξανδρος Παπανικολάου
  
Στην παρουσίαση περιγράφουμε πώς με τα OWASP Academies μπορεί να οργανωθεί μία σειρά μαθημάτων με θέμα την ασφάλεια λογισμικού, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υλικό, παρουσιάσεις και εργαλεία ανοικτού κώδικα που παρέχονται μέσα από το OWASP. Η παρουσίαση βασίζεται στην εμπειρία διδασκαλίας της ασφάλειας λογισμικού με υλικό από το OWASP σε Ελληνικά πανεπιστήμια, που αποτέλεσε ουσιαστικά και τη βάση για τη δημιουργία των OWASP Academies. Βασικό ρόλο στα OWASP Academies έχει η ενεργός συμμετοχή των φοιτητών σε διαδραστικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας το εργαλείο "Hackademic Challenges". Το εργαλείο "Hackademic Challenges" αποτελεί μια δημιουργική αλλά ταυτόχρονα ευχάριστη μέθοδο για να μάθει κανείς βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των web εφαρμογών.

Τα χαρακτηριστικά του:

    * Έχει γραφτεί σε PHP (XAMPP) και μπορεί να τρέξει χωρίς προβλήματα (με τη χρήση Apache) σε λειτουργικά Windows, Linux, κτλ.
    * Χρήσιμο για όποιον θέλει να τεστάρει τις ικανότητες του στον τομέα του Penetration Testing.
    * Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εκπαιδευτικό εργαλείο (σε εργαστήρια) εκμάθησης security.
    * Τα σενάρια των Challenges είναι γραμμένα στα ελληνικά (για τις ανάγκες του OWASP θα μεταφραστούν στα Αγγλικα).
    * Έχει τεσταριστεί σε Windows (7), Linux (Fedora).


Η δοκιμή το εργαλείο "Hackademic Challenges" έλαβε χώρα καθ ? όλη την διάρκεια του εξαμήνου σε ένα προπτυχιακό υποχρεωτικό μάθημα στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών(του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΤΕΙ) Λάρισας) ,στο μάθημα Ασφαλές Λογισμικό Προηγμένων Υπηρεσιών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς και στο τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Αθηνών.

Πλέον το εργαλείο "Hackademic Challenges" έχει ενταχθεί στο έργο OWASP Academies, που στόχο έχει να διευκολύνει τη διάδοση και τη διδασκαλία της ασφάλειας λογισμικού σε πανεπιστήμια ανά το κόσμο
11:30 - 12:00     Ασφάλεια στις Web εφαρμογές: Μας αφορά όλους!
OWASP
Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου
  
Η προτεινόμενη παρουσίαση ξεκινά αναλύοντας τους 10 σημαντικότερουςκινδύνους ασφάλειας διαδικτυακών εφαρμογών, όπως αυτοί αποτυπώνονταιστο OWASP Top 10 2010 και στη συνέχεια παρουσιάζει τρόπουςαντιμετώπισής τους μέσα από εργαλεία και μεθοδολογίες που έχειαναπτύξει το OWASP και τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους με τη μορφήΕΛ/ΛΑΚ. Ειδικότερα, προτείνεται η υιοθέτηση ενός Ασφαλούς Κύκλου ΖωήςΑνάπτυξης Λογισμικού, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση τουOpenSAMM (Software Assurance and Maturity Model), ενός πλαισίου πουβοηθά τους οργανισμούς να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια στρατηγικήγια την ασφάλεια στο λογισμικό που αναπτύσσουν, ανάλογα με τουςιδιαίτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
12:00 - 12:30     Ultimate Web Firewall - PHP Open Source Application
Θοδωρής Λιβάνης, Παναγιώτης Παπαντωνίου
  
Παρουσίαση της PHP εφαρμογής που κατασκευάσαμε. Αποτελεσματικό για την αύξηση της ασφάλειας οποιαδήποτε php και όχι μόνο, σελίδας.
12:30 - 13:00     No more spam
Taspython
Βικάτος Παντελής
  
Σε αυτή την παρουσίαση θα αναλύσουμε το θεωρητικό και το τεχνικό μέρος της δημιουργίας ενός “φίλτρου” για την ανίχνευση spam emails .Το θεωρητικό μέρος αποτελεί το πιθανοτικό μοντέλο του Bayes και το τεχνικό την υλοποίηση ενός τέτοιου “φίλτρου” με την χρησιμοποίηση πακέτων της python για εύκολη και αποδοτική συγγραφή κώδικα .
13:00 - 13:30     Διάλειμμα
  
