Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

JPG, PNG ή GIF; Σωστή χρήστη των Format


Στο web θα δείτε ότι κυριαρχούν τρεις τύποι αρχείων για εικόνα. JPG, GIF, PNG. Τους χρησιμοποιούμε σωστά; Για ποιο λόγο υπάρχει ο κάθε τύπος αρχείου και σε τι χρησιμεύει.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

To JPEG χρησιμοποιεί την τεχνική lossy compression. Οι εικόνες JPG χρησιμοποιούν 16εκ. χρώματα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για φωτογραφίες και για εικόνες που δεν θα φαίνονται καλά με 256 χρώματα μόνο. Όταν αποθηκεύεται μια φωτογραφία σε JPG format τότε δεν αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο το αρχείο θα ήταν τεράστιο.

PNG (Portable Network Graphics)

To PNG αναπτύχθηκε για να ξεπεράσει τους περιορισμούς των GIF αρχείων. Το PNG λειτουργεί σε δύο φάσματα χρωμάτων, τα 256 (8 bit) και τα 16εκ. (24/32bit). Στο Web μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα 8bit για οικονομία χώρου. Οι PNG εικόνες μπορούν να είναι 5%-25% πιο συμπιεσμένες από τις GIF ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν περισσότερο έλεγχο στο transparency μέσω της δυνατότητας ρύθμισης του opacity. Βασικά προβλήματα του PNG είναι η ασυμβατότητα με ορισμένους browser και η = απουσία animation, κάτι που κρατάει τα GIF ακόμα ζωντανά.

GIF (Graphic Interchange Format)

Το GIF χρησιμοποιεί την τεχνική lossless compression και υποστηρίζει 256 χρώματα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται για εικόνες με λίγα χρώματα, όπως για παράδειγμα stencil και ασπρόμαυρα σχέδια. Πλέον θεωρείται ξεπερασμένο format και πολλοί προτείνουν να μην το χρησιμοποιείτε. Αρχικά γιατί καλύπτεται από το PNG σε όλα τα επίπεδα με καλύτερη ποιότητα και συμπίεση. Επίσης γιατί το μόνο πλεονέκτημα που διατηρεί ακόμα είναι το animation που θα επιτευχθεί πολύ καλύτερα με flash. Και τέλος γιατί το GIF ανήκει στην Unisys η οποία ζητάει άδεια για την εμπορική χρήση του format της.

Συμπέρασμα

Όσο μπορείτε ξεπεράστε την χρήση των GIF και στραφείτε στο PNG όπου δεν σας δημιουργεί προβλήματα με τον Internet Explorer. Το JPG είναι ιδανικό format για φωτογραφίες και για εικόνες με πλούσια ποικιλία χρωμάτων. Για γραφικά, thumbnails κλπ το PNG θεωρείται κατάλληλο format.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Flickr Images