13:30 - 14:20     Τι είναι το drupal & social networking σε μορφή drupal - building communities
Κοινότητα Drupal
Γιώργος Παπαδόγγονας
  
Σύντομη παρουσίαση του Drupal

    * Τι πλεονεκτήματα παρουσιάζει για τη δημιουργία social networking web sites
    * Παρουσίαση επιτυχημένων case studies
    * Σύντομη περιγραφή drupal modules που είναι χρήσιμα για social networking web sites
    * Παρουσίαση της διανομής Drupal Commons

14:20 - 14:50     Η γλώσσα προγραμματισμού PHP
Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου
  
" PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε για τη δημιουργία δυναμικών σελίδων στο διαδίκτυο και είναι επισήμως γνωστή ως: HyperText preprocessor "

    * Τι είναι php
    * Πώς ξεκίνησε
    * Τι δυνατότητες δίνει, και με τι συνδυάζεται όσον αφορά σύνδεση με βάσεις και επεξεργασία εικόνων
    * Παραδείγματα κώδικα για σύνδεση με MySQL βάση δεδομένων
    * Αναφορά σε εφαρμογές φτιαγμένες σε php, όπως JOOMLA, WordPress, Piwik.

14:50 - 15:35     In Ruby’s arms
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
  
Μάθετε για τη Ruby, το μεταπρογραμματισμό και γίνεται star web developer με τη Rails!
15:35 - 16:00     Ruby Metaprogramming
Jim Myhrberg
  
Το πρόγραμμα θα ενημερωθεί σύντομα με παραπάνω πληροφορίες
16:00 - 16:30     Live TV Streaming
Μαρούλης Νίκος
  
Το πρόγραμμα θα ενημερωθεί σύντομα με παραπάνω πληροφορίες
16:30 - 17:00     Διάλειμμα
  
17:00 - 17:50     HTML5: WebGL για 3D γραφικά στο web
Διονύσης Ζήνδρος, Πέτρος Αγγελάτος
  
Το WebGL είναι μία πλατφόρμα βασισμένη στο OpenGL ES 2.0 που προσφέρει μία σειρά από APIs για την ζωγραφική 3D γραφικών μέσα στον φυλλομετρητή. Χρησιμοποιεί την ετικέτα canvas της τελευταίας έκδοσης του HTML και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα από το DOM. Στην ομιλία, ο Πέτρος Αγγελάτος και ο Διονύσης Ζήνδρος από την Kamibu θα παρουσιάσουν το πρότυπο WebGL, και θα μιλήσουν για τις δυνατότητες που προσφέρει, καθώς και γιατί είναι σημαντικό το ότι είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα που δεν φτιάχτηκε από μία μόνο εταιρία. Ενδιαφέρον αποτελεί η εξέλιξη που αναμένεται στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών τα οποία πλέον με αυτές τις δυνατότητες που αρχίζουν και ωριμάζουν θα αρχίσουν σιγά σιγά να μεταφέρονται στο web και να συνδυάζουν ρεαλιστικά 3D γραφικά μαζί με κοινωνικές πλατφόρμες επικοινωνίας. Η ομιλία απευθύνεται σε μηχανικούς λογισμικού που ήδη προγραμματίζουν για το web, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε προγραμματισμό γραφικών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, θα αναπτυχθούν ορισμένα παραδείγματα στην γλώσσα Javascript τα οποία κάνουν χρήση των τεχνικών που θα αναφέρουμε.
17:50 - 18:20     How to become a Googler - The OpenSource way
GTUG
Ιωάννης Βλαχογιάννης
  
Can OpenSource fit and mix inside coorporations?
18:20 - 18:50     Απολογισμός, λήξη διημερίδας
Οργανωτική Επιτροπή Openfest 2011
  
Το πρόγραμμα θα ενημερωθεί σύντομα με παραπάνω πληροφορίες


-Αμφιθέατρο Α011-
11:00 - 11:30     Πληροφορική Παιδεία
Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε.)
Δημήτρης Κυριακός
  
Εξέλιξη της πληροφορικής παιδείας στην εκπαίδευση. Εξελίξεις στην εκπαίδευση. Το επαγγελματικό τοπίο στον κλάδο της Πληροφορικής & των Επικοινωνιών. Επαγγελματικά δικαιώματα. Η προσπάθεια δημιουργίας Επιμελητηρίου Πληροφορικής. Συμμετοχή της Ε.Π.Ε. στην ΕΛΛΑΚ Α.Ε.. Προσπάθειες ένταξης ΕΛΛΑΚ στο δημόσιο. Η πρόταση της ΕΠΕ για το φορητό υπολογιστή. Ψηφιακή στρατηγική.
11:30 - 12:00     Εφαρμογή ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση
Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας / ΕΑΙΤΥ, ΥΠΔΒΜΘ
Γιάννης Σιάχος, Ιάσονας Παπαναγιώτου
  
Pαρουσίαση σχετικά με την εφαρμογή ΕΛ/ΛΑΚ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντιμετώπιση προβλημάτων εξοπλισμού ΤΠΕ των ΣΕΠΕΗΥΥιοθέτηση τεχνολογιών, που καθιστούν τον εξοπλισμό εύκολο στη χρήση / διαχείριση και αποδοτικό στην παιδαγωγική αξιοποίηση.
12:00 - 12:20     Wikipedia: Το μεγαλύτερο ανοικτό συνεργατικό έργο στον πλανήτη και στην Ελλάδα
Γιάννης Γιανναράκης
  
Στα 10 χρόνια παρουσίας της Wikipedia, δηιουργήθηκε όχι μόνο ένα νέο παράδειγμα για τον τρόπο που γράφονται οι εγκυκλοπαίδειες αλλά και για τον τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη μπορούν να συνεργαστούν γαι έναν κοινό σκοπό. Η πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά στοχεύει στην δημιουργία της ελληνικής ανοιχτής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδεις του 21ου αιώνα αλλά και στην διάχυση του συνεργατικού παραδείγματος στην ελληνική κοινωνία.
12:20 - 12:50     Παρουσίαση των δράσεων του Hellug για το έτος 2010 και και των στόχων του για το νέο έτος
Hellug
Παναγιώτης Παληάς
  
Παρουσίαση των δράσεων του Hellug για το έτος 2010 και και των στόχων του για το νέο έτος
12:50 - 13:30     Διάλειμμα
  
13:30 - 14:00     Ανέβασμα βάσης δεδομένων σχολικής βιβλιοθήκης υπό μορφήν καταλόγου ανοικτής πρόσβασης OPAC σε Joomla! ιστοσελίδα, με χρήση αποκλειστικά ΕΛ/ΛΑΚ
Εμμανουήλ Νίνος, Ανδρέας Παπακλεοβούλου
  
Δημιουργία καταλόγου ανοικτής πρόσβασης OPAC & μεταφορά δεδομένων [data migration] με τεχονολίες: OpenOffice Calc, Jooomla!, Simple Booklibrary (joomla extensions)
14:00 - 14:40     JavaScript και SVG για τη δημιουργία διαδικτυακών διαδραστικών εργαστηρίων
Αναστάσιος Οικονομίδης
  
H τεχνολογία της SVG επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την απεικόνιση διανυσματικών γραφικών στο διαδίκτυο. Αποτελεί πρότυπο του οργανισμού W3C από το 1999 και υποστηρίζεται εγγενώς σε όλους τους γνωστούς φυλλομετρητές (Firefox, Opera, Safari, Chrome) πλην του Internet Explorer στον οποίο απαιτείται η εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού τρίτου κατασκευαστή. Η SVG έχει αναφερθεί και ως "το Flash του W3C" δίνοντας έτσι το χαρακτηριστικό της που είναι η εναλλακτική πρόταση του ελεύθερου λογισμικού έναντι της τεχνολογίας Flash που δεν είναι ελεύθερη αλλά ανήκει σε γνωστή εταιρεία. Το πλήρες Document Object Model (DOM) που διαθέτει η SVG, αλλά και η δομή της που βασίζεται στην XML, επιτρέπει τον άνετο χειρισμό των στοιχείων της μέσω γλωσσών προγραμματισμού όπως η JavaScript και η ΡΗΡ, αλλά και πολλών άλλων. Η σχεδίαση οργάνων (πχ παλμογράφος, πολύμετρο, γεννήτρια συναρτήσεων κλπ) μαζί με ηλεκτρικά στοιχεία (πχ αντιστάσεις, πυκνωτές, τελεστικοί ενισχυτές κλπ) μέσω της SVG επιτρέπει την απεικόνισή τους στο διαδίκτυο σε υψηλή ποιότητα. Ο συνδυασμός των γραφικών αυτών με τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα εξομοίωσης όπως το SPICE υλοποιημένες μέσω της JavaScript και της ΡΗΡ οδηγούν στην υλοποίηση εργαστηρίων μηχανικών τα οποία λειτουργούν όπως τα πραγματικά εργαστήρια και δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να προετοιμάζονται πριν τη φυσική τους παρουσία σε αυτά αλλά και να επαναλαμβάνουν το εργαστηριακό μέρος των ασκήσεων που διδάχθηκαν σε ένα περιβάλλον ίδιο σχεδόν με το πραγματικό, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα εμβάθυνσης αλλά και εξ αποστάσεως διδασκαλίας πρακτικών θεμάτων.
14:40 - 15:30     Εργαστηριακη Υποστήριξη στο Μάθημα Πληροφορικά Συστήματα Διοίκησης με Ελεύθερο Λογισμικό
Μανιατοπούλου Αγγελική
  
Εργαστηριακή υποστήριξη με ελεύθερο λογισμικό στο μάθημα “Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης”, με ενότητες:

    * Μαθηματικά στατιστική
    * Λήψη αποφάσεων
    * Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διοίκησης
    * Βοηθητικά εργαλεία {Editors-zip unzip tools}
    * Χρηματοοικονομικά εργαλεία
    * Εργαλεία ανάπτυξης στρατηγικών, κ.λ.π



-Αίθουσα E02, OSLab (Workshops)-
11:00 - 11:50     Surviving with Gnome 3.0 on Fedora
Νίκος Ρούσσος, Πιέρρος Παπαδέας
  
11:50 - 12:00     Διάλειμμα
  
12:00 - 12:50     Πως να δημιουργήσετε πακέτα για οποιαδήποτε διανομή με την χρήση του OBS
openSUSE
Ευστάθιος Αγραπίδης
  
Δημιουργήστε τα δικά σας πακέτα και κάντε τα συντήρηση, άσχετα με τοποια διανομή χρησιμοποιείτε
12:50 - 13:00     Διάλειμμα
  
13:00 - 13:50     Hackademic Challenges Project
OWASP
Ανδρέας Βενιέρης, Αναστάσιος Στασινόπουλος
  
Tο εργαλείο "Hackademic Challenges" έλαβε χώρα καθ' όλη την διάρκεια του εξαμήνου σε ένα προπτυχιακό υποχρεωτικό μάθημα στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΤΕΙ) Λάρισας) ,στο μάθημα Ασφαλές Λογισμικό Προηγμένων Υπηρεσιών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς και στο τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Αθηνών.Πλέον το εργαλείο "Hackademic Challenges" έχει ενταχθεί στο έργο OWASP Academies, που στόχο έχει να διευκολύνει τη διάδοση και τη διδασκαλία της ασφάλειας λογισμικού σε πανεπιστήμια ανά το κόσμο.
13:50 - 14:00     Διάλειμμα
  
14:00 - 14:50     Συνεισφέροντας στη Wikipedia
Ariel Glen
  
Παρουσίαση της δράσης MyWikipedia. Η δράση αυτή έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia, με στόχο να αυξηθούν τα άρθρα και οι συντάκτες της, και κατά συνέπεια και η αξιοπιστία της.
14:50 - 15:00     Διάλειμμα
  
15:00 - 15:50     Εγκατάσταση και διαχείριση σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής
Γ. Σιάχος, Ι. Παπαναγιώτου, Ά. Γεωργόπουλος
  
Παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση εγκατάστασης και διαχείρισης σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής, βασισμένη σε εφαρμογές ανοικτού κώδικα και υποστηριζόμενη από το ΥΠΔΒΜΘ. Χρησιμοποιείται ως βάση η διανομή Ubuntu του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux, η οποία επεκτείνεται με την τεχνολογία LTSP ώστε να μπορεί να εκτελείται και σε πεπαλαιωμένα (thin clients) αλλά και σε σύγχρονα εργαστήρια (fat clients). Ανάλογα με τη βαθμίδα του σχολείου, εγκαθίστανται τα κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά που διατίθενται από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ. Η όλη διαδικασία αυτοματοποιείται από την εφαρμογή sch-scripts, η οποία προσφέρει και αρκετές λειτουργίες διαχείρισης τάξης.
15:50 - 16:00     Διάλειμμα
  
16:00 - 18:00     Εργαστηριακη Υποστήριξη στο Μάθημα Πληροφορικά Συστήματα Διοίκησης με Ελεύθερο Λογισμικό
Μανιατοπούλου Αγγελική, Γεωργακοπουλος Ιωάννης
























































































































































































Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Φεστιβάλ ανοικτου κώδικα και ελεύθερου λογισμικού- OpenFest 2011






Τι είναι το Openfest;

Είναι τo φεστιβάλ Ανοικτού Κώδικα και Ελεύθερου Λογισμικού, το οποίο διοργανώνεται τις ημερομηνίες 9 - 10 Απριλίου 2011 , από σπουδαστές του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΑΤΕΙ Πειραιά και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Λειτουργικών Συστημάτων.

Ποιοι είναι καλεσμένοι στο φεστιβάλ;

Είστε καλεσμένοι όλοι! Δεν έχει σημασία αν είστε γνώστες του ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα), διότι θα υπάρξει πληθώρα παρουσιάσεων που θα διδάξουν τι είναι ελεύθερο λογισμικό στους αρχάριους, και άλλες που θα απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένο κοινό.

Ποιό είναι το περιεχόμενο του φεστιβάλ;

  • Ομιλίες γύρω από θέματα νέων τεχνολογιών από διακεκριμένα άτομα
  • Παρουσιάσεις ελληνικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό
  • Διανομή και εγκατάσταση ελεύθερου λογισμικού και προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα
  • Workshops που θα τρέχουν παράλληλα με τις παρουσιάσεις

Επισκεφθείτε το φεστιβάλ και μπείτε κι εσείς στο μαγικό κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού κώδικα!
Ραντεβού στις 9 & 10 Απριλίου! Διαδώστε το!!!


                                           Σας περιμένουμε όλους!

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Revolution OS - η επανάσταση του ελεύθερου λογισμικού

Το ντοκιμαντέρ του 2001 Revolution OS εξιστορεί την εικοσαετή ιστορία του GNU, του Linux και του ανοιχτού κώδικα. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο εικονιζόμενος Richard Matthew Stallman, ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού και ακτιβιστής υπέρ της ελεύθερης διακίνησής του.




VIDEO   (Κάνει κάποια δευτερόλεπτα να φορτώσει το Video για αυτό λίγη υπομονή)



Μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών καταγράφεται η πορεία του ελεύθερου λογισμικού, από την πρώτη ανταρσία ενάντια στη διοίκηση του διάσημου αμερικανικού τεχνολογικού ινστιτούτου MIT μέχρι τα σημερινά ελεύθερα προϊόντα της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας - κώδικες μέσα από τους οποίους ενδεχομένως προβάλλεται το ντοκιμαντέρ αυτό στις οθόνες των αναγνωστών.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης, η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ και το 2ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης διοργανώνουν ημερίδα στην Κατερίνη με θέμα: "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ / ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ".





 Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η

1) Παρουσίαση των κοινοτήτων ΕΛ/ΛΑΚ που συμμετέχουν στην εκδήλωση.
2) ΕΛ/ΛΑΚ: Παρελθόν, παρόν και μέλλον (Ως μεθοδολογία ανάπτυξης λογισμικού και ως φιλοσοφία). Ωφέλη από τη χρήση του. WEB 3.0: Cloud Computing, mobile Internet, Social Media.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η

3) Αξιοποίηση παλαιών εργαστηρίων Πληροφορικής με sch-scripts σε LTS-Ubuntu.
4) Λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές, αντιστοιχίες ΕΛ/ΛΑΚ / Ιδιοταγούς λογισμικού.
5) Εγκατάσταση GNU/Linux λειτουργικού συστήματος.
6) Ανοιχτή συζήτηση.

ΧΩΡΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Αμφιθέατρο 2ου ΓΕΛ Κατερίνης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ: Κυριακή, 23/01/2011 - 11:00 έως 14:00

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Σαπαλίδης Κώστας, Σέργιος Τσαμπόλοβ, Μουσαφείρης Κωνσταντίνος, Στεφανίδης Φώτης, Ντούλας Δημήτρης, Τριανταφύλλου Χρήστος, Ρίτας Ιωάννης, Μποϊδίδης Ιωάννης, Κλέτσας Αλέξης.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Πιερίας, Γραφεία ΠΛΗΝΕΤ Πιερίας, Φλώρινας, Σερρών, ΕΛΜΕ Πιερίας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Κατερίνης, ΠΕΚΑΠ Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, Ένωση Ελλήνων Χρηστών & Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ (www.greeklug.gr), Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης (www.klug.gr)

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Flickr Images